Duitsland heeft zich na winst in Brentford tegen Spanje verzekerd van een plaatsje bij de laatste acht op het EK 2022 in Engeland. Eerder op de dag scoorde Denemarken als laatste ploeg voor het eerst op dit tornooi waardoor het met het kleinste verschil won tegen Finland, dat na de groepsfase naar huis mag!

De basiself van Finland voor het duel in Milton Keynes tegen Denemarken! Foto – (c) UEFA.com

Op dinsdag 12 juli 2022 stond de tweede speeldag in groep B op het programma met duels tussen de verliezers van de openingsdag en winnaars van de openingsdag. Het begon in Milton Keynes waar zowel Finland als Denemarken best wonnen wilden ze nog aanspraak maken op een ticket voor de kwartfinale. Finland trok net als tegen Spanje meteen ten aanval en het zorgde voor het eerste gevaar met een afstandschot nipt over het doel van de bij Portland Thorns voetballende Natalia Kuikka (2de minuut). Zeven minuten later trok aan de overkant Nadia Nadim naar binnen maar haar schot met links kon de Finse doelvrouw Korpela niet verrassen. Onmiddellijk daarna was de ambassadrice van UNICEF opnieuw gevaarlijk toen ze een voorzet vanop rechts van Sara Thrige vanop de vijfmeterlijn met rechts verlengde maar Tinja-Riikka Korpela de bal uit de benedenhoek hield (10de minuut). Denemarken bleef proberen met kort voor het half uur een schot van Signe Bruun over en naast het doel (27ste minuut). Even over het halfuur mocht ook Pernille Harder op doel afgaan maar de Finse doelvrouw Korpela was op tijd uit haar doel om in te grijpen (31ste minuut). Kort daarna mocht linksachter Kathrine Veje een bal die ze zelf onderschepte na een mooie aanval met een hakje van Signe Bruun als assist ook naar doel trappen maar opnieuw was Korpela paraat (33ste minuut). Met de rust in zicht dan toch ook even een poging van Finland. Emma Koivisto trapte op aangeven van Sanni Franssi van rechts in de zestien met de binnenkant van de linkervoet naast (39ste minuut). Halfweg stond het 0-0 in Denemarken – Finland.

In het begin van de tweede helft bediende Pernille Harder vanop rechts Nadia Nadim maar de speelster van het Amerikaanse Louisville raakte in de zestien de bal helemaal verkeerd (46ste minuut). Op het uur mocht de Finse middenvelder Ria Öling dan aanleggen. Het was het eerste schot tussen de palen voor het team van de Zweedse bondscoach Anna Signeul maar doelvrouw Lene Christensen was klemvast. Aan de andere kant mocht Denemarken onmiddellijk daarop naar doel schieten. Sofie Junge kreeg de bal van de kort daarvoor ingevallen Sofie Svaava maar de speelster van Juventus mikte met rechts ver naast het Finse doel (61ste minuut). Pernille Harder begon dan aan een ren diagonaal over het veld en speelde de vrijstaande Karen Holmgaard aan. Zij ging het strafschopgebied binnen maar vond eens te meer Tinja-Riikka Korpela op haar weg (69ste minuut). Het was slechts uitstel want drie minuten later lag de bal wel tegen de netten. De voorzet kwam vanop rechts van Janni Thomsen, Karen Holmgaard kopte tegen de lat en Pernille Harder stond op de goeie plaats om de terugbotsende bal binnen te koppen (1-0, 72ste minuut). Na 162 minuten voetballen in Engeland had Denemarken als laatste ploeg op dit tornooi een eerste doelpunt gemaakt. Het moest dus al zeker niet zoals Nederland (in 2013) en Noorwegen (in 2017) met een uitschakeling zonder goals naar huis. Voorlopig deed het zelfs opnieuw mee om eventueel de kwartfinale te bereiken. Dat bleef ook het geval na nog twee gevaarlijke momenten van Finland. Eerst ging een poging van Natalia Kuikka na een vrije trap van Elli Pikkujämsä nog naast het Deense doel (84ste minuut) en tenslotte duwde doelvrouw Lene Christensen nog een schitterend schot van de ingevallen Jenny-Julia Danielsson uit de winkelhaak over de lat (90ste + 3′ minuut). Denemarken – Finland eindigde op 1-0.

Bekijk een samenvatting van Denemarken – Finland dankzij Sporza:

Later op de avond stonden in het Community Stadium van Brentford de twee winnaars van de openingsdag op het programma. Duitsland en Spanje maakten in hun eerste wedstrijd op UEFA Women’s Euro England 2022 een grootse indruk. De vraag was wat ze in een rechtstreeks onderling duel zouden doen. De wedstrijd begon verrassend. Deelde gisteren de Duitse scheidsrechter Riem Hussein nog een cadeau uit door een strafschop toe te kennen aan Engeland dan was het deze avond de beurt aan Sandra Panos om een geschenk aan te bieden. De doelvrouw van FC Barcelona speelde bij Spaans uitverdedigen de bal onbegrijpelijk in de voeten van Klara Bühl. De spits van Bayern München nam in dank aan, kapte Irene Paredes uit en trapte met links overhoeks en genadeloos binnen (1-0, 3de minuut). Duitsland meteen op rozen maar wat een blunder van de ervaren Spaanse doelvrouw! Het team van coach Jorge Vilga reageerde. Aitana Bonmati speelde naar Patri Guijarro die Lucia Garcia centraal op weg naar het Duitse doel zette. De speelster van Athletic Bilbao ging voorbij Merle Frohms maar mikte vervolgens in het zijnet (10de minuut). Op het kwartier volgde een schot van Patri Guijarro maar de Duitse doelvrouw pakte nu eenvoudig en kort daarna ging een poging van Mariona Caldentey van iets dichterbij naast (18de minuut). Spanje probeerde van alles en had balbezit, Duitsland, dat de met COVID-19 besmette Lea Schüller miste, controleerde en het was efficiënt want op weg naar de rust verdubbelde het zelfs de voorsprong. Felicitas Rauch nam een hoekschop vanop rechts en Alexandra Popp kopte binnen (2-0, 37ste minuut). Het tweede EK-doelpunt van ‘Poppie’, die als jongere nog met Femke Maes bij FCR 2001 Duisburg op het veld stond!

De tweede helft was ongeveer hetzelfde verhaal als de eerste met dat verschil dat er nu niet gescoord werd. Opmerkelijk was wel dat kort voor het uur Irene Paredes op het veld mocht blijven staan nadat ze duidelijk Alexandra Popp aan het truitje trok toen de Duitse alleen op weg naar het Spaanse doel wou gaan. Scheidsrechter Stéphanie Frappart stond te ver en slecht opgesteld om het truitjetrek te zien en ze liet begaan. Televisiebeelden van achter het Spaanse doel toonden dat het niet juist was. Als je dan toch de middelen hebt en alles eerlijk wil laten verlopen zou de VAR ook hier moeten kunnen ingrijpen (57ste minuut). Het mooiste moment van de tweede helft kwam er uiteindelijk van Merle Frohms, de Duitse doelvrouw hield een volley met rechts van Mariana Caldentey op aangeven van Patri Guijarro zwevend uit haar doel (71ste minuut). Duitsland won met 2-0. Het is groepswinnaar en het vermijdt een kwartfinale met gastland Engeland. Spanje verloor voor het eerst sinds maart 2020 toen in de SheBelieves Cup tegen wereldkampioen Verenigde Staten onderuit ging (1-0). Daardoor kwam er een einde aan een reeks van 24 wedstrijden zonder nederlaag. La Roja mag in de slotwedstrijd tegen Denemarken niet verliezen om op het EK 2022 in Engeland verder te kunnen gaan.

Bekijk een samenvatting van Duitsland – Spanje dankzij Sporza:

Nog melden dat Alexia Putellas, in tegenstelling tot de wedstrijd tegen Finland, dit keer niet op de bank zat bij Spanje. De regerende Women’s Ballon d’Or onderging eerder op dinsdag een operatie aan de knie. FC Barcelona liet weten dat de ingreep succesvol verlopen was. Toch bestaat de mogelijkheid dat Alexia Putellas de volgende tien à twaalf maanden niet in actie kan komen en zo mogelijk ook het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland zal moeten missen. Iedereen hoopt voor haar dat het niet zover komt. Ook deze redactie wenst haar en goed herstel en veel beterschap toe!

Alexia Putellas, hier in een eerder duel met Spanje, is inmiddels geopereerd. Wanneer zien we haar terug op de voetbalvelden? Foto – (c) Sportpix.be / David Catry