Het kon wel eens bijzonder spannend worden in groep C maar dan moesten zowel Zwitserland tegen Europees titelverdediger Nederland als Portugal tegen verliezend Olympisch kampioen Zweden winnen. Dat gebeurde uiteindelijk niet zodat Zweden en Nederland zich plaatsten voor de kwartfinales!

Het duel tussen Zweden en Portugal in Wigan & Leigh was op papier misschien wel de interessantse partij want Portugal verraste al twee keer door telkens een 2-0-achterstand op te halen. Vraag was of het ook tegen Zweden iets kon doen. Het begin was leuk met al in de eerste minuut een mogelijk fout in het strafschopgebied op Kosovare Asllani maar scheidsrechter Stephanie Frappart floot terecht niet. Daarna volgde een poging van Johanna Rytting Kaneryd op Patricia Morais (4de minuut). Even over het kwartier had Portugal op voorsprong kunnen komen maar na de eerste hoekschop van Ana Borges, die doorgetikt werd door de Zweedse doelvrouw Hedvig Lindahl, mikte Carole Costa dit keer aan de tweede paal met de linkervoet naast (16de minuut). Het zou een van de weinige wapenfeiten worden van Portugal in deze wedstrijd die vervolgens gedomineerd werd door Zweden. Het was wel nog even wachten tot het verschil zich ook op het scorebord aftekende. Dat gebeurde na de tweede hoekschop van Zweden. Jonna Andersson gaf de bal voor Patricia Morais tikte weg en Filippa Angeldahl trapte centraal in het doel (1-0, 21ste minuut). Kort voor het halfuur moest de wedstrijd enige tijd stilgelegd worden nadat Johanna Rytting Kaneryd op de voet van de Portugese rechtsachter Catarina Amado ging staan Het leverde de Zweedse nummer 19 een gele kaart op terwijl de Portugese even later met de draagberrie van het veld moest gedragen worden. en vervangen werd door Joana Marchao. Vijf minuten voor de rust nam Diana Silva dan een voorzet van Jéssica Silva vanop rechts in één tijd op de slof maar Hedvig Lindahl pakte zonder moeite (40ste minuut). En dan volgde er een vrije trap van rechts tegen de achterlijn. Kosovare Asllani gaf die niet voor zoals verwacht maar ze legde wel terug de aan de rand van de zestien helemaal vrijstaande Filippa Angeldahl. De Portugese defensie was verrast en kon alleen toezien hoe de poging van net binnen de zestien met de rechtervoet knap in de hoek ging (2-0, 45ste minuut). In de zeven minuten toegevoegde tijd mikte eerst Andreia Norton naast voor Portugal (45ste + 3′ minuut) terwijl Kosovare Asllani aan de overkant nipt over het Portugese doel trapte (45ste + 4′ minuut) maar nog voor beide teams de kleedkamers opzochten werd het toch nog 3-0. Jonna Andersson gaf de vijfde Zweedse hoekschop vanop rechts en Carole Costa kopte onder druk van Amanda Ilestedt in eigen doel (45ste + 7′ minuut).

Francisco Neto, de bondscoach van Portugal, kon halfweg de wedstrijd tegen Zweden niets meer verzinnen om de score te doen keren! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

In het begin van de tweede helft stuurde Jonna Andersson spits Stina Blackstenius alleen op weg naar doel maar Patricia Morais kon de bal met het dijbeen in hoekschop deviêren  (50ste minuut). Amanda Ilestedt kopte vervolgens de corner van Joanna Andersson over het Portugese doel (51ste minuut). Daarna werd een Zweedse voorzet vanop rechts door Diana Silva met de hand afgeweerd en floot de Franse scheidsrechter Frappart voor strafschop. Kosovare Asllani trapte met rechts zuiver in de benedenhoek links van doelvrouw Patricia Morais (4-0, 54ste minuut). Op het uur werd een volgend doelpunt van Stina Blackstenius na een lange check door de VAR (ruim drie minuten) afgekeurd (63ste minuut). Op zoek naar een eerreddend doelpunt mikte eerst Jéssica Silva op aangeven van Andreia Norton naast (69ste minuut) en enkele ogenblikken later was het Andreia Norton die na een mooie Portugese actie naast trapte (76ste mnuut). In de toegevoegde tijd werd het toch nog 5-0. Olivia Schough, die iets eerder in de wedstrijd bij een poging nog Patricia Morais op haar weg vond, bediende nu Stina Blackstenius die naar binnenkwam en met een mooi schot met rechts hoog in het Portugese doel de eindstand op het bord zette (5-0, 90ste + 1′ minuut). Zweden was zeker van de 7 punten en de groepswinst en het kan op maandag 18 juli 2022 uitkijken wie van het trio Ijsland, België of Italië de volgende tegenstander wordt. Portugal mocht zich dan weer opmaken voor een terugkeer naar huis.

Bekijk een samenvatting van Zweden – Portugal dankzij Sporza:

In het andere duel in Sheffield had Nederland immers meer moeite dan verwacht tegen Zwitserland. Het kwam pas kort na de rust op voorsprong toen Ana Maria Crnogorcevic een kopbal van Stefanie van der Gragt na hoekschop van Sherida Spitse in eigen doel kopte (0-1, 49ste minuut). Drie minuten later stonden de bordjes opnieuw in evenwicht na een mooie Zwitserse aanval opgebouwd vanuit de eigen verdediging en waarbij Ramona Bachmann uiteindelijk de assist gaf voor Géraldine Reuteler (1-1, 53ste minuut). Drie minuten later had Zwitserland zomaar op voorsprong kunnen staan na een nieuwe aanval over links. Ramona Bachmann gaf de bal aan Coumba Sow die eerst op de Nederlandse doelvrouw Daphne van Domselaar stoot en de bal vervolgens in de rebound via de het Oranje sluitstuk ook nog de paal trof (56ste minuut). Het bleef lang 1-1 maar in het slot nam het team van bondscoach Mark Parsons dan toch nog afstand van Zwitserland dankzij de invallers. Romée Leuchter kopte eerst een voorzet van Lynn Wilms binnen (1-2, 84ste minuut). Dan was het Viktoria Pelova die een vrije trap van Sherida Spitse die via het hoofd van Sandrine Mouron en de rug van Ana Maria Crnogorcevic bij haar was terechtgekomen binnentrapte (1-3, 89ste minuut). Het duurde wel vijf minuten vooraleer de VAR en de Roemeense scheidsrechter Iuliana Demetrescu daar achter waren gekomen. In de vijfde minuut van de toegevoegde tijd lukte Romée Leuchter dan nog haar tweede goal van de namiddag na een mooie Nederlandse aanval en een mislukt schot van Victoria Pelova dat uiteindelijk een assist werd (1-4, 90ste + 5′ minuut). Nederland was geplaatst voor de kwartfinales waar het net als tijdens het EK 2009 in Finland tegen Frankrijk zal moeten uitkomen. Voor Zwitserland zat het tweede EK er helemaal op.

DIGEST:

Zweden – Portugal 5-0 (rust: 3-0);

Doelpunten: 21′ Filippa Angeldahl 1-0, 45′ Filippa Angeldahl 2-0, 45′ + 7′ Carole Costa 3-0 owngoal, 54′ Kosovare Asllani 4-0 op strafschop, 90′ + 1′ Stina Blackstenius 5-0.

Scheidsrechter: Stéphanie Frappart (Frankrijk);

Toeschouwers: 7.118.

Zwitserland – Nederland 1-4 (rust: 0-0);

Doelpunten: 49′ Ana Maria Crnogorcevic 0-1 owngoal, 53′ Geraldine Reuteler 1-1, 84′ Romée Leuchter 1-2, 89′ Victoria Pelova 1-3, 90′ + 5′ Romée Leuchter 1-4.

Scheidsrechter: Iuliana Demetrescu (Roemenië).

Toeschouwers: 22.596.