Op woensdag 20 juli 2022 heeft Engeland zich in Brighton als eerste geplaatst voor de halve finales van het eigen EK. Het kwam van een achterstand terug tegen Spanje om in de verlengingen de overwinning en de kwalificatie te verzekeren na een schitterend doelpunt van Georgia Stanway! Nog één wedstrijd winnen en Sarina Wiegman staat met haar Lionesses in de finale op Wembley!

Ella Toone zorgde in Brighton voor de gelijkmaker zes minuten voor het einde van de reguliere speeltijd! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Het Spaanse nationale vrouwenvoetbalteam had nog nooit een wedstrijd met rechtstreekse uitschakeling gewonnen op een EK. Dat was er niet aan te zien want Spanje begon het best aan deze topaffiche, een finale waardig, in Brighton. Het liet de bal circuleren, het zette druk en het probeerde het doel van Marie Earps te bestoken wanneer dat kon. Engeland had het voor het eerst moeilijk op dit tornooi. Toch scoorde Engeland via Ellen White maar ze stond zo oordeelde ook de VAR buitenspel (37ste minuut). Halfweg stond het ondanks de Spaanse dominantie en enkele kansjes nog 0-0.

De Spaanse coach Jorge Vilda koos wellicht te vroeg in de tweede helft voor zekerheid! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Bondscoach Jorge Vilda bracht bij de start van de tweede helft Athenea del Castillo in voor Marta Cardona, de maakster van het winnende doelpunt tegen Denemarken. Negen minuten na de rust werd ze op rechts bediend door Aitana Bonmatie, Rachel Daly was uitgespeeld en Athenea del Castillo gaf de bal aan Esther Gonzalez, die van dichtbij met rechts beheerst afrondde (0-1, 54ste minuut). Sarina Wiegman, pas terug langs de lijn na een positieve coronatest, zag dat het niet liep volgens plan en ze wisselde meteen. Chloe Kelly en Alessia Russo kwamen in de plaats van Beth Mead en Ellen White. Nog voor Rachel Daly het eerste Engelse schot tussen de palen lukte (klemvast gepakt door Sandra Panos) hield Marie Earps een voorzet schot van Athenea del Castillo uiet haar doel (65ste minuut) en stond ook Ella Toone al op het veld in de plaats van Francesca Kirby! De Engelse druk werd groter en Lauren Hemp trapte na drie eerder geblokt pogingen voor de Engelsen over het Spaanse doel (76ste minuut). Spanje hoopte te overleven en het haalde na eerder al Teresa Abelleira te hebben vervangen nu ook Esther Gonzalez naar de kant. Sarina Wiegman zag het graag gebeuren en ze bracht zelf nu ook nog Alex Greenwood in voor Rachel Daly. Kort daarna volgde de voorzet vanop rechts van Georgia Stanway, de kopbal van Alessia Russo en het in het doel verlengen van Ella Toone, twee ontdekkingen die voor Manchester United spelen. Spanje claimde een duwfout van Russo op Irene Paredes. Daar was echter niets van aan, zo oordeelde ook de VAR en dus stond het 1-1 (84ste minuut). Sarina Wiegman had nog altijd geen enkel EK-eindrondeduel verloren, Spanje had er nog nooit één gewonnen!

Sarina Wiegman staat met Engeland na topcoaching tegen Spanje op één overwinning van de finale op Wembley! Foto – (c) Sportpix.be

Het werden dus verlengingen en daarin viel al vroeg de beslissing. Georgia Stanway kreeg de bal toegespeeld van Keira Walsh, de nieuwe aanwinst van Bayern München rukte op naar doel, Spanje week en Stanway haalde de zestien naderend uit met rechts! Een fantastisch schot dat mooi in het Spaanse doel ging (2-1, 96ste minuut). Het stadion waar 28.994 toeschouwers aanwezig waren ontplofte! Engeland zat op rozen! La Roja wilde nog wel maar Marie Earps hield haar netten in het vervolg van de extra time schoon! Football is coming home! Het lied van UEFA Euro ’96 klinkt steeds luider bij de wedstrijden van de Lionesses. Het gegeven zou in 2022 wel eens waarheid kunnen worden dankzij het voetbalinzicht, het lef en de durf van Sarina Wiegman!

Bekijk een samenvatting van Engeland – Spanje dankzij Sporza:

DIGEST:

Kwartfinale:

Engeland – Spanje 2-1 na verlengingen (rust: 0-0, na 90 minuten: 1-1);

Doelpunten: 54′ Esther Gonzalez 0-1, 84′ Ella Toone 2-1, 96′ Georgia Stanway 2-1.

Scheidsrechter: Stéphanie Frappart (Frankrijk).

Toeschouwers: 28.994.

Engeland speelt in de halve finale op dinsdag 26 juli 2022 in Sheffield tegen de winnaar van de kwartfinale die op vrijdagavond in Wigan & Leigh wordt gespeeld tussen Zweden en België!