Share

Duitsland heeft zich op woensdagavond 27 juli 2022 voor de 9de keer geplaatst voor de finale van het EK Vrouwenvoetbal. In Milton Keynes was het dankzij een dubbel van Alexandra Popp sterker dan Frankrijk, dat voor het eerst in de halve finale van een EK stond!

Voor deze tweede halve finale op het EK 2022 kon Duitsland geen beroep doen op Klara Bühl. De spits van Bayern München die op zaterdag 9 november 2019 voor Duitsland op Wembley het winnende doelpunt scoorde in een oefenduel tegen Engeland (1-2, 90ste minuut) had voor een korte periode de UEFA Women’s Euro Covid-club vervoegd. Martina Voss-Tecklenburg zette op haar plaats in de basis Jule Brand. Frankrijk begon onder leiding van Corinne Diacre met dezelfde elf als in de succesvolle kwartfinale tegen Nederland.

Frankrijk voor de eerste halve finale op een EK in Milton Keynes tegen Duitsland! Foto – (c) UEFA.com

De wedstrijd brak open in de slotminuten van de eerste helft toen Duitsland op voorsprong kwam na een actie aan de rechterkant. Via Giulia Gwinn, Sara Däbritz en Jule Brand kreeg de van haar linkerflank gekomen Svenja Huth de bal op de rand van het strafschopgebied. Wendie Renard liet de voorzet vertrekken en Alexandra Popp was aan de tweede paal sneller dan Eve Périsset om de bal met links hoog en hard tegen de touwen te trappen, onhoudbaar voor de Franse doelvrouw Pauline Peyraud-Magnin (1-0, 40ste minuut). Duitsland, dat nog geen doelpunt had moeten toestaan, leek op rozen te zitten. Maar vier minuten later onderschepte Sakina Karchaou een wegtrappen van Kathrin Hendrich. De bal ging naar Sandie Toletti die doorkopte richting Kadidiatou Diani. De speelster van PSG controleerde op de rand van het strafschopgebied met links en haalde vervolgens onmiddellijk uit met rechts. De bal ging via de paal en de rug van Merle Frohms binnen (1-1, 44ste minuut). Duitsland was 404 minuten zonder tegendoelpunt op dit EK geweest maar halfweg deze halve finale tegen Frankrijk lag alles opnieuw open na een eerste helft waarin, buiten de vrije trap van Alexandra Popp die gered werd door de Franse doelvrouw (21ste minuut), de kansen schaars waren. Beide teams speelden wel een fysieke wedstrijd met veel inzet en een hoge intensiteit!

Kadidiatou Diani lukte zopas via de rug van Merle Frohms de gelijkmaker! Foto – (c) UEFA.com

De eerste mogelijkheid na de pauze was voor de Duitse Svenja Huth met een schot dat in het zijnet ging (47ste minuut) maar het was vooral de voor Melvine Malard ingevallen Selma Bacha die van zich liet spreken. Even over het uur mikte ze op Kathrine Hendrich toen ze de bal kreeg teruggespeeld van Kadidiatou Diani (63ste minuut). Daarna schilderde ze een hoekschop op het hoofd van Wendie Renard waarop Merle Frohms moest ingrijpen, Linksachter Felicitas Rausch trapte uiteindelijk weg (64ste minuut). Drie minuten later speelde Marina Hegering iets te kort terug naar haar doelvrouw. Kadidiatou Diani zat ertussen maar ook zij geraakte niet voorbij Merle Frohm die in de korte hoek redde in hoekschop (67ste minuut). Frankrijk had de bovenhand maar werkte niet af en dan is Duitsland levensgevaarlijk. Dat bleek ook want iets minder dan een kwartier voor tijd sloeg het opnieuw toe. Griedge Mbock kon in eerste instantie nog Svenja Huth en Jule Brand afstoppen maar dan toen de bal terugging richting Svenja Huth en zij een voorzet richting het centrum van het strafschopgebied stuurde was de Franse verdediging kansloos. Alexandra Popp kwam ingelopen en kopte krachtig in de hoek binnen, geen kans voor Pauline Peyraud-Magnin (2-1, 76ste minuut).

De Duitse basiself in Milton Keynes met het ontbrekende nummer 19 van Klara Bühl en de vrouw van de dubbele assist Svenja Huth (9)! Foto – (c) UEFA.com

Toch gaven de Fransen zich nog niet gewonnen. Na een door Felicitas Rauch weggewerkte voorzet van Sakina Karchaoui haalde Selma Bacha nog eens uit. Zij nam de wegspringende bal met buitenkant links vol op de voet en die draaide maar centimeters naast het Duitse doel (79ste minuut). Vijf minuten voor tijd mikte de ook al ingevallen Clara Matéo van in de zestien met haar rechtervoet op aangeven van Eve Périsset over (85ste minuut). Duitsland had het daarna op de counter kunnen afmaken. Via de ingevallen Syndey Lohmann en Svenja Huth kwam de bal bij Linda Dallmann terecht maar zij besloot via Sakina Karchaoui nog naast (90ste minuut). De hardwerkende en overal aanwezige Lena Oberdorf kreeg in de toegevoegde tijd nog geel na een fout op Kadidiatou Diani maar uit de vrije trap die volgde kwam enkel Eve Périsset nog goed tot koppen echter zonder gevaar voor Merle Frohms en haar verdediging. Duitsland mocht voor de 9de keer naar de finale die op zondag 31 juli 2022 op Wembley tegen gastland Engeland zal zijn. Frankrijk kon na een eerste halve finale ooit op een EK (in 2011 verloren ze de eerste halve finale ooit op een WK ook al tegen Duitsland met 4-2) terug naar huis! Ze bleven sinds dinsdag 13 april 2021 en de 0-2-nederlaag in de Verenigde Staten in totaal 18 duels ongeslagen!

Bekijk een samenvatting van Duitsland – Frankrijk dankzij Sporza:

 

DIGEST:

Halve finale:

Duitsland – Frankrijk 2-1 (rust: 1-1);

Doelpunten: 40′ Alexandra Popp 1-0, 45′ Kadidiatou Diani via de rug van Merle Frohms 1-1 owngoal, 76′ Alexandra Popp 2-1.

Scheidsrechter: Cheryl Foster (Wales).

Toeschouwers: 27.445.

Duitsland speelt in de finale op zondag 31 juli 2022 op Wembley tegen het gastland Engeland!

Voor nog meer over het EK Vrouwenvoetbal ga naar:

Website BBC Sport

En naar: 

UEFA.com – UEFA Women’s Euro 2022

Voor interviews met Belgische en internationale speelsters kan U terecht op:
Vrouwenteam TV

 

 

 

Share