Op woensdag 13 juli 2022 stond ook in groep C de tweede wedstrijddag van het 13de UEFA Women’s Euro op het programma. De favorieten Zweden en Nederland wonnen hun wedstrijd maar de verliezers Zwitserland en Portugal zijn echter nog niet uitgeschakeld. Stel dat ze allebei hun laatste groepsduel zouden winnen dan zal er flink moeten gerekend worden.

Zweedse vreugde in Sheffield! Foto – (c) UEFA.com

Zweden en Zwitserland speelden in de 13de wedstrijd van het tornooi op het veld van Sheffield United een kansarme eerste helft waarin het meest opmerkelijke moment de tussenkomst van de VAR was om een door de Spaanse scheidsrechter Marta Huerta de Aza gefloten strafschop voor een denkbeeldige fout van Magdalena Eriksson op Noelle Maritz ongedaan te maken (9de minuut). Magdalene Eriksson kwam even over het hafluur nog eens in beeld toen ze met een terugspeelbal Ramona Bachmann op weg zette naar het Zweedse doel. De speelster van PSG besloot echter te zwak. Halfweg stond het nog altijd 0-0. In de tweede helft viel er dan toch wat te beleven met eerst een schot van Fridolina Rolfö met links nipt naast het Zwitserse doel (46ste minuut). Zes minuten later stuurde Filippa Angeldahl Stina Blackstenius de diepte in maar zij vond Gaëlle Thalmann op haar weg. Even later zette Zweden na Zwitsers balverlies een mooie combinatie op waarbij Kosovare Asllani uiteindelijk Fridolina Rolfö op links vrijspeelde en de speelster van FC Barcelona kon van in de zestien de bal rechts van Gaëlle Thalmann in doel schieten (1-0, 53ste minuut). Zwitserland reageerde meteen maar had daarbij wat hulp van de Zweedse doelvrouw nodig. Ana Maria Crngorcevic gaf de bal voor vanop rechts. Hedvig Lindahl kon die niet klemmen en Ramona Bachmann stond op de goeie plaats om vervolgens met rechts zuiver in de hoek te trappen (1-1, 55ste minuut). Gaëlle Thalmann liet dan een voorzet vanop links bij het vallen uit haar handen glippen waardoor Stina Blackstenius de kans kreeg om te scoren maar Viola Calligaris kon nog voor de lijn redding brengen en in de rebound was het Rachel Rinast die de inzet van de Zweedse uit het doel hield (70ste minuut). Ana Maria Crnogorcevic mocht dan aanleggen van iets buiten de zestien, Hedvig Lindahl tikte de bal in hoekschop (74ste minuut). Enkele minuten later viel dan de beslissing. Na een ontzette vrije trap van Kosovare Asllani mocht Fridolina Rolfö uiteindelijk het jonge talent Hanna Bennison bedienen en zij haalde knap uit met rechts in de hoek, onhoudbaar voor de Zwitserse doelvrouw (2-1, 79ste minuut). Daarna werd een derde Zweedse doelpunt van Rebecka Blomqvist na tussenkomst van de VAR nog afgekeurd voor nipt buitenspel. Zweden won voor het eerst op dit EK, Zwitserland ging voor het eerst onderuit!

Bekijk een samenvatting van Zweden – Zwitserland dankzij Sporza:

Later op de avond moest Nederland het in Wigan & Leigh zonder de coronagevallen Jackie Groenen en Vivianne Miedema opnemen tegen Portugal terwijl Daphne van Domselaar de inmiddels geblesseerd uitgevallan en naar huis teruggekeerde Sari van Veenendaal in doel verving. Ook Aniek Nouwen was met een enkelblessure niet wedstrijdfit.

Lieke Martens ((ex-Standard) haalt uit voor Nederland tussen een bos van Portugese speelsters! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Het werd een wedstrijd om niet snel te vergeten met kansen langs beide kanten en alles wat voetbal zo leuk maakt om naar te kijken. Portugal scoorde bijna meteen en een vroeg doelpunt van Ana Borges werd door de VAR afgekeurd wegens buitenspel. Dan scoorde Nederland twee keer. Eerst via Damaris Egurrola van Olympique Lyonnais die een hoekschop van Sherida Spitse binnenkopte (1-0, 7de minuut). Daarna na een weggewerkte hoekschop en een voorzet van Lieke Martens met Stefanie van der Gragt ook al met het hoofd als doelpuntenmaakster  (2-0, 16de minuut). Nederland had nog verder kunnen uitlopen maar een nieuwe kopbal van Van der Gragt op hoekschop van Sherida Spitse werd door Carole Costa van de lijn gered (32ste minuut). Kort daarna werd Diana Silva op aangeven van Andreia Norton blijkbaar correct door Dominique Janssen afgestopt. Niemand had iets gezien maar dat bleek na interventie van de VAR en lang nachecken door de Kroatische scheidsrechter Ivana Martincic niet helemaal juist. Toch strafschop voor Portugal en Carole Costa nam na lang wachten de bal op en trapte met rechts de aansluitingstreffer tegen de netten (2-1, 38ste minuut).

Carole Costa zorgde zopas voor de 2-1 op strafschop! Ook captain Dolores Silva is blij! Foto – (c) Sportpix.be/ David Catry

Onmiddellijk na de rust stond Portugal bijna meteen op gelijke hoogte. Een voorzet van Jéssica Silva werd door Tatiana Pinto door Daphne van Domselaar nog net over het Nederlandse doel getikt (46ste minuut). Uit de hoekschop die volgde viel de 2-2. De weggewerkte hoekschop kwam uiteindelijk op rechts terecht bij doelpuntenmaakster Carole Costa die de bal hard voorgaf waarna Diana Silva centraal de gelijkmaker binnenkopte (2-2, 47ste minuut). Jawel, wat nog nooit eerder gebeurde op een EK-eindronde lukte Portugal nu al voor de tweede keer in vijf dagen tijd namelijk een 2-0-achterstand ophalen.

Diana Silva en nog enkele andere speelsters van Portugal komen Carole Costa bedanken voor de voorzet! Nederland – Portugal staat 2-2! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Maar twee minuten later leek Jill Roord (VfL Wolfsburg) dan Nederland weer op voorsprong gebracht te hebben maar haar inzet werd wegens voorafgaand buitenspel van Lineth Beerensteyn na tussenkomst van de VAR en veel te lang wachten afgekeurd (49ste minuut). Het winnende doelpunt voor Nederland kwam er uiteindelijk net over het uur toen Daniëlle van de Donk de bal toegespeeld kreeg van Lieke Martens (ex-Standard) en de speelster van Olympique Lyonnais met een heerlijk schot met rechts Inês Pereira, de Portugese doelvrouw, te grazen nam (3-2, 61ste minuut). Het bleef daarna nog spannend tot en met de vijfde minuut van de toegevoegde tijd maar de score in dit spannende duel veranderde niet meer. Europees titelverdediger heeft nu aan een punt tegen Zwitserland genoeg om verder te gaan. Portugal moet zeker van Zweden winnen wil het verder gaan op dit EK in Engeland! Het wordt alleszins spannend op zondagavond 17 juli 2022!

Danielle Van de Donk ontvangt de felicitaties van Dominique Janssen (links) en Lieke Martens (rechts). Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

DIGEST:

Zweden – Zwitserland 2-1 (rust: 0-0);

Doelpunten: 53′ Fridolina Rolfö 1-0, 55′ Ramona Bachmann 1-1, 79′ Hanna Bennison 2-1.

Scheidsrechter: Marta Huerta de Aza (Spanje);

Toeschouwers: 12.914.

Nederland – Portugal 3-2 (rust: 2-1);

Doelpunten: 7′ Damaris Egurrola 1-0, 16′ Stefanie van der Gragt 2-0, 38′ Carole Costa 2-1 op strafschop, 47′ Diana Silva 2-2, 61′ Daniëlle van de Donk 3-2.

Scheidsrechter: Ivana Martincic (Kroatië);

Toeschouwers: 6.966.