Terwijl de regerende landskampioen in Polen zat om zich voor te bereiden op de finalewedstrijd van de eerste ronde in de UEFA Women’s Champions League tegen het Finse KuPS Kuopio stond op vrijdag 19 en op zaterdag 20 augustus 2022 de tweede speeldag op het programma.

Gentse vreugde na het tweede doelpunt op bezoek in Genk! Foto – (c) Sportpix.be / Kristof De Moor

De speeldag begon met een verrassing in Limburg. Het op papier minder gewaande KAA Gent Ladies won met 0-2 op bezoek bij KRC Genk Ladies, dat vorig seizoen nog het play-off ticket van de vrouwelijke Buffalo’s afsnoepte. Nena Retsin lukte op aangeven van Alixe Bosteels met nog een voet van Sien Vandersanden ertussen een doelpunt in de eerste helft voor de bezoekers (0-1, 17de minuut). Na de rust viel er nog een tweede goal. Fran Meersman nam even over het uur een hoekschop vanop links, Bodil van den Heuvel trapte van buiten de zestien met links naar doel en Fleur Van Daele stond op de goede plaats om de score te verdubbelen (0-2, 64ste minuut). KRC Genk Ladies wou nog wel terugkomen maar het schot van Fleur Pauwels strandde op de lat. KAA Gent Ladies won zo voor het eerst onder leiding van coach Jorn Van Ginderdeuren.

Hanne Merkelbach begon het seizoen met een dubbel voor Standard in Roeselare tegen Club YLA! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Op zaterdag kon je naar The Nest in Roeselare om Club YLA en Standard aan het werk te zien. Hanne Merkelbach kleurde het begin van de wedstrijd met eerst een kopbal tegen de paal, vervolgens een doelpunt na een schot in de korte hoek met rechts (0-1, 9de minuut) en tenslotte een tweede goal alleen op weg naar het Brugse doel op aangeven van Noémie Gelders en waarbij ze met met rechts de bal tussen de benen van Femke Schamp speelde (0-2, 16de minuut). Coach Dennis Moerman kwam daarna meteen met een dubbele wissel (Frauke Temmerman en Lyndsey Van Belle kwamen in de plaats van Gitte Broothaers en Marith Decabooter) (19de minuut) en Sakina Ouzraoui trapte daarna met rechts op de paal (25ste minuut). Iets over het halfuur lukte Davinia Vanmechelen op aangeven van Rania Boutiebi de aansluitingstreffer (1-2, 33ste minuut) en nadat Femke Schamp eerst nog Justine Blave van een derde Luiks doelpunt hield volgde er op slag van rust ook nog een Brugse gelijkmaker. Saar Verdonck zette voor vanop links, De kopbal van Maud Coutereels belandde bij Elien Nelissen die deze half missend met de rechtervoet aanraakte. Dat zorgde voor twijfel bij Hilary Damman. De doelvrouw van Standard aarzelde iets te lang om de bal in de handen te pakken waarop Ludmila Matavkova attent reageerde en mogelijk het makkelijkste doelpunt uit haar carrière lukte (2-2). De eerste helft was bijzonder boeiend, de tweede helft onder een bijzonder warme zon veel minder. Kansen waren er nog nauwelijks maar wel nog een opmerkelijk moment waarbij Dennis Moerman, de coach van Club YLA, een voorbeeld wilde stellen door hoe gretig zijn speelsters moesten zijn. Hij nam een inworp snel maar dat werd verkeerd begrepen door  scheidsrechter Niels Bossuyt die hem een tweede gele kaart gaf en dus uit het veld moest. Dat duurde dan nog even maar uiteindelijk bleef alles zoals het was. Club YLA en Standard gingen met een 2-2-gelijkspel terug naar huis.

Club YLA juicht het doelpunt van Ludmila Matavkova nadat ook Davinia Vannmechelen (links) eerder al scoorde bezorgde vrouwelijk blauw-zwart een punt thuis tegen Standard! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Iets later op de middag veroverde SC Eendracht Aalst Ladies in het Pierre Cornelisstadion tegen Sporting de Charleroi de eerste drie punten van het seizoen dankzij een kopbaldoelpunt van Marie Van Caesbroeck na een vrije trap van Loes Van Mullem en het was ook deze Aalsterse belofte die Ulrike De Frère op weg zette naar de 2-0-eindstand. Sporting de Charleroi voetbalde wel goed mee en het kreeg kansen maar de afwerking stond nog niet op punt. De vrouwelijke Zebra’s hebben als enige ploeg nog niet gescoord in deze nieuwe competitie.

Loes Van Mullem zorgde voor twee assists bij SC Eendracht Aalst Ladies in de thuisoverwinning tegen de vrouwelijke Zebra’s! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Later op de avond zorgde Lisa Lefere met een late maar mooie treffer (een schot met rechts in de hoek na een afgeweerde hoekschop van nieuwkomer Luisa Blumenthal) voor het eerste doelpunt en de eerste overwinning in deze nieuwe competitie van SV Zulte Waregem en dat op bezoek bij KV Mechelen dat voorlopig nog bezig is aan een leerschool. Beide teams hebben zo na 2 wedstrijden een 3 op 6.

SV Zulte Waregem ging in het slot met de drie punten lopen op bezoek bij KV Mechelen! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

OHL Women tenslotte kreeg ook op zaterdagavond FWS Woluwe op bezoek. De titelkandidaat gaf meteen een visitekaartje af. Vier speelsters zorgden voor acht goals waarvan twee op strafschop. Ella Van Kerkhoven liet na een uittrap van Nicky Evrard die slechts beoordeeld werd door Taika De Koker doelvrouw Sara Missair voor het eerst kansloos (5de minuut). Voor de rust zorgden Marie Detruyer met twee goals en Hannah Eurlings met een strafschop tussenin al voor de 4-0. In de tweede helft liep de score verder op via een derde goal van Marie Detruyer (5-0) waarna Nikée Van Dijk vanop de strafschopstip na een fout van doelvrouw Missair op Jill Janssens het half dozijn vol maakte (6-0, 74ste minuut. Hannah Eurlings lukte met haar tweede van de avond de 7-0 waarna Nikée Van Dijk met rechts de 8-0-eindcijfers op het bord trapte  OHL Women heeft na 2 speeldagen al de leiding met een 6 op 6 en een doelsaldo van 10-0!

Ella Van Kerkhoven en Marie Detruyer (rechts). Ze scoorden allebei op de eerste twee speeldagen en samen al 5 van de 10 goals voor OHL Women! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

De derde speeldag begint op vrijdag 26 augustus 2022 met wedstrijden in Marcinelle en Oostakker. Op zaterdag 27 augustus 2022 gaat het verder in Angleur, Zulte en Mechelen waar KV Mechelen voor het eerst op het hoogste niveau in het Belgsiche vrouwenvoetbal tegen RSC Anderlecht zal spelen.

***Hieronder kan U alle doelpuntenmakers van de eerste speeldag bekijken:

KRC Genk Ladies – KAA Gent Ladies 0-2 (rust: 0-1);

Doelpunten: 17′ Nena Retsin 0-1, 64′ Fleur Van Daele 0-2.

Club YLA – Standard 2-2 (rust: 2-2);

Doelpunten: 9′ Hanne Merkelbach 0-1, 16′ Hanne Merkelbach 0-2,  33′ Davinia Vanmechelen 1-2, 45′ Ludmila Matavkova 2-2.

SC Eendracht Aalst Ladies – Sporting de Charleroi 2-0 (rust: 1-0);

Doelpunten: 9′ Marie Van Caesbroeck 1-0, 67′ Ulrike De Frère 2-0.

KV Mechelen – SV Zulte Waregem 0-1 (rust: 0-0);

Doelpunt: 90′ Lisa Lefere 0-1.

OHL Women – FWS Woluwe 8-0 (rust: 4-0);

Doelpunten: 5′ Ella Van Kerkhoven 1-0, 15′ Marie Detruyer 2-0, 26′ Hannah Eurlings 3-0 op strafschop, 35′ Marie Detruyer 4-0, 47′ Marie Detruyer 5-0, 74′ Nikée Van Dijk 6-0 op strafschop, 78′ Hannah Eurlings 7-0, 81′ Nikée Van Dijk 8-0.

RSC Anderlecht bye;

U kan nog eens een alle wedstrijden in samenvatting bekijken met dank aan RBFA / Eleven Sports:

Marie Detruyer (OHL Women);

Marie Detruyer is na de tweede speeldag de topschutster in de Women’s Lotto Super League 2022/23! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

2 goals:

Luna Vanzeir (KRC Genk Ladies), Hanne Merkelbach (Standard), Ludmila Matavkova (Club YLA), Ella Van Kerkhoven (OHL Women), Hannah Eurlings (OHL Women), Nikée Van Dijk (OHL Women);

Ludmila Matavkova scoorde op de openingsdag en op de tweede speeldag telkens een goal voor Club YLA! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

1 goal:

Esther Buabadi (RSC Anderlecht), Stefania Vatafu (RSC Anderlecht), Céline Verdonck (FWS Woluwe), Lisa Vanhentenrijk (KV Mechelen), Marie Minnaert (RSC Anderlecht), Sakina Ouzraoui Diki (Club YLA), Nena Retsin (KAA Gent Ladies), Fleur Van Daele (KAA Gent Ladies), Davinia Vanmechelen (Club YLA), Marie Van Caesbroeck (SC Eendracht Aalst Ladies), Ulrike De Frère (SC Eendracht Aalst Ladies), Lisa Lefere (SV Zulte Waregem);

Nena Retsin zorgde voor het eerste competitiedoelpunt van KAA Gent Ladies in het seizoen 2022/23! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren