Op zaterdag 9 juli 2022 stonden in groep C van UEFA Women’s Euro 2022 Portugal – Zwitserland in Wigan Leigh en Nederland – Zweden op Bramall Lane in Sheffield op het programma. Het was de eerste dag zonder winnaars want beide duels eindigden onbeslist!

Coumba Sow trof met haar eerste schot naar doel meteen raak voor Zwitserland! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Op de dag dat de renners van de Ronde van Frankrijk Zwitserland binnenreden (Wout Van Aert won die rit met aankomst in Lausanne) mochten ook de Zwitserse vrouwen aan hun tweede EK-eindronde beginnen. Ze deden dat met glans want binnen de vijf minuten hadden ze onder leiding van hun Deense coach Nils Nielsen al twee keer gescoord. Na 79 seconden knalde Coumba Sow van Paris FC de bal met rechts knap in de hoek binnen (0-1, 2de minuut) en drie minuten later kopte Rahel Kiwic van FC Zürich een vrije trap van Ramona Bachmann (PSG) hoog in doel (0-2, 5de minuut). Portugal, uitgenodigd om Rusland te vervangen op dit EK, nam dus een desastreuze start maar het team van bondscoach Francisco Neto herstelde in het vervolg van de eerste helft het evenwicht zonder gevaalijk te zijn. Dat veranderde in de tweede helft als Portugal echt begon te voetballen en ook scoorde. Eerst na een hoekschop van Ana Borges in twee tijden binnengekopt en binnengewerkt door Diana Gomes tegen Gaëlle Thalmann (1-2, 58ste minuut) vervolgens na een mooie voorzet van Tatiana Pinto binnengetrapt door Jéssica Silva (2-2, 65ste minuut). Portugal was zo het allereerste team dat op een EK-eindronde een achterstand van twee doelpunten wist op te halen. Het had zelfs nog beter kunnen doen want het kreeg nog kansen en op het einde strandde het schot van de ingevallen Telma Encarnação tegen de paal (88ste minuut), eerder had Géraldine Reuteler na een weggewerkte hoekschop ook voor Zwitserland de lat getroffen (79ste minuut) terwijl Coumba Sow eveneens een derde Zwitserse goal aan de voet had maar haar poging in hoekschop zag gedevieerd worden door Catarina Amado (84ste minuut). Portugal en Zwitserland, dat nog altijd niet won in de jaargang 2022, deelden dus de punten in een groep waarin ze beiden als kansloos gezien worden om de kwartfinale te bereiken.

Bekijk de samenvatting van Portugal – Zwitserland dankzij Sporza:

De reden is uiteraard dat ze in een groep zitten met regerend Europees kampioen Nederland en verliezend Olympisch finalist Zweden. Hun eerste wedstrijd werd dan ook gezien als de topaffiche in groep C en daarin had Zweden de bovenhand in de eerste helft maar dat werd slechts uitgedrukt in één doelpunt gescoord door Jonna Andersson op aangeven van Kosovare Asllani (0-1, 36ste minuut). De titelverdediger had echter nog nooit het eerstvolgende duel op een EK-eindronde verloren en dat zou ook nu niet gebeuren want nadat Vivianne Miedema op aangeven van de ingevallen Marisa Olislagers mooi haar tegenstander Amanda Ilestedt in de wind zette kwam de bal uiteindelijk onverhoopt via Fridolina Rolfö in de voeten van Jill Roord terecht die niet aarzelde en meteen met rechts knap in de hoek trapte (1-1, 52ste minuut). Nederland had nog kunnen winnen maar Zweden ook. Daphne van Domselaar, die nog maar één keer het Nederlandse doel had verdedigd in een oefenduel in februari van dit jaar, deed het echter uitstekend als sluitstuk ter vervanging van Sari van Veenendaal, die na negen minuten bij een vrije trap van Kosovare Asllani haar doel uitstormde, de bal miste en hard op Stefanie van der Gragt en Lynn Wilms botste met minutenlange verzorging tot gevolg. Na 22 minuten had Van Veenendaal te veel last van de schouder en moest ze dan toch naar de kant. Ook Aniek Nouwen moest nog voor de rust het veld verlaten nadat Lisa Hurtig op haar enkel was gevallen (41ste minuut). De volgende wedstrijd voor Nederland is tegen Portugal, Zweden ontmoet volgende woensdag Zwitserland! Valt in deze groep een verrassing?

Bekijk een samenvatting van Nederland – Zweden dankzij Sporza:

DIGEST:

Portugal – Zwitserland 2-2 (rust: 0-2);

Doelpunten: 2′ Coumba Sow 0-1, 5′ Rahel Kiwic 0-2, 58′ Diana Gomez 1-2, 65′ Jéssica Silva 2-2.

Scheidsrechter: Jana Adamkova (Tsjechiê);

Toeschouwers: 5.902.

Nederland – Zweden 1-1 (rust: 0-1);

Doelpunten: 36′ Jonna Andersson 0-1, 52′ Jill Roord 1-1.

Scheidsrechter: Cheryl Foster (Wales);

Toeschouwers: 21.346.