Duitsland won op donderdag 21 juli 2022 in het Community Stadium van Brentford het burenduel tegen Oostenrijk in de kwartfinale van het EK 2022 en dat dankzij doelpunten van Lina Magull en Alexandra Popp. Oostenrijk trof drie keer het doelhout!

Foto – (c) UEFA.com

Duitsland raakte op het EK 2017 in Nederland niet verder dan de kwartfinale. Toen werd het als titelverdediger uitgeschakeld door de latere finalist Denemarken. Op dit EK speelt Duitsland, dat al 8 keer de trofee won, al zeker de halve finale en het mag zich zo stilaan opnieuw tot de favorieten rekenen door sterke, efficiënte en realistische prestaties onder leiding van bondscoach Martina Voss-Tecklenburg. het moest ook nog geen enkel doelpunt toestaan op dit tornooi maar daarvoor had het donderdagavond wel wat geluk nodig.

Sarah Zadrazil, de speelster van Bayern München, speelde op het EK 2022 in Engeland tegen Duitsland haar 100ste interland voor Oostenrijk! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Oostenrijk, waarvoor Sarah Zadrazil haar 100ste interland speelde, trof in deze kwartfinale immers drie keer het doelkader. Het had vroeg kunnen op voorsprong staan toen centrale verdediger Marina Georgieva de hoekschop van Verena (Aschauer) Hanshaw tegen de paal kopte (13de minuut), het had kunnen scoren in het begin van de tweede helft toen Barbara Dunst de bal toegespeeld kreeg van Merle Frohms, die goed controleerde en dan met rechts uithaalde maar haar raket tegen de dwarsligger zag uiteenspatten (53ste minuut) en het ook nog even later raak kunnen treffen toen Merle Frohms een hoekschop van Verena (Aschauer) Hanshaw wegbokste en Sarah Puntigam eerst Sara Däbritz op haar weg vond en vervolgens in de rebound de paal trof (57ste minuut). Het was drie keer net niet voor het team van bondscoach Irene Fuhrmann in een voor de rest heel evenwichtige wedstrijd tussen speelsters die mekaar door en door kennen want bijna allemaal actief in de Frauen-Bundesliga.

Duitsland profiteerde van de minste misstap van de Oostenrijkers. Een eerste keer toen Carina Wenninger de bal verloor aan Klara Bühl en zij nadat ze bijna de achterlijn haalde vervolgens centraal Lina Magull bediende (Alexandra Popp zette zich opzij), de bal rustig met rechts in de open hoek van het Oostenrijkse doel kon trappen (25ste minuut) en helemaal in het slot toen Alexandra Popp voor de zoveelste keer stoorzender speelde bij een uittrap van Manuela Zinsberger en de bal nu tegen de binnenkant van de linkervoet kreeg en die tot eenieders verbazing zag binnengaan (2-0, 90ste minuut). Meteen haar vierde goal in vier opeenvolgende EK-eindrondewedstrijden! Niemand doet wat dat betreft beter want Heidi Mohr lukte dit huzarenstukje gespreid over de tornooien 1989, 1991 en 1993!

Alexandra Popp lukte op haar eerste EK inmiddels al in elke wedstrijd een doelpunt! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Duitsland had ook op andere momenten nog kunnen scoren want Giulia Gwinn trof met haar linkervoet op aangeven van  Klara Bühl eveneens de paal (46ste minuut). Klara Bühl zelf trof in het slotkwartier met een raket met haar rechtervoet de lat (78ste minuut) en de speelster van Bayern München miste enkele ogenblikken later op aangeven van Alexandra Popp nog de beste kans met haar linkervoet (82ste minuut). Ook Svenja Huth had bij een doorbraak op rechts in de eerste helft weggestuud door Lina Magull een doelpunt aan de voet maar Manuela Zinsberger redde in hoekschop (43ste minuut) en de ingevallen Linda Dahlmann mikte nadat ze de bal afsnoepte van Sarah Puntigam met links nipt over (73ste minuut). Oostenrijk had evenwel vroeg de score kunnen openen toen Laura Feiersinger de rechterflankspeelster Laura Hickelsberger-Füller alleen op weg naar het Duitse doel stuurde maar haar schot eenvoudig gepakt kon worden door Merle Frohms (9de minuut).

Bekijk een samenvatting van Duitsland – Oostenrijk met dank aan Sporza:

DIGEST:

Kwartfinale:

Duitsland – Oostenrijk 2-0 (rust: 1-0);

Doelpunten: 25′ Lina Magull 1-0, 90′ Alexandra Popp 2-0.

Scheidsrechter: Rebecca Welch (Engeland);

Toeschouwers: 16.025.

Duitsland speelt in de halve finale op woensdag 27 juli 2022 in Milton Keynes tegen de winnaar van de kwartfinale die op zaterdagavond in Rotherham wordt gespeeld tussen Frankrijk en Nederland!