Een ontketend Engeland heeft zich met een monsterscore tegen Noorwegen als eerste geplaatst voor de kwartfinales van het eigen EK terwijl Noord-Ierland eerder op de dag door het verlies tegen Oostenrijk als eerste de zekerheid kreeg dat het debuut op deze eindronde na vrijdag 15 juli 2022 geen vervolg zal kennen.

Sarina Wiegman, voorlopig de buitenlandse succescoach van gastland Engeland! Foto – (c) Sportpix.be

Het was bijzonder warm op de zesde dag van het EK Vrouwenvoetbal in Engeland, de dag waarop de tweede speeldag in groep A begon met eerst in Southampton (waar de temperatuur op het veld in volle zon de dertig graden benaderde) het duel tussen Oostenrijk en Noord-Ierland. twee landen die mekaar ook kennen uit de WK-kwalificatie richting Australië en Nieuw-Zeeland. Oostenrijk nam onder leiding van de Venezolaanse scheidsrechter Emikar Caldera meteen het initiatief met een kopbal van Julia Hickelsberger-Füller op voorzet van Barbara Dunst naast (8ste minuut) en een poging van Nicole Billa in het zijnet na een mooie actie van diezelfde Julia Hickelsberger-Füller (10de minuut). Aan de overkant zorgde Lauren Wade voor een eerste schot van Noord-Ierland, dat het zonder de zwaar geblesseerde Nicole Magill – wel aanwezig in de tribune – moest stellen, maar Manuela Zinsberger kon die poging eenvoudig tegenhouden (12de minuut). Dan was het Demi Vance die rechts op de rand van de zestien een fout maakte op Hickelsberger-Füller, de rechterflankspeelster van Oostenrijk. Uit de vrije trap die volgde viel het openingsdoelpunt. De vrije trap van Sarah Puntigam werd gedevieerd door Julia Nelson en de aan de aftrap verschenen Katharina Schiechtl kon met rechts binnentikken (1-0, 19de minuut). Kort voor de rust bracht Jackie Burns zichzelf in de problemen. Ze speelde de bal in de voeten van Barbara Dunst die het na de balcontrole probeerde met een lob maar Burns was nog op tijd terug in haar doel om de bal tegen de lat te tikken (42ste minuut). Oostenrijk ging met een nipte voorsprong de rust in.

In het begin van de tweede helft noteerden we al snel de eerste doelpoging van Noord-Ierland. Nadat Chloe McCarron de bal afsnoepte van Nicole Billa was het Lauren Wade die hoog over het Oostenrijkse doel trapte (53ste minuut). Even over het uur had Jacqueline Burns geluk toen ze een schot vanop de rand van de zestien van Barbara Dunst uit de handen liet glippen maar uiteindelijk over het doel zag gaan (64ste minuut). Na een weggekopte hoekschop van Demi Vance mocht Chloe McCarron dan voorzetten vanop rechts. Rachel Furness, ploeggenote van Yana Daniëls bij het gepromoveerde Liverpool, kopte over (69ste minuut). We waren al in de slotfase beland toen Laura Feiersinger na een afgeweerd schot van Barbara Dunst van net buiten de zestien over het doel van Jacqueline Burns trapte (86ste minuut). Oostenrijk zou uiteindelijk toch een tweede keer scoren. Sarah Puntigam nam een vrije trap vanop de eigen helft. De ingevallen Abbie Magee ging op de rechterflank onder de bal door, de ingevallen Katharina Naschenweng controleerde de bal en speelde vervolgens Sarah McFadden uit om vervolgens met links het tweede Oostenrijkse doelpunt voorbij de Noord-Ierse doelvrouw te schieten (2-0, 88ste minuut). In de toegevoegde tijd had Sarah Puntigam op aangeven van Laura Feiersinger nog een derde doelpunt aan de voet maar haar schot werd in hoekschop gekeerd door Rebecca Holloway (90ste + 2′ minuut) en ook Laura Feiersinger zette met een schot van dichtbij nog Jacqueline Burns aan het werk (90ste + 4′ minuut). Oostenrijk bleef dankzij deze overwinning in de race voor een mogelijke kwartfinale, Noord-Ierland mocht na twee nederlagen op rij nu al de tickets voor de terugkeer naar huis bestellen.

Bekijk een samenvatting van Oostenrijk – Noord-Ierland dankzij Sporza:

In de andere wedstrijd ‘s avonds in Brighton kreeg Engeland als gastland eerst een cadeau van de Duitse scheidsrechter Riem Hussein toen centrumspits Ellen White zich liet vallen na een contact met de Noorse Maria Thorisdottir. De VAR waar met Christian Dingert en assistent Harm Osmers ook al twee Duitsers zaten te kijken greep tot verbazing van elke neutrale toeschouwer niet in. Zelfs Ian Wright en Alex Scott, allebei Engelse ex-voetballers die aan het werk zijn voor de BBC, vonden het geen strafschop. Georgia Stanway mengde zich niet in de discussie. Ze behield de focus en ze trapte het geschenk met rechts hard en redelijk hoog tegen de touwen (1-0, 12de minuut). Twee minuten later combineerden Lucy Bronze en Beth Mead de Noorse linksachter Julie Blakstad uit. Beth Mead mocht de bal voorgeven en Lauren Hemp tikte binnen. In buitenspel volgens de assistent-scheidsrechter langs de lijn maar nu was de VAR wel wakker en ze grepen ook in want het was een correct gescoord doelpunt! (2-0, 15de minuut). Nog voor het halfuur kreeg Ellen White op aangeven van Beth Mead een nieuwe kans maar ze tikte naast (27ste minuut). Het was slechts uitstel want even later snoepte ze de bal af van Maria Thorisdottir, ging ze op doel af en plaatste ze de bal met rechts naast de Noorse doelvrouw in de benedenhoek (3-0, 29ste minuut). Noorwegen was de kluts kwijt, de coach greep niet in en de Engelse Lionesses denderden voort. Na balverlies van captain Maren Mjelde tikte Ellen White terug naar Lauren Hemp en haar voorzet werd door Beth Mead binnengekopt (4-0, 34ste minuut), Vier minuten later stond het al 5-0. Francesca Kirby speelde naar Beth Mead die zich door de Noorse verdediging met Julie Blakstad en Ingrid Syrstad Engen dribbelde en nu met links afwerkte (5-0, 38ste minuut). Frankrijk scoorde er al 5 in één helft dus wij gaan nog beter doen zullen die Engelse meiden gedacht hebben (zoals ze vorig jaar nog de 19-0 van de Belgian Red Flames tegen Armenië de dag nadien verbeterden met een 20-0 in Doncaster tegen Letland) en kijk drie minuten later lag nummer 6 tegen de netten. De bal ging via Lucy Bronze en Georgia Stanway richting Francesca Kirby die in de zestien mocht oprukken en aan de tweede paal Ellen White vond (6-0, 41ste minuut). 6-0 bij de rust bij een topaffiche. Wie zegt daar dat vrouwenvoetbal niet leuk is?

De Noorse bondscoach Martin Sjögren zette er dan bij het begin van de tweede helft met Guro Bergsvand in de plaats van Karina Saevik toch een extra verdediger bij maar het belette Engeland niet om verder op zoek te gaan naar doelpunten en hoewel er nog flink wat kansen gemist werden vielen er ook in de tweede helft nog twee goals. Even over het uur kopte de ingevallen Alessia Russo van Manchester United na een voorzet vanop rechts van Lucy Bronze nummer zeven tegen de netten (7-0, 66ste minuut). De ingevallen Alex Greenwood trapte vervolgens nog tegen de lat (74ste minuut) en het was tenslotte Beth Mead van Arsenal die een door Guro Pettersen met de voet gered schot van Keira Walsh in de rebound met links kon binnentikken en zo de eindstand op het bord zette (8-0, 81ste minuut).

Bekijk een samenvatting van Engeland -Noorwegen dankzij Sporza:

DIGEST:

Oostenrijk – Noord-Ierland 2-0 (rust: 1-0);

Doelpunten: 19′ Katharina Schiechtl 1-0, 88′ Katharina Naschenweng 2-0.

Scheidsrechter: Emikar Caldera (Venezuela);

Toeschouwers: 9.268.

Engeland – Noorwegen 8-0 (rust: 6-0);

Doelpunten: 12′ Georgia Stanway 1-0 op strafschop, 15′ Lauren Hemp 2-0, 29′ Ellen White 3-0, 34′ Beth Mead 4-0, 38′ Beth Mead 5-0, 41′ Ellen White 6-0, 66′ Alessio Russo 7-0, 81′ Beth Mead 8-0.

Scheidsrechter: Riem Hussein (Duitsland);

Toeschouwers: 28.847.