De Belgian Red Flames zijn er op maandagavond 18 juli 2022 onder leiding van bondscoach Ives Serneels met veel werklust, wilskracht, teamspirit en wat meeval in geslaagd om zich voor het eerst te plaatsen voor een kwartfinale op een EK-eindronde vrouwenvoetbal. Tine De Caigny zorgde kort na de rust voor het enige doelpunt in de slotwedstrijd van de groepsfase tegen Italië. Het was uiteindelijk voldoende om verder te gaan want Ijsland kwam niet verder dan een gelijkspel tegen Frankrijk.

Italië tijdens de opwarming voor deze belangrijke wedstrijd in Manchester! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Veel opwarming was er niet nodig in het Academy Stadium van Manchester City want de temperatuur steeg de ganse dag boven de dertig graden uit. Cristiana Girelli mocht aftrappen en 46 seconden later zette ze met een schot, nadat ze de bal toegespeeld kreeg door Jody Vangheluwe, Nicky Evrard aan het werk. In de tweede minuut zorgde de spits van Juventus ook al voor een kopbal na een hoekschop van Flaminia Simonetti. De Belgische doelvrouw pakte eenvoudig. Ook Italië gaf via Elena Linari al vroeg in de wedstrijd de bal zomaar aan de tegenstander. Elena Dhont speelde richting Hannah Eurlings en haar schot met rechts ging over het Italiaanse doel (6de minuut). Twee minuten later gaf Tessa Wullaert de bal voor vanop links maar de afwerking van Elena Dhont was te zwak om gevaarlijk te kunnen zijn. Voor de cooling break waren er nog schoten van Manuela Gugliano naast (18de minuut) en van Tine De Caigny op aangeven van Hannah Eurlings over het doel (25ste minuut). Terwijl het niveau kelderde had Italië nog twee mogelijkheden voor de rust. Eerst pakte Nicky Evrard een schot van Manuela Giugliano (40ste minuut) en na balverlies van Janice Cayman op het middenveld bereikte diezelfde Manuela Giugliano uiteindelijk op rechts Barbara Bonansea die de zestien binnendrong en met rechts kon uithalen waarna Nicky Evrard redding bracht met de hand in hoekschop. Toch werd het geen corner want de scheidsrechter noch haar assistente hadden gezien dat de Belgische doelvrouw de bal had geraakt en de VAR die grijpt niet in op dat soort foutieve beslissingen. Italië kreeg in de toegevoegde tijd van de eerste helft ook geen strafschop toen Janice Cayman de bal even met de hand beroerde maar dat was bij het herbekijken van de beelden wel terecht. De eerste helft van de wedstrijd, die zeker spannend en zenuwslopend was, zat er op. Het was nog altijd 0-0 en hoogstaand was het allemaal niet. In die eerste 45 minuten was er vooral een gebrek aan kwaliteit. De enorme hitte speelde daarbij natuurlijk ook een grote rol. In het andere duel tussen Frankrijk en Ijsland in Rotherham stond het ondertussen 1-0 dankzij het snelste doelpunt van het tornooi gescoord door Melvine Malard, een schot met links in de hoek op aangeven van Clara Matéo, na 46 seconden (1-0).

Tessa Wullaert mikte in het slot nog tegen de paal voor de Belgian Red Flames! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Tessa Wullaert mocht de tweede helft op gang trappen terwijl er bij Italië met Agnese Bonfantini van Juventus een nieuw gezicht op het veld stond in de plaats van Lucia Di Guglielmo. Kort nadien maakte Valentina Bergamaschi aan de linkerkant echter een fout op Janice Cayman (49ste minuut). Tessa Wullaert trapte met rechts, Cristiana Girelli ontzette met het hoofd, Barbara Bonansea werkte verder weg, Davina Philtjens kopte in duel met Manuela Gugliano de bal terug naar voor, Sari Kees legde met de borst terug, Davina Philtjens speelde wild inlopend stoorzender bij Martina Rossuci en Tine De Caigny, niet bezig aan de beste weken van haar carrière, hield het hoofd koel en trapte met links zuiver in de hoek en onhoudbaar voor Laura Giuliani binnen (0-1, 49ste minuut). Het was het 38ste doelpunt in de 78ste interland van de eenmalige Gouden Schoen die het voorbije seizoen bij TSG 1899 Hoffenheim in Duitsland speelde. Twee minuten later volgde bijna de gelijkmaker. Cristiana Girelli zette een aanval op richting Agnese Bonfantini. De bal kwam uiteindelijk via Barbara Bonansea opnieuw bij de spits van Juventus, die met rechts uithaalde en haar knal tegen de onderkant van de lat zag uiteenspatten (52ste minuut). Pech voor Italië, het teken dat dit wel eens de avond van de Belgian Red Flames kon worden. Italië kreeg nog kansen via een kopbal van Elena Linari op Evrard (52ste minuut), via Cristiana Girelli naast (53ste minuut), via Lisa Boattin naast (56ste minuut) en dan na een diepe bal van Valentina Bergamaschi nog via Valentina Giacinti na samenspel met Agnene Bonfantini maar via het been van Sari Kees naast (78ste minuut). Ook de late inbreng van de eerder in het tornooi door corona getroffen Valentina Cernoia voor Valentina Bergamaschi bracht geen verandering meer in de Italiaanse score. De bal viel slechts of ging er niet in. De Belgian Red Flames zorgden ei zo na nog voor een tweede doelpunt toen een bal na samenspel van de invallers Laura Deloose, Marie Minnaert en Féli Delacauw bij Tessa Wullaert belandde en de nieuwe speelster van Fortuna Sittard vanop de rand van de zestien met rechts en met Elisa Bartoli in de rug de binnenkant van de paal trof waarna Janice Cayman in de herneming over trapte (90ste + 1ste minuut). Het duurde nog ruim zes minuten vooraleer de Kroatische scheidsrechter Ivana Martincic het duel in de geschiedenisboeken floot.

Assistent Kris Van Der Haegen (links) en bondscoach Ives Serneels mogen vieren na deze historische kwalificatie! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Bondscoach Ives Serneels maakte meteen na het eindsignaal een vreugdesprong zoals nooit tevoren en Kris Van Der Haegen volgde met de omhelzing! Elf jaar nadat hij aan het hoofd kwam van het Belgische nationale vrouwenvoetbalteam staan ze voor het eerst bij de laatste acht op een EK-eindronde. Italië moest na een ontgoochelend tornooi waarin het ook wat pech kende net als in 2017 in Nederland na de groepsfase en als laatste in de groep naar huis. En hoe was het in Rotherham afgelopen bij het andere duel in groep D. Dagny Brynjarsdottir trapte Ijsland daar in de 12de minuut van de toegevoegde tijd nog vanop de strafschopstip naar een gelijkspel: 1-1. Daarna werd er onmiddellijk afgefloten zodat Ijsland het eerste land werd dat zonder te verliezen na de groepsfase uitgeschakeld werd. Maandag 18 juli 2022, het was een historische dag niet alleen wat de temperaturen betreft maar ook in de geschiedenis van het EK Vrouwenvoetbal.

Bekijk een samenvatting van Italië – België dankzij Sporza:

DIGEST:

UEFA WOMEN’S EURO 2022 – Maandag 18 juli 2022;

Derde speeldag – Groep D – Academy Stadium, Manchester;

Italië – België 0-1 (rust: 0-0);

Doelpunt: 49′ Tine De Caigny 0-1.

Italië speelde met: Laura Giuliani; Lucia Di Guglielmo (46′ Agnese Bonfantini), Elisa Bartoli, Elena Linari, Lisa Boattin; Valentina Bergamaschi (80′ Valentina Cernoia), Martina Rossucci (58′ Arianna Caruso), Manuela Gugliano, Flaminia Simonetti (68′ Valentina Giacinti), Barbara Bonansea; Cristiana Girelli (81′ Daniela Sabatino).

Bondscoach: Milena Bertolini.

Kwamen niet in actie: Katja Schroffenegger, Francesca Durante, Sara Gama, Aurora Galli, Maria Luisa Filangeri, Martina Piemonte, Martina Lenzini.

België speelde met: Nicky Evrard; Jody Vangheluwe (66′ Laura Deloose), Julie Biesmans, Sari Kees,, Davina Philtjens; Justine Vanhaevermaet, Tine De Caigny; Elena Dhont (59′ Marie Minnaert), Tessa Wullaert (captain), Janice Cayman (90′ + 2′ Kassie Missipo); Hannah Eurlings (66′ Féli Delacauw).

Bondscoach: Ives Serneels.

Kwamen niet in actie: Diede Lemey, Lisa Lichtfus, Ella Van Kerkhoven, Sarah Wijnants, Davinia Vanmechelen, Laura De Neve, Charlotte Tison..

Geschorst: Amber Tysiak.

Gele kaart: 82′ Lisa Boattin (Italië);

Scheidsrechter: Ivana Martincic (Kroatië);

Assistent-scheidsrechters: Sanja Rodjak-Karsic (Kroatië) en Stasa Spur (Slovenië);

Vierde scheidsrechter: Ivana Projkovska (Noord-Macedonië).

VAR: Pol van Boekel (Nederland);

Assistent-VAR:  Dennis Higler (Nederland);

Toeschouwers: 3.919.

Dagny Brynjarsdottir scoorde nog een late gelijkmaker voor Ijsland tegen Frankrijk maar het was niet voldoende voor de kwalificatie! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren