Share

De Belgian Red Flames hebben op zondag 26 juni 2022 op het Lisp tegen Oostenrijk hun derde oefenwedstrijd op weg naar het EK 2022 in Engeland met het kleinste verschil verloren. De op het uur ingevallen Maria Plattner van Türbine Potsdam lukte het enige doelpunt van de wedstrijd!

Manuela Zinsberger en Nicky Evrard, de doelvrouwen van beide teams komen mooi naast elkaar het veld op! Foto – (c) Sportpix.be / Jill Delsaux

Het jeugdig enthousiasme rond de Red Flames was zowel op de fandag zaterdag in het Proximus Basecamp in Tubeke als zondag in Lier (zelfs na het verlies) merkbaar. Het is bijzonder leuk en soms aandoenlijk om te zien hoe jonge meisjes zich stilaan gaan identificeren met hun vrouwelijk voetballende idolen. Wat die missie betreft is de marketingstrategie van de KBVB stilaan geslaagd.

De fandag duurde nog even verder op het Lisp! Hier Davina Philtjens met een flink pak aanhangers! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Maar het blijft uiteraard om het voetbal zelf gaan. Wat brengen de Belgian Red Flames er op het veld van terecht en boeken ze nog vooruitgang? Wat dat betreft was de tegenstander van het derde oefenduel een mooie waardemeter. Oostenrijk begint net als de Belgian Red Flames aan hun tweede EK-eindronde en ze plaatsten zich nog nooit voor een WK. Hun eerste EK werd wel een succes met een uitschakeling in de halve finale na strafschoppen tegen Denemarken. België klom recent dan weer een plaatsje omhoog op de FIFA-wereldranglijst. Het team van bondscoach Ives Serneels staat voor de start van het UEFA Women’s Euro 2022 in Engeland 19de. Oostenrijk, dat in de meest recente oefenduels thuis 1-2 verloor tegen Denemarken en 4-0 won tegen Montenegro, vinden we net buiten de top 20 terug. Het is 21ste achter Zwitserland, dat straks ook op het EK 2022 in Engeland aanwezig is.

Irene Fuhrmann is de allereerste vrouwelijke bondscoach bij Oostenrijk! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

In vergelijking met het duel tegen Noord-Ierland op donderdagavond 23 juni 2022 was er meer publiek aanwezig in het Herman Vanderpoortenstadion. Oostenrijk zal die steun voor de Belgian Red Flames vanop de tribune nu en dan wel gevoeld hebben maar het is niet te vergelijken met wat hen op woensdagavond 6 juli 2022 te wachten staat op Old Trafford als ze in het Theatre of Dreams op het veld van Manchester United de openingswedstrijd van het UEFA Women’s Euro 2022 mogen spelen tegen gastland Engeland. Het team van de vrouwelijke bondscoach Irene Furhmann, sinds de zomer van 2020 de opvolgster van Dominik Thalhammer (de huidige coach van Cercle Brugge in de Jupiler Pro League die met Oostenrijk zo succesvol debuteerde op het EK 2017 in Nederland), lijkt in elk geval klaar voor die grote ontmoeting want ze waren op het Lisp meteen bij de les, ze zorgden voor ritme en agressie, positieve druk naar voren en ze waren sterk in de duels.

Elena Dhont gaat zo dadelijk een voorzet geven, Celina Degen van Oostenrijk en Hoffenheim kon dat niet verhinderen. Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Daar ontbrak het bij de Belgian Red Flames toch opnieuw aan. Het begin was aarzelend, bijna elk duel ging verloren, het uitverdedigen was voorspelbaar (een doelvrouw die uittrapt mag nog altijd zeker als je met Justine Vanhaevermaet en Tine De Caigny torens centraal in je ploeg hebt staan) en naar een goeie aanval was het zoeken. Na tien minuten was er wel gejuich in de tribunes maar het doelpunt van Tine De Caigny op aangeven van Elena Dhont was duidelijk buitenspel. Tessa Wullaert had kunnen scoren op aangeven van Justine Vanhaevermaet maar ze miste haar balcontrole en België maakte ook aanspraak op een strafschop toen opnieuw Elena Dhont na een diepe bal van Justine Vanhaevermaet met een schouderduw in de rug gelopen werd door Verena Aschauer (na haar huwelijk in de zomer van 2021 kreeg ze de naam Hanshaw) (43ste minuut). De eerste helft werd echter gedomineerd door de bezoekers die drie hoekschoppen afdwongen waarbij ze telkens voor gevaar zorgden en enkele doelpogingen lieten noteren maar wel vergaten af te werken (Nicole Billa die ook mocht aftrappen trapte over, Julia Hickelsberger-Füller tikte naast,  Sarah Zadrazil zag haar schot geblokt door Justine Vanhaevermaet en Laura Wienroither mikte van in de zestien iets te hoog). Halfweg stond het 0-0.

Ook Tessa Wullaert, hier tussen Barbara Dunst en Verena Hanshaw, vond dit keer de weg naar het doel niet! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Geen wissels bij de rust dit keer. Wel onmiddellijk veel actie in het begin van de tweede helft met eerst een mooie pass van Laura Feiersinger en een reuzekans voor Barbara Dunst maar de speelster van Eintracht Frankfurt besloot met rechts alleen voor Nicky Evrard over het Belgische doel (46ste minuut). Kort nadien aan de overkant een hoekschop van Tessa Wullaert en een kopbal van Sari Kees maar Manuela Zinsberger was paraat (48ste minuut). Dan een snel genomen vrije trap van Elena Dhont richting Tessa Wullaert die vanop de rechterkant in de zestien tweemaal op de vuisten van de Oostenrijkse doelvrouw besloot (50ste minuut). De Belgian Red Flames bleven gevaarlijk met een kopbal van Justine Vanhaevermaet naast na een hoekschop van Tessa Wullaert (54ste minuut) gevolgd door een schot van Elena Dhont over doel op aangeven van Tessa Wullaert (57ste minuut).

Elena Dhont, hier met Laura Feiersinger, zorgde voor enkele mooie baltoetsen bij de Belgian Red Flames! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Er was een uur gespeeld en Oostenrijk wisselde als eerste: Maria Plattner en Katharina Schiechtl kwamen in de plaats van Laura Feiersinger en Verena Aschauer (Hanshaw). Bij de vierde Belgische hoekschop van Tessa Wullaert die kort nadien volgde kon Justine Vanhaevermaet net niet bij de bal (60ste minuut). Het doelpunt viel aan de overkant. Het begon bij een inworp van Laura Wienroither (Arsenal) naar Barbara Dunst die naar binnentikte waar Maria Plattner de bal mooi met rechts doorspeelde voor de oprukkende Wienroither. Haar voorzet werd nog afgeweerd door Sari Kees en vervolgens reageerde Maria Plattner omringd door enkele Belgian Red Flames het snelst om de afvallende bal met links mooi in de verste bovenhoek te knallen (0-1, 65ste minuut).

Maria Plattner trapt met links naar het Belgische doel. Het schot is onhoudbaar voor de Belgische doelvrouw! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Drie minuten later ging een poging van Julia Hickelsberger Füller op aangeven van doelpuntenmaakster Maria Plattner nog ver naast (68ste minuut). En dan mocht Laura Deloose aan de rechterkant de goed voetballende Elena Dhont komen vervangen. Recordinternational Janice Cayman gestart als rechtsachter dit keer mocht een rij vooruit schuiven (71ste minuut). Zeven minuten later volgden nog meer wissels. Drie bij de Belgian Red Flames en twee bij Oostenrijk. Ives Serneels hoopte met meer stootkracht (Ella Van Kerkhoven voor Julie Biesmans, Hannah Eurlings voor Féli Delacauw en Marie Minnaert voor Tine De Caigny) alsnog de aankomende nederlaag uit te wissen. Ook het publiek ging nog eens mee in de hoop op een gelijkmaker of meer maar verder dan kopballen van Ella Van Kerkhoven (over doel) en Janice Cayman (gepakt door Manuela Zinsberger) kwamen de Belgian Red Flames niet meer. Op de counter had Nicole Billa op aangeven van de ingevallen Lisa Makas nog het tweede doelpunt voor de bezoekers aan de voet maar de ploeggenote van Tine De Caigny bij TSG 1899 Hoffenheim) tikte naast (89ste minuut). België – Oostenrijk eindigde dus op 0-1.

Het scorebord geeft nog 3 minuten toegevoegde tijd aan maar ook dat was niet voldoende om gelijk te maken! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

De winst van Oostenrijk op het Lisp drukte bondscoach Ives Serneels en de Belgian Red Flames nog maar eens met de neus op de feiten. Dezelfde problemen blijven zich opstapelen en ze worden klaarblijkelijk ook niet aangepakt. Op dinsdag 28 juni 2022 volgt nog een laatste voorbereidingswedstrijd in Lier tegen Luxemburg. Op papier een makkelijke tegenstander maar dat dachten Walter Meeuws (1989), Georges Leekens (1998) en René Vandereycken (2008) in het verleden bij de mannen ook wel eens …

Bekijk de video rond België – Oostenrijk met dank aan Play en RBFA:

DIGEST:

Voorbereiding EK 2022 – Vrienschappelijk duel – Herman Vanderpoortenstadion, Lier;

België – Oostenrijk 0-1 (rust: 0-0);

Doelpunt: 65′ Maria Plattner 0-1.

De Belgian Red Flames (het had Lierse kunnen zijn) voor de aftrap tegen Oostenrijk in het Herman Vanderpoortenstadion van Lier! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

België speelde met: Nicky Evrard; Janice Cayman, Sari Kees, Laura De Neve, Davina Philtjens; Elena Dhont (71′ Laura Deloose), Féli Delacauw (79′ Hannah Eurlings), Justine Vanhaevermaet, Julie Biesmans (79′ Ella Van Kerkhoven);Tine De Caigny (79′ Marie Minnaert), Tessa Wullaert (captain).

Bondscoach: Ives Serneels.

Kwamen niet in actie: Diede Lemey, Lisa Lichtfus, Amber Tysiak, Sarah Wijnants, Davinia Vanmechelen, Jody Vangheluwe, Charlotte Tison, Kassie Missipo.

In de tribune: Femke Bastiaen, Chloé Vande Velde, Lenie Onzia, Jill Janssens, Jassina Blom.

De Oostenrijkse basiself voor het vriendschappelijke duel tegen de Belgian Red Flames op het Lisp! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Oostenrijk speelde met: Manuela Zinsberger; Laura Wienroither, Marina Georgieva, Celina Degen, Verena Hanshaw (60′ Katharina Schiechtl); Sarah Zadrazil, Sarah Puntigam (captain) (79′ Marie Höbinger), Laura Feiersinger (60′ Maria Plattner); Julia Hickelsberger-Füller (79′ Lisa Makas), Nicole Billa (92′ Stefanie Enzinger), Barbara Dunst.

Bondscoach: Irene Fuhrmann.

Kwamen niet in actie: Isabelle Kresche, Jasmin Pal, Virginia Kirchberger, Jasmin Eder, Lisa Kolb, Anabel Schasching, Katharina Naschenweng (viel uit bij de opwarming).

Uit voorzorg niet opgesteld: Viktoria Schnaderbeck, Carina Wenninger.

De Duitse scheidsrechter Angelika Soeder met haar assistenten Ines Apoelmann (links ) en Sina Diekmann (rechts). Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Scheidsrechter: Angelika Soeder (Duitsland);

Assistent-scheidsrechters: Sina Diekmann (Duitsland) en Ines Appelmann (Duitsland); 

Vierde scheidsrechter: Kateryna Usova (Oekraïne);

Toeschouwers: 2.600.

Bekijk de fotoreportage rond België – Noord-Ierland via:

Sportpix.be

Bekijk ook nog de fotoreportage rond de fandag van zaterdag 25 juni 2022 via:

Sportpix.be

Lees over het komende EK ook nog via:

BBC Sport

Bekijk het doelpunt van Oostenrijk vanuit een andere hoek:

Twitter.com / ÖFB1904

Herbekijk zeker ook nog eens het EK 2017 van Oostenrijk met dank aan ÖFB TV:

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

Share