In de tweede wedstrijd op de openingsdag van Groep D, de groep van de Belgian Red Flames, zorgde Frankrijk voor een bliksemstart. Tegen Italië had het na een schitterende eerste helft het verschil al gemaakt. Les Bleues speelden bij momenten indrukwekkend en ze lieten enkele opvallende cijfers optekenen. Bondscoach Corinne Diacre kan na bergen kritiek voorlopig even genieten van dit succes!

De 11 die bij les Bleues aan de aftrap kwamen tegen Italië! Foto – (c) FFF / UEFA

Met het duel tussen Frankrijk en Italïë in het New York Stadium van Rotherham kwamen de laatste twee deelnemers aan UEFA Women’s Euro 2022 voor het eerst in actie. Frankrijk werd vooraf gezien als een mogelijke favoriet die echter nooit verder geraakt dan de kwartfinales en waar het vaak naast het veld verkeerd loopt. Italië kon terugblikken op een schitterend WK 2019 waar het in de kwartfinales sneuvelde tegen de regerende Europese Kampioen en latere WK-finalist Nederland. Italië is ook het land waar de Serie A Femminile vanaf volgend seizoen volledig professioneel zal zijn met als locomotief Juventus, vijfvoudig landskampioen en het voorbije seizoen ook kwartfinalist in de UEFA Women’s Champions League. Allemaal boeiend op papier en dit keer ook op het veld want vanaf de aftrap viel er iets te beleven.

Italië volledig in het wit kende ene moeilijke start op het EK 2022 in Engeland! Foto – (c) UEFA.com

Marie-Antoinette Katoto mocht de wedstrijd op gang trappen maar het was Italië dat de eerste kans kreeg. Cristiana Girelli kopte door naar clubgenote Barbara Bonansea die alleen voor Pauline Peyraud-Magnin verscheen maar haar poging met rechts werd door de doelvrouw van Juventus met de rechtervoet uit haar doel gehouden (4de minuut). De eerste kans aan de overkant was wel raak. Eve Perisset bediende Kadidiatou Diani op rechts, zij speelde haar rechtstreekse tegenstander Lisa Boattin uit, gaf de bal voor en die belandde via Sara Gama in de voeten van Grace Geyoro die van dichtbij met rechts binnentrapte (1-0, 9de minuut). Drie minuten later lanceerde Wendie Renard de doorspurtende linksachter Sakina Karchaoui. Haar voorzet werd eerst door Sara Gama gedevieerd en vervolgens door doelvrouw Laura Giuliani gelost. Marie-Antoinette Katoto stond op de juiste plaats om na een goeie balcontrole de score met de rechtervoet te verdubbelen (2-0, 12de minuut), haar 26ste goal in haar 31ste interland. Oh wat ging dat snel en wat een tempo in vergelijking met België – Ijsland. Op het kwartier speelde Kadidiatou Diana nog maar eens Lisa Boattin uit. De voorzet werd door Delphine Cascarino teruggekopt richting Katoto die met haar kopbal de rechterpaal trof (15de minuut).

Marie-Antoinette Katoto scoorde net haar eerste goal op een EK-eindronde! Foto – (c) UEFA.com

Italië kwam even op adem maar in de laatste tien minuten van de eerste helft slikte het nog drie doelpunten. Eerst bediende Sakina Karchaoui met een tikje Delphine Cascarino. De speelster van Olympique Lyonnais liet Barbara Bonansea staan waar die stond, trok naar binnen en haalde uit met rechts zuiver in de verste hoek. Geen kans voor Laura Giuliani (3-0, 38ste minuut). Twee minuten later een mooie combinatie Eve Perisset – Marie-Antoinette Katoto en Grace Geyoro kon alleen op het Italiaanse doel afgaan Nog even voorbij de Italiaanse doelvrouw en dan binnentikken met rechts in het lege doel (4-0, 40ste minuut). Drie minuten later kon Laura Giuliani dan toch een schot van Kadidiatou Diani met de hand redden (43ste minuut) maar het zou nog voor de 45 minuten rond zijn toch 5-0 worden. Geyoro onderschepte een pass van Elisa Bartoli naar Manuela Giugliano. Ze speelde vooruit richting op links richting Sandie Toletti, kreeg de bal terug en trapte met rechts opnieuw in de verste hoek (5-0, 45ste minuut). De middenvelder van PSG werd zo de allereerste speelster ooit die in de eerste helft van een EK-eindrondewedstrijd 3 goals lukte en Frankrijk het eerste land dat op een EK-eindronde in het eerste bedrijf 5 keer wist te scoren! De eerste drie punten van het tornooi waren al bij de rust binnen, zoveel was zeker!

Delphine Cascarino haalt uit! De 3-0 ligt zo dadelijk tegen de netten! Foto – (c) UEFA.com

In de tweede helft ging bij Frankrijk de voet wel een beetje van het gaspedaal terwijl Italië zich behoorlijk herpakte. Valentina Bergamaschi kopte eerst een voorzet van Bonansea naast (49ste minuut) terwijl Lisa Boattin een door de keeper weggebokste voorzet van Bonansea met de borst kon controleren maar vervolgens met links ook nipt naast het Franse doel besloot (57ste minuut). Even over het uur had Italië geluk dat de VAR aanwezig was en de rode kaart voor captain Sara Gama ongedaan maakte voor te roekeloos het duel aangaan met Grace Geyoro (63ste minuut). Iets minder dan een kwartier voor tijd kon de Squadra Azzurre het eerreddend doelpunt maken. Lisa Boattin gaf de voorzet vanop links en de pas voor Arianna Caruso ingevallen Martina Piemonte van AC Milan kopte binnen (5-1, 76ste minuut). In de toegevoegde tijd had Italië nog kunnen scoren eerst via Falmainia Simonetti die haar poging op aangeven van Valentina Giacinti door Selma Bacha van de lijn zag gehaald worden (90ste + 2′ minuut) en ook Martina Piemonte dwong na een voorzet van Simonetti de Franse doelvrouw Pauline Peyraud-Magnin nog tot een tussenkomst (90ste + 5′ minuut). Het was echter de dag van Frankrijk dat inmiddels 15 duels ongeslagen is onder bondscoach Corinne Diacre, die overigens nog een extra record mocht noteren. Ze is de eerste Franse bondscoach die 50 keer won in haar eerste 60 duels!

Bekijk een samenvatting van Frankrijk – Italië dankzij Sporza:

DIGEST:

Frankrijk – Italië 5-1 (rust: 5-0);

Doelpunten: 9′ Grace Geyoro 1-0, 12′ Marie-Antoinette Katoto 2-0, 38′ Delphine Cascarino 3-0, 40′ Grace Geyoro 4-0, 45′ Grace Geyoro 5-0, 76′ Martina Piemonte 5-1.

Scheidsrechter: Rebecca Welsh (Engeland);

Toeschouwers: 8.541.