Het vrouwenteam van RSC Anderlecht heeft zich op zondagavond 21 augustus 2022 niet kunnen plaatsen voor  de tweede ronde van de UEFA Women’s Champions League. Het kwam tegen Finse KuPS Kuopio twee keer op voorsprong maar na een gelijkspel ook na verlengingen werd het uiteindelijk uitgeschakeld in de strafschoppenepiloog.

Het team van Dave Mattheus zonder Laura De Neve in de basis lukte het openingsdoelpunt in de 35ste minuut via Stefania Vatafu die vlak daarvoor al de lat trof! Sarah Wijnants kreeg na een inworp de bal terug van Esther Buabadi, ze zette voor, captain Gabriella Cuevas ontzette de bal in de voeten van de Roemeense international die met rechts hoog binnentrapte (1-0). RSC Anderlecht was de betere ploeg maar kort na de rust hield Laura Deloose de ingevallen Jada Talley onnodig vast. De Servische scheidsrechter Jelena Cvetkovic vond het een strafschop en die werd na de gele kaart voor de Belgian Red Flame binnengetrapt door Gntjana Rochi (1-1 (55ste minuut). Na 90 minuten en bijna 5 minuten toegevoegde tijd stond het nog altijd 1-1.

Op het einde van de eerste verlenging kopte Allie Thornton een hoekschop van Stefania Vatafu vanop links door waana Sarah Wijnants aan de tweede paal met rechts de bal opnieuw tegen de netten joeg (2-1, 102de minuut). RSC Anderlecht leek op weg naar de kwalificatie maar in het slot liep het nog verkeerd. Linksachter Anni Hartikainen gaf de bal op links, Anna-Stina Simonen liet de bal uit vrees voor buitenspel gaan waarna Jada Talley het meest attent reageerde en de bal voorgaf. Silke Vanwynsberghe probeerde met het hoofd te ontzetten maar eenmaal centraal kopte Gintjana Rochi knap binnen (2-2, 119de minuut). Na bijna anderhalve minuut toegevoegde tijd moesten de strafschoppen de beslissing brengen.

KuPS Kuopio mocht beginnen en de eerste zes elfmeters van Gintjana Rochi, Laura Deloose, Emma Peuhkurinen, Mariam Abdulai Toloba, Emmi Siren en Sarah Wijnants gingen feilloos binnen. Zo stond het 3-3. Dan trapte Liina Nora over het doel van Justien Odeurs terwijl Lotte de Keijzer haar strafschop gestopt zag door doelvrouw Fanny Söderström. Anna-Stina Simonen bijzonder zelfzeker mikte daarna met rechts weer perfect raak (3-4) en daarna ging het mis voor RSC Anderlecht. Stefania Vatafu, vorige week vrijdag nog succesvol vanop de stip tegen SC Eendracht Aalst Ladies trapte met rechts naar de linkerbovenhoek. De bal ging echter tegen de lat. Meteen het einde van de Europese droom van RSC Anderlecht na twee boeiende wedstrijden. KuPS Kuopio mag zich op donderdag 1 september 2022 naar Zwitserland begeven voor de loting van de tweede ronde van de UEFA Women’s Champions League.

U kan de volledige wedstrijd herbekijken met dank aan KuPS TV:

Nog meegeven dat eerder op de dag het Poolse SMS UKS Lodz met 1-0 won tegen Gintra FC uit Litouwen dankzij een doelpunt in de 53ste minuut van Anna Reddzia.