Op de Franse nationale feestdag hebben ‘les Bleues’ zich geplaatst voor de kwartfinales van het UEFA Women’s Euro 2022 in Engeland en dat na een nipte overwinning tegen moedige Belgian Red Flames. Eerder op de dag deelden Italiê en Ijsland in dezelfde groep de punten!

Er waren ook Belgische fans in Rotherham o.a. de RWDM Girls waren massaal aanwezig! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Op de eerste speeldag in groep D blonk Frankrijk vooral in de eerste helft uit tegen Italië en was het resultaat van de Belgian Red Flames tegen Ijsland, niet meer dan een gelijkspel, toch een kleine ontgoocheling. Maar de ene wedstrijd op een eindtornooi is de andere niet. Alhoewel Frankrijk opnieuw snel uit de startblokken schoot tegen België en ook vroeg scoorde. Wendie Renard, die al een hoekschop naast had gekopt, verstuurde de bal vanop de eigen helft naar links richting Delphine Cascarino die de bal meegaf aan de opkomende Sakina Karchaoui. De speelster van PSG zocht de achterlijn op, gaf voor en aan de tweede paal kopte Kadidiatou Diani binnen (1-0, 6de minuut). Frankrijk had niet veel moeite moeten doen, gewoon de ballen zuiver inspelen, goed blijven volgen en de voorsprong was een feit. Hoe eenvoudig kan voetbal zijn … De VAR checkte wel nog ruim een minuut of er geen buitenspel aan vooraf ging en Nicky Evrard vroeg zich af in welk schietkraam ze deze avond was terechtgekomen.

De wedstrijd is zes minuten ver en Kadidiatou Diani heeft zonet de openingsgoal voor Frankrijk gescoord! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

De ex-keeper van de KAA Gent Ladies, die ook al snel een kopbal van de met een knieblessure vroeg uitgevallen Marie-Antoinette Katoto, had moeten pakken zag vervolgens een schot van Delphine Cascarino naast het doel gaan en even over het kwartier moest ze opnieuw ingrijpen. Een nieuw oprukken op links gepaard gaand met een voorzet van Sakina Karchaoui kwam centraal voor doel bij Kadidiatou Diani terecht maar Evrard kon haar poging nog net met het been tegen de paal deviëren (16de minuut). Kort daarna volgde er een hoekschop vanop de rechterkant. Clara Matéo gaf voor, Justine Vanhaevermaet ging onder de bal door en Wendie Renard mocht inkoppen, Laura De Neve kreeg de bal tegen de schouder waardoor het gevaar geweken was (17de minuut). Voor het halfuur kopte Wendie Renard bij een nieuwe hoekschop naast en ook de bedrijvige Clara Matéo probeerde het met een schot dat naast ging. Frankrijk domineerde maar ze sprongen slordig met de kansen om en maakten het niet af. En wat gebeurt er dan?

Janice Cayman is sneller op de bal dan Wendie Renard. Enkele seconden later staat het in Frankrijk – België 1-1! Foto – (c) Sportpix.be / Jill Delsaux

Inderdaad dan slaat de tegenstander genadeloos toe zoals ook de Belgian Red Flames deden. Ze wiegden de Fransen met wat pasjes van links naar rechts, achteruit, over en weer in slaap waarna Sari Kees naar de links vrijstaande Davina Philtjens speelde. De linksachter van Sassuolo koos dan voor een trap vooruit en vond Tessa Wullaert, die met de verkeerde opgestelde Eve Perisset in de buurt (zij stond te veel naar de buitenkant van het veld), de bal met de borst controleerde en dan knap naar voren speelde richting Janice Cayman. Griedge Mbock Bathy kon wegglijdend niet bij de bal en de tweevoudige Belgische Gouden Schoen was met haar rechtervoet sneller op de bal dan haar ploeggenote bij Olympique Lyonnais, de Franse captain Wendie Renard, terwijl ook doelvrouw Pauline Peyraud-Magnin niet helemaal vrijuit ging. Janice scoorde zo precies in dezelfde goal waarin ze op vrijdag 8 april 2022 een doelpunt lukte tegen Engeland (1-1, 36ste minuut). Ook nu moest de VAR weer meer dan een minuut checken of het een geldige goal was. Natuurlijk was dat het en toch wel een van de mooiere van het tornooi waarbij er meer dan 15 zuivere passes werden gegeven!

Tine De Caigny en Tessa Wullaert zijn er als eerste bij om Janice Cayman te feliciteren met haar gelijkmaker tegen Frankrijk! Foto – (c) Sportpix.be / Jill Delsaux

Maar de vreugde was van korte duur. Clara Matéo kreeg een hoekschop terug in de voeten gekopt van de ingevallen Ouleymata Sarr. De middenvelder van Paris FC speelde Jody Vangheluwe uit, gaf voor met links en daar stond de centrale verdediger Griedge Mbock Mbathy tussen vier (!) statische Belgian Red Flames om binnen te koppen (2-1, 41ste minuut). In de toegevoegde tijd van de eerste helft kopte Kadidiatou Diani nog een voorzet van Sakina Karchaoui naast zodat de ruststand in Rotherham 2-1 was!

Griedge Mbock Bathy kopte Frankrijk opnieuw op voorsprong op aangeven van Clara Matéo van Paris FC! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Ook de tweede helft begon met een kans voor Kadidiatou Diani. Zij werd diep gestuurd door Clara Matéo maar trof, alleen op het doel van Nicky Evrard afgaand, het zijnet (46ste minuut). Vijf minuten later stuurde Eve Perisset opnieuw Kadidiatou Diani de diepte in maar haar voorzet werd gemist door Ouleymata Sarr waarna de bal op de linkerflank terechtkwam bij Delphine Cascarino. Zij trok naar binnen, speelde eenvoudig Elena Dhont uit en schoot vervolgens van net buiten de zestien met de rechtervoet naast (51ste minuut). Dan was het Clara Matéo die Ouleymata Sarr op rechts doorstuurde. De huidige spits van Paris FC was veel sneller dan Julie Biesmans maar ze tikte de bal uiteindelijk net iets te ver voor zich uit zodat Nicky Evrard gepast kon tussenkomen (54ste minuut). Halfweg de tweede helft brak Frankrijk na Belgisch balverlies opnieuw uit. De net ingevallen Sandie Toletti speelde op rechts naar Delphine Cascarino die perfect voorgaf naar de vrijstaande Ouleymata Sarr maar de ex-speelster van Rijsel raakte de bal verkeerd met rechts waardoor Nicky Evrard eenvoudig redding kon brengen (68ste minuut). Daarna voorkwam Laura De Neve nog een poging van Sakina Karchaoui waarna ze uit voorzorg door bondscoach Ives Serneels vervangen werd door Amber Tysiak.

Amber Tysiak haalde hier de Franse spits Ouleymata Sarr onderuit met een gele kaart tot gevolg. Later zou er nog een tweede volgen! Foto – (c) Sportpix.be / Jill Delsaux

De sierlijke voetbalster van OHL Women kende echter geen succesvol EK-debuut. Eerst kreeg ze geel voor een fout op de doorbrekende Ouleymata Sarr (82ste minuut) wat haar uiteindelijk later heel duur te staan kwam. Na een hoekschop van Sandie Toletti weerde ze eerst een kopbal van Wendie Renard af en vervolgens een doelpoging van Grace Geyoro die opnieuw in hoekschop ging, zo leek het. Niets aan de hand, zo was het op alle voorbije EK’s geweest. Maar dat was buiten de Poolse VAR gerekend. Waren zij misschien nog een beetje gepikeerd door de Poolse uitschakeling richting het WK 2023 door de Belgian Red Flames? Je mag het je altijd afvragen. Zij hadden iets gezien en dat bleek uiteindelijk een handspel te zijn van de Belgische verdediger. Drie minuten later (!) lag de bal op de stip en kreeg Amber Tysiak van de Welshe scheidsrechter vanwege een te streng reglement de tweede gele kaart en dus rood! Cheryl Foster, een ex-voetbalster (!!!) die deze wedstrijd in handen had, had een statement kunnen maken door de kaart op zak te houden. Maar neen de persoonlijkheid om daar tegen in te gaan had ze niet! Jammer waardoor het voetbal eigenlijk helemaal de verkeerde richting uitgaat! Irene Paredes van Spanje trekt duidelijk aan het truitje van Alexandra Popp in Spanje – Duitsland en mag verder spelen want de VAR grijpt daar niet in. Een Belgian Red Flame beroert onbewust de bal met de hand en krijgt een strafschop tegen en een kaart waardoor ze het veld moet verlaten. Is dat correct?

Nicky Evrard stopte nu ook de strafschop van Wendie Renard. De ex-vrouwelijke Buffalo is een strafschoppenspecialiste! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Gelukkig kwam er toch gerechtigheid want Nicky Evrard, iets te vroeg vertrokken, redde de strafschop van Wendie Renard die de bal in de herneming ook nog eens nonchalant en al vallend knullig naast mikte (90ste minuut). Nicky Evrard zal dus na het EK ongetwijfeld als doelvrouw het etiket van strafschoppenspecialiste opgekleefd krijgen want dit was in haar tweede EK-eindrondewedstrijd haar tweede save! Niemand doet beter! Frankrijk had de score in de vijf minuten toegevoegde tijd toch nog verder kunnen opdrijven. Eerst nadat de ingevallen Melvine Malard de bal bij de middellijn van Janice Cayman afsnoepte en vervolgens op aangeven van de ook al ingevallen Selma Bacha op de Belgische doelvrouw mikte (90ste + 4′ minuut) en vervolgens bij de laatste hoekschop van de wedstrijd (de 11de voor Frankrijk tegenover 1 voor België) van Selma Bacha waarbij Nicky Evrard opnieuw paraat was bij een kopbal richting winkelhaak van Wendie Renard (90ste + 6′ minuut).

Felicitaties voor Nicky Evrard hier van Sari Kees terwijl ook Laura Deloose lachend toekijkt! Foto – (c) Sportpix.be / Jill Delsaux

Frankrijk was in het duel tegen de Belgian Red Flames minder indrukwekkend en ook veel nonchalanter dan tegen Italië. Ze speelden een beetje met de arrogantie van de Rode Duivels in een recent verleden als ze tegen een mindere tegenstander in actie kwamen: ‘Laat maar komen, wij maken wel het verschil op korte tijd als het moet.’ Hoe dan ook het team van bondscoach Corinne Diacre is door de 2-1-winst tegen België en het eerdere gelijkspel in de vooravond van Ijsland tegen Italië (1-1) inmiddels toch zeker van de groepswinst en een vierde kwartfinale op rij op een EK-eindronde. België was moedig en ook efficiënt tegen ‘Les Bleues’ want het scoorde met de enige bal die tussen de palen kwam. Het kon echter zoals verwacht geen punten halen tegen Frankrijk ondanks het feit dat het resultaat, rekening houdend met het kwaliteitsverschil, mag gezien worden. De Belgian Red Flames mogen ondertussen wel nog altijd dromen van een kwartfinale dankzij het 1-1-gelijkspel in de openingsmatch tegen Ijsland. Op maandag 18 juli 2022 is het opnieuw in het Academy Stadium van Manchester tegen Italië in elk geval de beslissende wedstrijd of de Belgian Red Flames voor het eerst de laatste acht halen of niet!

Bekijk een samenvatting van Frankrijk – België dankzij Sporza:

DIGEST:

UEFA WOMEN’S EURO 2022 – Zondag 10 juli 2022;

Eerste speeldag – Groep D – New York Stadium, Rotherham;

Frankrijk – België 2-1 (rust: 2-1);

Doelpunten: 6′ Kadidiatou Diani 1-0, 36′ Janice Cayman 1-1, 41′ Griedge Mbock Bathy 2-1.

Frankrijk speelde met: Pauline Peyraud-Magnin; Eve Périsset, Griedde Mbock Bathy, Wendie Renard (captain), Sakina Karchaoui; Grace Geyoro (90′ + 1′ Ella Palis), Charlotte Bilbault, Clara Matéo (66′ Sandie Toletti); Kadidiatou Diani (65′ Selma Bacha), Marie-Antoinette Katoto (17′ Ouleymata Sarr), Delphine Cascarino (90′ + 1′ Melvine Malard).

Bondscoach: Corinne Diacre.

Kwamen niet in actie: Mylène Chavas, Justine Lerond, Marion Torrent, Aïssatou Tounkara, Kenza Dali, Sandy Baltimore, Hawa Cissoko.

De Belgian Red Flames volledig in het geel! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

België speelde met: Nicky Evrard; Jody Vangheluwe (46′ Marie Minnaert), Sari Kees, Laura De Neve (70′ Amber Tysiak), Davina Philtjens (59′ Laura Deloose); Justine Vanhaevermaet (59′ Féli Delacauw), Julie Biesmans; Elena Dhont (78′ Hannah Eurlings), Tine De Caigny, Janice Cayman, Tessa Wullaert (captain).

Bondscoach: Ives Serneels.

Kwamen niet in actie: Diede Lemey, Lisa Lichtfus, Ella Van Kerkhoven, Sarah Wijnants, Davinia Vanmechelen, Charlotte Tison,  Kassie Missipo.

Gele kaarten: 82′ Amber Tysiak (België), 90′ + 4′ Féli Delacauw (België);

Rode kaart: 89′ Amber Tysiak (België).

De spelleiding met als hoofdscheidsrechter ex-speelster Cheryl Foster uit Wales (tweede van rechts). Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Scheidsrechter: Cheryl Foster (Wales);

Assistent-scheidsrechters: Michelle O’Neill (Ierland) en Polyxeni Irodotou (Cyprus);

Vierde scheidsrechter: Lorraine Watson (Schotland).

VAR: Tomasz Kwiatkowski (Polen);

Assistent-VAR: Bartosz Frankowski (Polen);

Toeschouwers: 8.173.

Foto – (c) UEFA.com

***Het resultaat van het eerdere duel op de tweede speeldag in groep D:

Ijsland kwam in het Academy Stadium van Manchester City al vroeg op voorsprong tegen Italië. Sara Gama, de captain van de Azzurre, had moeite om een verre inworp van Sveindis Jonsdottir goed weg te werken waarna het schot dat volgde van Karolina Lea Vilhjalmsdottir zuiver in de winkelhaak van het Italiaanse doel ging (0-1, 3de minuut). Het team van coach Milena Bertolini had het bijzonder moeilijk tegen Ijsland en het kwam pas iets over het uur op gelijke hoogte via Valentina Bergamaschi na een assist van de ingevallen Barbara Bonansea (1-1, 62ste minuut). Het had later ook pech toen een schot van Barbara Bonsansea via de handen van de Ijslandse doelvrouw Sandra Sigurdardottir de paal trof (73ste minuut). In het slot gingen beide teams voor de volle buit en ze kwamen allebei dichtbij een winnend doelpunt maar zonder succes. De wedstrijd eindigde in een gelijkspel zodat uiteindelijk de derde en de laatste speeldag van de groepsfase zal moeten beslissen over wie in deze groep verder naar de kwartfinales gaat!

Italië – Ijsland 1-1 (rust: 0-1);

Doelpunten: 3′ Karolina Lea Vilhjalmsdottir 0-1, 62′ Valentina Bergamaschi 1-1.

Scheidsrechter: Lina Lehtovaara (Finland);

Toeschouwers: 4.029.