Groep B werd na de loting van UEFA Women’s Euro 2022 in oktober vorig jaar in Manchester al snel omgedoopt tot ‘Groep des Doods’. Onterecht zo bleek op de eerste speeldag. Spanje demonstreerde ondanks een vroege achterstand tegen Finland en Duitsland haalde uit tegen Denemarken.

Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Finland kwam in Milton Keynes goed uit de startblokken met de voorlopig de snelste goal op dit EK. Anna Westerlund bediende Linda Sallström die na 50 seconden van in de zestien met rechts via de vingertoppen van doelvrouw Panos en de paal binnentrapte (0-1, 1ste minuut). Spanje sloeg echter terug en het stond nog voor de pauze met 2-1 voor. Nadat Leila Ouahabi met een voorzet vanop links de bovenkant van de lat had getroffen (19de minuut) kopte eerst Irene Paredes, tot vreugde van de vanop de bank toekijkende geblesseerde Women’s Ballon d’Or Alexia Putellas, een hoekschop van Mariona Caldentey binnen (1-1, 26ste minuut), daarna kopte Aitana Bonmati een voorzet van Maria Pilar Leon in het dak van het doel (2-1, 41ste minuut). De technische vaardige centrale verdediger van FC Barcelona zorgde voor een tweede assist waaruit een derde kopbaldoelpunt voortkwam dit keer binnengekopt door Lucia Garcia van Athletic Bilbao (3-1, minuut). Spanje maakte indruk met het wervelende spel en in het slot mocht Maria Caldentey vanop de stip de Spaanse demonstratie afronden met een mooie trap met rechts onhoudbaar in de bovenhoek van het Finse doel (4-1, 90ste + 5′ minuut). Ondanks het laattijdig uitvallen van Jennifer Hermoso en Alexia Putellas lijkt Spanje met deze kern toch gewapend om een gooi te doen naar een allereerste Europese titel.

Bekijk een samenvatting van Spanje – Finland dankzij Sporza:

In Brentford stond met Duitsland – Denemarken de heruitgave van de kwartfinale van het EK 2017 op het programma. Dat duel dat op het Kasteel van Sparta Rotterdam eerst op zaterdagavond werd uitgesteld door de hevige regenval en uiteindelijk de zondag vroeg in de middag moest plaatsvinden. Denemarken kegelde toen een zwak Duitsland uit het tornooi. Dat zal deze keer niet gebeuren want Duitsland haalde flink uit tegen de verliezende finalist van het EK 2017. Felicitas Rauch trof eerst nog twee keer de lat vooraleer Lina Magull de bal onderschepte bij ontzetten van Stine Ballisager Pedersen en vervolgens vol overgave met rechts binnentrapte (1-0, 21ste minuut). Denemarken kon net voor het halfuur even dreigen via Signe Bruun maar Merle Frohm redde (29ste minuut). Na de rust gind Duitsland verder in het offensief en het scoorde nog drie keer. Eerst kopte Lea Schüller een hoekschop van Lina Magull binnen (2-0, 57ste minuut). Dan trapte de ingevallen Lena Lattwein, nadat Lena Oberdorf een vrije trap van Linda Magull had doorgekopt, de bal van dicht bij de vijfmeterlijn met rechts hard tegen de netten (3-0, 78ste minuut) en tenslotte mocht de ingevallen Alexandra Popp met het hoofd een mooie aanval via Jule Brand en Sydney Lohmann afwerken (4-0, 86ste minuut). In de toegevoegde tijd kreeg Denemarken naast dit zwaar verlies ook nog als eerste team op dit tornooi een rode kaart. De kort voor het uur ingevallen Kathrine Möller Kühl werd met een tweede gele kaart voor een fout op Alexandra Popp door de Zwitserse scheidsrechter Esther Staubli weggestuurd (90ste + 4′ minuut). Martina Voss-Tecklenburg was slechts kwartfinalist op het voorbije WK 2019 in Frankrijk maar ze heeft Duitsland inmiddels een nieuw, fris en jong gezicht gegeven. Ze weet bovendien ook wat winnen is want als coach ze won ooit met FCR 2001 Duisburg en met Femke Maes in de ploeg in 2009 de UEFA Women’s Cup, de voorloper van de UEFA Women’s Champions League. Sarina Wiegman is dus niet de enige met trofeeën als coach achter haar naam op dit tornooi!  Naast Spanje maakte dus ook Duitsland meteen een goeie indruk. Beide teams hebben op de eerste speeldag ‘de Groep des Doods’ eigenlijk al beslist. Zij gaan ongetwijfeld naar de kwartfinales. Het wordt uitkijken naar hun onderlinge ontmoeting op de volgende speeldag.

Bekijk een samenvatting van Duitsland – Denemarken dankzij Sporza:

DIGEST:

Spanje – Finland 4-1 (rust: 2-1);

Doelpunten: 1′ Linda Sallstrom 0-1, 26′ Irene Paredes 1-1, 38′ Aitana Bonmati 2-1, 75′ Lucia Garcia 3-1, 90′ + 5′ Maria Caldentey 4-1 op strafschop.

Scheidsrechter: Katheryna Monzul (Oekraïne);

Toeschouwers: 16.819.

Duitsland juicht na de 4-0-winst in Brentford tegen Denemarken! Foto – (c) Twitter DFB Team Frauen

Duitsland – Denemarken 4-0 (rust: 1-0);

Doelpunten: 21′ Lena Magull 1-0, 57′ Lea Schüller 2-0, 78′ Lena Lattwein 3-0, 86′ Alexandra Popp 4-0.

Rode kaart: 90′ + 4′ Kathrine Möller Kühl (Denemarken).

Scheidsrechter: Esther Staubli (Zwitseland);

Toeschouwers: 15.746.