Share

Standard, het laatste team dat Belgisch landskampioen werd vooraleer RSC Anderlecht de landstitel vijf jaar op rij op de erelijst bijschreef, oefende op zaterdag 5 augustus 2022 in de voormiddag al tegen AS Roma, het voorbije seizoen bekerfinalist en tweede in de Serie A Femminile achter het onklopbare Juventus.

Een groepsfoto voor de wedstrijd met beide teams naast en tussen mekaar! Foto – (c) Vrouwenvoetbal.be / Paul Dijkmans

Het werd een leerrijke wedstrijd voor de vrouwelijke Rouches die onder leiding van coach Stéphane Guidi in volle voorbereiding zijn op het nieuwe seizoen 2022/23 maar pas op de tweede speeldag beginnen met een uitwedstrijd op bezoek bij Club YLA, het team waar Davinia Vanmechelen naartoe ging. AS Roma domineerde het duel op de SL Campus 16 met technisch vaardige speelsters zoals de Braziliaanse captain Andressa Alves en de Noorse linkerflank Emilie Haavi en enkele Italiaanse internationals die ook op het voorbije EK in Engeland waren maar het kwam pas op het halfuur op voorsprong dankzij international Lucia Di Guglielmo (0-1, 30ste minuut). Enkele sekonde later lag de gelijkmaker voor een fel van zich afbijtend Standard al tegen de netten. De Zweedse linksachter Elin Landström speelde bij een uitverdedigen de bal zomaar naar het centrum in de voeten van Hanne Merkelbach, die het geschenk in dank aannam en met rechts in het door Camelia Ceasar verlaten doel kon binnentrappen (1-1, 31ste minuut). In de slotseconden van de eerste helft kwam AS Roma, in volle voorbereiding op hun wedstrijd in de eerste ronde van de UWCL op donderdag 18 augustus 2022 op bezoek bij Glasgow City, opnieuw op voorsprong. Emilie Haavi dribbelde zich vanop links richting het Luikse doel waarna ze Andressa Alves bediende die met links kon binnentrappen (1-2, 45ste minuut).

De Braziliaanse Andressa Alves, hier met Zoë Van Eynde, toonde meermaals haar technische vaardigheden op het veld van Standard! Foto – (c) Vrouwenvoetbal.be / Paul Dijkmans

In de tweede helft wisselde AS Roma onder leiding van coach Alessandro Spugna bijna het volledige team, Standard bracht pas later verse krachten op het veld, maar het belette niet dat het Italiaanse team deze vriendschappelijke wedstrijd bleef domineren. Hillary Damman keepte voor ze gewisseld werd nog sterk maar nadat de paal hulp had geboden bij en poging van de ingevallen Annamaria Senturini (68ste minuut) en later ook bij een trap van de Noorse Sophia Haug (81ste minuut) was het uiteindelijk kort voor tijd toch nog raak. Senturini trapte met rechts tegen de onderkant van de lat en Sophia Haug kopte in de rebound de 1-3-eindstand op het bord (88ste minuut).

DIGEST:

Standard – AS Roma 1-3 (rust: 1-2);

Doelpunten: 30′ Lucia Di Guglielmo 0-1, 31′ Hanne Merkelbach 1-1, 45′ Andressa Alves 1-2, 88′ Sophia Haug 1-3.

Luister naar Emilie Haavi, die niet op het EK was voor Noorwegen (AS Roma) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Loredana Humartus (Standard) dankzij Vrouwenteam TV:

Bekijk een fotoreportage van Paul Dijkmans via Vrouwenteam TV:

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

Share