Zwitserland en Ierland hebben zich op dinsdagavond 11 oktober 2022 na spannende play-offs geplaatst voor het WK Vrouwenvoetbal 2023. Portugal speelt de Intercontinentale Play-Off in februari van volgend jaar in Nieuw-Zeeland!

Zwitserland mag voor de tweede keer naar het WK na winst in de play-off thuis tegen Wales! Foto – (c) SFV

Het was 22 uur 57 toen de definitieve beslissing viel over wie wel en wie niet naar het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland ging. De dinsdagavondwedstrijden van de vierde speeldag in de UEFA Champions League bij de mannen waren al afgefloten toen Vera Pauw zich op Hampden Park met Ierland verzekerde van het elfde Europese ticket voor het WK 2023 ten koste van Portugal dat nog een extra play-off zal moeten spelen wil het voor het eerst een WK-eindronde halen.

Portugal, dat eerst de Belgian Red Flames uitschakelde, won nu ook tegen Ijsland. Het mag al naar Nieuw-Zeeland waar nog 1 overwinning WK-kwalificatie zal betekenen! Foto – (c) FPF

Portugal – Ijsland en Zwitserland – Wales begonnen op hetzelfde uur en het was in Zwitserland dat de eerste doelpunten vielen. Rechtsachter Rhiannon Roberts kopte na 19 minuten Wales op voorsprong in het Letzigrund Stadium van Zürich maar net voor de rust zorgde Ramona Bachmann voor de gelijkmaker (1-1, 45ste minuut).

Ondertussen viel er in het Estádio Capital do Móvel van Paços de Ferreira minder te beleven tot Gunnhildur Jonsdottir in de 41ste minuut de lat trof. Stéphanie Frappart, die vorige donderdag in Portugal nog SC Braga – R. Union SG leidde op de derde speeldag van de groepsfase in de UEFA Europa League (1-2 voor het team van Karel Geraerts) floot voor de rust zonder dat er doelpunten waren gevallen. In de tweede helft kwam er echter schwung in de partij. Sveindis Jonsdottir scoorde de openingsgoal voor de bezoekers. Zo leek het tot de VAR ingreep voor een fout van Gudny Arnadottir op Diana Silva die op het middenveld gebeurde. De bal ging opnieuw naar de overkant en daar maakte Aslaug Munda Gunnlaugsdottir een fout op Jéssica Silva. De Franse scheidsrechter gaf strafschop en een rode kaart voor Aslaug Munda Gunnlaugsdottir. Dit keer kon de VAR haar beslissing niet wijzigen waarna Carole Costa Portugal vanop de strafschopstip met rechts op voorsprong trapte (1-0, 55ste minuut). De vreugde was van korte duur want ondanks de numerieke minderheid kwam Ijsland langszij. Glodis Viggosdottir kopte een vrije trap van Selma Sol Magnusdottir tegen de netten (1-1, 59ste minuut). De wedstrijd ging naar de verlengingen en al heel vroeg ging de bal van Jéssica Silva naar Francisca Nazareth. De speelster die beter bekend staat onder de naam Kika stuurde Diana Silva diep en de spits van Sporting Lissabon trapte Portugal op voorsprong (2-1). In het begin van de tweede verlenging zorgde Tatiana Pinto voor een derde Portugese goal op aangeven van Andreia Iacinto (3-1, 108ste minuut). In de toegevoegde tijd zorgde Francisca Nazareth voor de kers op de taart met een knappe vierde goal (4-1, 120ste + 1′ minuut). Portugal mocht al zeker naar Nieuw-Zeeland maar mogelijk zat er een direct ticket in..

Bekijk een samenvatting van Portugal – Ijsland met dank aan RTP1:

In Zwitserland was het ondertussen ook op verlengingen uitgedraaid nadat Ana Maria Crngorcevic een penalty (na een handspel van Rachel Rowe) tegen de paal trapte (59ste minuut). Met strafschoppen kon Wales zich plaatsen en Portugal van een rechtstreeks ticket verzekeren maar in de toegevoegde tijd trapte de ingevallen Fabienne Humm, die tussen haar werkuren door nog even bij het nationale team aantreed,  op aangeven van Géraldine Reuteler het winnende doelpunt scoren. Enkele ogenblikken later floot de Zweedse scheidsrechter Tess Olofsson af en kon Zwitserland met zijn afscheidnemende Deense bondscoach Nils Nielsen de WK-kwalificatie vieren.

Bekijk de samenvatting van Zwitserland – Wales met dank aan SRF:

Portugal kon nog altijd naar het WK als Ierland niet won in Schotland of als Schotland niet met 3-0 won tegen Ierland. Lange tijd leek het daar 0-0 te gaan blijven nadat de Ierse doelvrouw Courtney Brosnan een strafschop van Caroline Weir (14de minuut) uit haar doel wist te houden. In de 72ste minuut lukte de kort daarvoor ingevallen Amber Barrett (voor Heather Payne) echter het openingsdoelpunt op aangeven van Denise O’Sullivan (0-1, 72ste minuut). Ierland, in het Oranje (!), hield ook na 6 minuten toegevoegde tijd stand en mocht dus kort voor elf uur Belgische tijd (tien uur in Glasgow) de eerste kwalificatie voor een WK-eindronde vieren! Vera Pauw, die in 2019 werd aangesteld tot bondscoach, slaagde dus in een onwaarschijnlijke missie. Een land dat nog nooit op een WK stond voor het eerst naar die eindronde leiden! Nadat ze eerder in Nederland naam maakte door de Oranje Leeuwinnen voor het eerst naar een EK te leiden en daar in Finland meteen de halve finale te bereiken zal ze nu dus ook in Ierland levenslang waardering krijgen! Voor Portugal werd het dus de lange weg naar het WK met ook nog een reis naar Nieuw-Zeeland eerst!

Bekijk de samenvatting van Schotland – Ierland met dank aan Scotland National Team:

De loting voor de Intercontinentale Play-offs (*) waar de laatste 3 tickets voor het WK 2023 kunnen veroverd worden is komende vrijdag 14 oktober 2022 om 12 uur ‘s middags in Zürich. Die gaat door van vrijdag 17 tot en met donderdag 23 februari 2022 waardoor Portugal zijn eigen Algarve Cup zal moeten uitstellen. Portugal moet wel slechts één play-off wedstrijd spelen op woensdag 22 februari 2022 in Hamilton tegen de winnaar van een ander duel om ook effectief naar het WK te mogen. Daarvoor speelt het nog twee oefenduels te beginnen op vrijdag 17 februari 2022 tegen Nieuw-Zeeland in Hamilton.

29 van de 32 landen zijn zeker van deelname in 2023. Er ontbreken er nog 3! Foto – (c) FIFA

De loting voor de WK-eindronde in Australië en Nieuw-Zeeland zelf staat op zaterdag 22 oktober 2022 op het programma in het Aotea Centre van Auckland in Nieuw-Zeeland en dat om 2 uur 30 lokale tijd of 8 uur 30 onze tijd in België en Nederland! De WK-eindronde zelf zal plaatsvinden van donderdag 20 juli 2023 tot en met zaterdag 20 augustus 2023 maar dat zoals U inmiddels wel weet zonder de Belgian Red Flames …

Lees nog over Portugal – België in Vizela via:

(*) De 10 landen die via de Intercontinentale play-off een plaats op het WK 2023 kunnen afdwingen zijn: Taïwan en Thailand uit Azië, Kameroen en Senegal uit Afrika, Haïti en Panama uit Noord- en Centraal Amerika en de Caraïben, Chili en Paraguay uit Zuid-Amerika, Papoea Nieuw-Guinea uit Oceanië en Portugal uit Europa!