Share

Op vrijdag 16 september 2016 om 17u50 zijn de Belgian Red Flames voor de allereerste keer geplaatst voor de eindronde van een groot tornooi, het EK 2017 in Nederland. Het team van bondscoach Ives Serneels moest nog wachten op zekerheid over de kwalificatie op de uitslagen van de kwalificatiewedstrijden in andere groepen. Het leek erop dat het tot 20 uur zou duren na Rusland-Duitsland in groep 5 vooraleer het zover zou zijn maar een onverwachte en sensationele overwinning van het vrouwenvoetbalteam van Portugal op deze vrijdagnamiddag op het veld van CD Trofense thuis tegen Finland (3-2) gaf de Belgian Red Flames inmiddels mathematische zekerheid om zelfs als tweede het EK 2017 in Nederland te bereiken! Ook Ijsland en Schotland zijn dankzij dit resultaat volgend jaar op het EK 2017 bij onze noorderburen! Obrigado Portugal!

Het begin was overigens allerminst rooskleurig voor Portugal. Het kwam eerst 0-2 achter tegen Finland na goals van Emmi Alanen op strafschop (0-1, 21ste minuut) en Sanni Franssi (0-2, 27ste minuut). Maar Portugal gaf zich niet gewonnen en nog voor de rust sloeg het terug eerst dankzij een goal van captain Claudia Neto in de korte hoek net voor het halfuur (1-2, 29ste minuut) en vervolgens dankzij een strafschopdoelpunt op slag van rust omgezet door diezelfde Claudia Neto (2-2, 45ste minuut). Het beloofde dus een spannende tweede helft te worden in het zonnige Trofa. De beslissing viel zes minuten voor tijd toen Claudio Neto zich opnieuw achter de bal mocht plaatsen voor een nieuwe strafschop die ze alweer feilloos omzette (3-2, 84ste minuut). Na vijf minuten toegevoegde tijd had Portugal zichzelf nog een kans gegeven om eventueel het EK 2017 in Nederland te bereiken maar dan moet het wel ook toekomende dinsdag 20 september 2016 in Dublin winnen tegen Ierland en hopen dat Finland het laat afweten en dus verliest in en tegen Spanje. De winst betekende echter ook dat de Belgian Red Flames nu na hun 1-3-winst gisteren in en tegen Servië mathematisch zeker zijn om zelfs als een van de zes beste tweedes het EK 2017 in Nederland te bereiken. Met Roemenië (in groep 3) en Finland of Portugal (in groep 2) zijn er inmiddels twee landen bekend die België niet meer kunnen inhalen in het klassement voor de beste tweedes!

Vanuit deze hoek wensen we dan ook bondscoach Ives Serneels, zijn technische staf en alle Belgian Red Flames die in de campagne erbij waren te feliciteren met de allereerste kwalificatie voor een groot tornooi en voor het EK 2017 in Nederland! Het was al in 2012 mogelijk toen op weg naar het EK in Zweden een 4 op 6 gehaald werd tegen Ijsland maar er nog gestruikeld werd over Noord-Ierland. Met vier jaar uitstel ‘Four more years’ is het er dan toch van gekomen! Hopelijk is dit het begin van een lange mooie reeks in navolging van de Belgian Yellow Tigers (volleybal) en de Belgian Red Panthers (hockey)!

Toekomende dinsdag 20 september 2016 spelen de Belgian Red Flames om 19 uur op Den Dreef in Leuven ook nog voor de eerste plaats tegen Engeland. Na het gelijkspel in Rotherham (1-1) en de inmiddels zekere kwalificatie kan België zonder zorgen aan de wedstrijd beginnen en aantonen dat Engeland zeker niet de wereldtopper is waarvoor sommige mensen hen willen laten doorgaan. Tickets kan U nog kopen via de website van de KBVB.

De loting voor het EK waarbij de Belgian Red Flames hun tegenstanders in Nederland zullen te weten komen is op 8 november 2016 in Rotterdam, de eindronde zelf wordt gespeeld van zondag 16 juli 2017 tot en met zondag 6 augustus 2017. De openingswedsrijd is in Utrecht, de finale in Enschede!

Deze 11 landen zijn er volgend jaar op het EK 2017 in Nederland zeker bij:
Het gastland Nederland en de titelverdediger en Olympisch kampioen Duitsland, Engeland, Frankrijk, Noorwegen, Spanje, Zweden, Zwitserland, Ijsland, Schotland en België. Zowel voor Zwitserland, Schotland als de Belgian Red Flames is het een primeur!

Bekijk de video met de samenvatting van Portugal – Finland en hoe de wedstrijd evolueerde naar een Belgische kwalificatie met dank aan FPF TV en TVI24:

Share