BelgIë zal ook in 2023 niet voor het eerst op het WK Vrouwenvoetbal staan. Voor de derde keer op rij is bondscoach Ives Serneels er met zijn Belgian Red Flames niet in geslaagd zich te plaatsen voor het belangrijkste tornooi! In de eerste play-off ging België immers onderuit in Vizela tegen Portugal!

De Belgian Red Flames kwamen te kort in Vizela tegen Portugal! De WK-droom is voorbij! Foto – (c) FPF

Diana Silva mocht Portugal – België in Vizela op gang trappen. Zij was ook de speelster die de openingsgoal lukte even voor het halfuur toen ze op aangeven van Joana Marchao voor Laura De Neve kwam om met haar linkerdij binnen te tikken (1-0, 28ste minuut). Portugal had toen eigenlijk al voorsprong kunnen staan want al vroeg in de wedstrijd trapte Jessica Silva na een voorzet van Diana Silva van dichtbij naast (5de minuut). Kort voor het kwartier drukte Tessa Wullaert te vroeg af om Patricia Morais te kunnen verontrusten toen ze na balverlies van Diana Gomes alleen op het Portugese doel mocht afgaan. Morais redde (13de minuut). Even later trapte Joana Marchao een Belgische voorzet vanop links in hoekschop maar daaruit kwam niets voort.

België had het moelijk in Vizela, het miste agressiviteit en vooral ook creativiteit. Een vrije trap van Dolores Silva kende geen succes (32ste minuut) en Laura Deloose had geluk dat ze niet bestraft werd toen ze duidelijk aan het truitje van Jessica Silva trok toen de speelster van Benfica op de flank wou doorbreken (36ste minuut). Leverde de eerste Belgische hoekschop niets op dan kreeg de tweede vanop links een onverhoopte wending. De weggewerkte bal belandde voor de voeten van Janice Cayman en haar schot werd met de hand gekeerd door Joana Marchao. De claim kwam er meteen van Belgische kant en de VAR bevestigde dat die terecht was. Tessa Wullaert zette zich achter de bal en trapte met rechts zuiver gekruist in de hoek van het Portugese doel binnen (1-1, 40ste minuut). Portugal probeerde nog voor de pauze terug op voorsprong te komen maar de omhaal van Diana Gomes strandde op een eigen speelster (45ste minuut).

Met 1-1 halfweg bleef alles mogelijk en in het begin van de tweede helft leek Ella Van Kerkhoven na een hoekschop met het hoofd te gaan scoren maar Elena Dhont had voorafgaand doelvrouw Patricia Morais geduwd en gehinderd (48ste minuut). Aan de andere kant probeerde Carole Costa het met een schot maar dat was te zwak (51ste minuut) terwijl Janice Cayman een vrije trap van Laura De Neve in de handen van Patricia Morais kopte (52ste minuut). Kort voor het uur was er een vluchtschot van Jessica Silva over (58ste minuut) en Diana Gomes probeerde het met een vrije trap maar Nicky Evrard stond paraat (63ste minuut). Dan ontsnapte Davina Philtjens aan de rode kaart toen ze Tatiana Pinto onderuit maaide (64ste minuut). Dolores Silva en Andreia Norton trapten allebei over doel voor Ella Van Kerkhoven een voorzet van Janice Cayman niet wist af te werken. De bal ging in de handen van de Portugese keeper (70ste minuut). Twee minuten later stuurde Ella Van Kerkhoven Tessa Wullaert de diepte in en zij scoorde ogenschijnlijk niet in buitenspel maar daar was de VAR weer om dat te corrigeren. Het bleek om centimeters te gaan en bij twijfel het voordeel aan de spits laten dat is helaas niet meer van deze tijd.

Het leken verlengingen te gaan worden in Vizela tot Amber Tysiak iets te stevig Diana Silva onderuit haalde. De scheidsrechter floot strafschop maar toen Carole Costa al klaar stond om die te nemen had de Italiaanse VAR het opnieuw anders gezien. Vrije trap net buiten de rechthoek oordeelden zij en in plaats van geel voor Amber Tysiak de uitsluiting. Volgens de regels een correcte beslissing maar nog maar eens het bewijs hoe knettergek het voetbal tegenwoordig met de VAR geworden is (88ste minuut). Carole Costa stifte de bal dan maar vanuit vrije trap over de muur via de vingertoppen van Nicky Evrard tegen de lat en in hoekschop. De corner van Ana Borges die volgde betekende seconden later het einde van de WK-droom van de Belgian Red Flames want die werd door Fatima Pinto aan de tweede paal binnengekopt (2-1, 89ste minuut). De beslissing was gevallen en daar konden ook drie late vervangingen uit wanhoop niets meer aan veranderen.

Net als in 2018 eindigde de Belgische WK-droom na het eerste duel in de play-offs. Destijds stond Zwitserland na een heen- en terugwedstrijd in de weg. Nu was Portugal in één wedstrijd te sterk. En de conclusies van destijds in Schaffhausen zijn ook nu jammer genoeg weer van toepassing … Bondscoach Ives Serneels kon ook in zijn derde poging België, recent toch kwartfinalist op het EK in Engeland, niet voor het eerst plaatsen voor een WK-eindronde. Na het baanbrekende WK 2019 voor het vrouwenvoetbal in Frankrijk zal België dus ook in 2023 down under ontbreken op het hoogste niveau! Dat is niet alleen een ontgoocheling maar ook een teken aan de wand. Het voorbije EK heeft eigenlijk veel zand in de Belgische ogen gestrooid. Pas vanaf 2025 komt er een nieuwe kans om de weg naar een WK aan te vatten tenzij België in 2027 samen met Duitsland en Nederland het tiende WK Vrouwenvoetbal zou mogen organiseren, maar dat is wellicht ook een droom die geen waarheid zal worden. Dringende ingrepen op alle vlakken zijn nodig om het Belgische vrouwenvoetbal niet verder internationaal te laten aanmodderen …

Bekijk een samenvatting met dank aan RTP 1:

DIGEST:

WK-kwalificatie 2023 – Play-Off – Donderdag 6 oktober 2022;

Estádio do FC Vizela, in Vizela;

Portugal – België 2-1 (rust: 1-1);

Doelpunten: 28′ Diana Silva 1-0, 40′ Tessa Wullaert 1-1 op strafschop, 89′ Fatima Pinto 2-1.

Portugal speelde met: Patrícia Morais; Ana Borges, Diana Gomes, Carole, Joana Marchão; Fátima Pinto,Dolores Silva (captain) (79′ Andreia Jacinto), Tatiana Pinto, Andreia Norton (90′ + 6′ Vanessa Marques), Diana Silva, Jéssica Silva (79′ Ana Capeta).

Bondscoach: Francisco Neto.
Kwamen niet in actie: Inês Pereira, Rute Costa, Lúcia Alves, Bruna Lourenço, Suzane Pires, Andreia Faria, Kika Nazareth, Telma Encarnação.

Het Portugese nationale team tijdens het volkslied in Vizela tegen België! Foto – (c) FPF

België speelde met: Nicky Evrard; Laura Deloose, Sari Kees, Laura De Neve (80′ Amber Tysiak), Davina Philtjens; Janice Cayman (90′ + 1′ Tine De Caigny), Kassandra Missipo (90′ + 1′ Justine Vanhaevermaet), Julie Biesmans (90′ + 1′ Davinia Vanmechelen); Elena Dhont (68′ Féli Delacauw), Ella Van Kerkhoven, Tessa Wullaert (captain).

Bondscoach: Ives Serneels.

Kwamen niet in actie: Diede Lemey, Lisa Lichtfus, Sarah Wijnants, Hannah Eurlings, Jody Vangheluwe, Marie Minnaert, Jill Janssens.

In de tribune: Chloé Vande Velde.

Gele kaarten: 20′ Janice Cayman (België), 39′ Joana Marchao (Portugal), 64′ Davina Philtjens (België);

Rode kaart: 88′ Amber Tysiak (fout op Diana Silva);

Scheidsrechter: Kateryna Monzul (Oekraïne);

Assistent-scheidsrechters:  Maryna Striletska (Oekraïne) en Svitlana Grushko (Oekraïne);

Vierde scheidsrechter: Ivana Projkovska (Noord-Macedonië);

VAR: Paolo Valeri (Italië);

Assistent-VAR: Daniele Doveri (Italië);

Toeschouwers: 3.000.