Share

Eerst België en dan Oostenrijk … Twee van de kwartfinalisten van het voorbije EK 2022 in Engeland zijn alhoewel favoriet niet verder dan de eerste play-off richting het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland geraakt. Voor beide landen een pijnlijk gegeven.

Bondscoach Ives Serneels mocht na het behalen van een kwartfinale op het EK – zij het met negatief voetbal – fier zijn op die prestatie. Minder dan drie maanden later volgt de kater met een uitschakeling in de eerste play-off op weg naar het WK 2023 in Australië en NIeuw-Zeeland. Op weg naar het WK 2019 in Frankrijk zorgde Portugal op vrijdag 6 april 2018 in Leuven met een late gelijkmaker vanop de strafschopstip voor een eerste gelijkspel tegen België. Nu op donderdag 6 oktober 2022 in Vizela, dus vier en een half jaar later betekende een laat doelpunt niet alleen de eerste overwinning van Portugal tegen België onder leiding van Ives Serneels maar ook het einde van de WK-droom voor de Belgian Red Flames!

Als je de wedstrijd in Vizela bekeek viel daar weinig op te zeggen want Portugal was gewoon beter dan de Belgian Red Flames die veel te weinig initiatief namen en waarbij het alweer aan creativiteit ontbrak. Portugal heeft op zich meer vooruitgang geboekt dan België ondanks het feit dat de Belgian Red Flames kwartfinalist waren op het EK. Dat heeft voor een deel ook met het clubvoetbal te maken waar Portugal met SL Benfica al voor het tweede jaar op rij een vertegenwoordiger heeft in de groepsfase van de UEFA Women’s Champions League. De Belgische teams daar hoor je Europees nauwelijks iets van. We moeten tot Rapide Wezemaal in 2007 teruggaan om over de enige Europese kwartfinale te spreken van een Belgische club. Maar dan nog hebben de Belgian Red Flames de voorbije jaren mogelijkheden gehad. Ives Serneels begon sterk in de eerste campagne richting Zweden 2013 vanuit de underdogrol. Hij had zijn team toen kunnen plaatsen voor dat EK. Dat gebeurde niet en daar gingen al vier jaar verloren! Hij heeft de ploeg wel zaken bijgebracht en hier en daar goeie dingen gedaan maar het is al jaren duidelijk dat die extra stap er niet zal komen. Nu was de bondscoach inmiddels aan zijn zesde campagne toe. Hij plaatste zich 2 keer op 6. Dan kan je zeggen schitterend we stonden 2 keer op een EK of je kan zeggen eigenlijk onvoldoende want dat is volgens het oude schoolrapport 33,33 op 100. Ook het feit dat je pas in je 10de jaar als bondscoach fysieke parameters gaat invoeren zou toch al eens een lichtje moeten doen branden bij verantwoordelijken. Dat betekent immers ook dat je de voorbije 10 jaar dat aspect over het hoofd hebt gezien … 

Hoe moet het verder met het Belgische vrouwenvoetbal? Is het niet hoog tijd dat de KBVB zich eindelijk eens gaat beraden om een andere bondscoach, liefst een buitenlandse, aan te stellen die eens helemaal vanaf nul herbegint. Dat had eigenlijk al in 2019 moeten gebeuren toen het WK 2019 in Frankrijk gemist werd. Maar aangezien er weinig andere kandidaten waren, Ives Serneels ook niet de eer aan zichzelf hield of wilde houden en de KBVB er ook geen financiële inspanning wil voor doen staat een nieuw gezicht wellicht nog niet meteen voor de deur. Toch is er een nieuwe wind bij de Belgian Red Flames nodig want nu is toch wel duidelijk dat die extra stap nog hogerop niet zal lukken met deze technische staf. Veel vragen voor de toekomst na alweer een gemiste kans op een eerste WK, dat (het moet gezegd) straks voor het eerst met 32 landen (!) zal gespeeld worden. Marokko, de Filipijnen, Vietnam ze gaan allemaal debuteren op dat WK. Jamaica gaat er zelfs voor een tweede keer naartoe. België zal volgend jaar down under opnieuw uitblinken door afwezigheid. Pijnlijk!!!

België was overigens niet de enige kwartfinalist van het voorbije EK die niet verder kwam. Het overkwam ook Oostenrijk dat na verlengingen op Hampden Park onderuit ging bij Schotland met 1-0. Wales haalde het eveneens na verlengingen tegen Bosnië-Herzegovina met 1-0 nadat het in Cardiff vier (!!!) doelpunten zag afgekeurd worden!

***Dit waren de resultaten van de play-offs van donderdag 6 oktober 2022:

Schotland – Oostenrijk 1-0 na verlengingen (rust: 0-0, na 90 minuten: 0-0);

Doelpunt: 92′ Abi Harrison 1-0.

Wales – Bosniê & Herzegovina 1-0 na verlengingen (rust: 0-0, na 90 minuten: 0-0);

Doelpunt: 105′ + 2′ Jessica Fishlock 1-0.

Portugal – België 2-1 (rust: 1-1);

Doelpunten: 28′ Diana Silva 1-0, 40′ Tessa Wullaert 1-1 op strafschop, 89′ Fatima Pinto 2-1.

Rode kaart: 88′ Amber Tysiak (België). 

***Programma voor dinsdag 11 oktober 2022:

Portugal – Ijsland;

Schotland – Ierland;

Zwitserland – Wales;

Afhankelijk van wie zich plaatst zal dan één van de drie winnaars nog barrages moeten spelen in Nieuw-Zeeland tussen 17 en 23 februari 2023!

Lees ook nog via:

UEFA.com

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
 
PS: Toch was er in Portugal op donderdagavond 6 oktober 2022 nog wel wat vreugde. R. Union SG won op de derde speeldag in de groepsfase van de UEFA Europa League met 1-2 op bezoek bij Sporting Clube de Braga dankzij een late dubbel van Gustaf Nilsson! De wedstrijd in Braga stond overigens onder leiding van de Franse vrouwelijke scheidsrechter Stephanie Frappart! De andere Belgische clubs verloren hun thuiswedstrijd in de UEFA Conference League: RSC Anderlecht tegen West Ham United 0-1 en KAA Gent tegen Djurgardens IF eveneens met 0-1!

 

 

 

Share