Alexia Putellas van FC Barcelona heeft op maandag 17 oktober 2022 in het Théâtre du Châtelet in Parijs de vierde editie van de Women’s Ballon d’Or van France Football gewonnen. Ze is de eerste speelster die de trofee voor de tweede keer won! Karim Benzema van Real Madrid was dan weer de oververdiende laureaat van de 66ste editie bij de mannen. Rode Duivel Kevin De Bruyne haalde daar als eerste Belg ooit het podium en doelman Thibaut Courtois won als beste keeper ter wereld de trofee Lev Yachine!
Op dinsdag 5 juli 2022 was de wereld van het vrouwenvoetbal even in shock. Alexia Putellas, de winnares van de derde Women’s Ballon d’Or had zich op training bij het Spaanse nationale vrouwenvoetbalteam geblesseerd aan de voorste kruisbanden van de linkerknie en mocht een kruis maken over het EK 2022 in Engeland. Hoe moest het nu verder met Spanje en het UEFA Women’s Euro 2022 nu ‘La Reina’ net voor de aftrap van deze nieuwe mijlpaal in het vrouwenvoetbal moest afzeggen?
Het leven ging verder en Engeland won uiteindelijk overtuigend een spektaculair tornooi maar Alexia Putellas was niet vergeten. Ze had met FC Barcelona geschiedenis geschreven, Camp Nou in de UEFA Women’s Champions League twee keer uitverkocht en ook topscorer geworden in de belangrijkste competitie in het Europese clubvoetbal bij de vrouwen. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat zij, zelfs zonder het EK 2022 te spelen, op haar 28ste opnieuw Europees voetbalster van het jaar werd en nu ook de Women’s Ballon d’Or voor de tweede keer won nipt voor Beth Mead, de Engelse Lioness van Arsenal die topschutster werd op het EK en op 26 punten van Alexia Putellas eindigde, en voor Sam Kerr, de Australische international van Chelsea die 104 punten minder had dan de winnares! De jonge verdedigende middenvelder Lena Oberdorf (Duitsland en VfL Wolfsburg) en de Catalaanse balvirtuose Aitana Bonmati (Spanje en FC Barcelona) kwamen op plaats vier en vijf terecht. Verder in de top tien oudere bekenden zoals Alexandra Popp, Ada Hegerberg (de allereerste winnares van de Women’s Ballon d’Or), Wendie Renard, de in Brazilië geboren Amerikaanse Catarina Macario en Lucy Bronze.
Het moment dat Alexia Putellas haar tweede Women’s Ballon d’Or kreeg uit handen van Andriy Shevchenko, zelf winnaar in 2004, was bijzonder. Het aanwezige publiek in het Théâtre du Châtelet van Parijs had net met een staande ovatie zijn waardering getoond voor de speech van Shevchenko die nog maar eens de moeilijke situatie uitlegde waarin zijn land zich bevond de oorlog tegen agressor Rusland.
Even later nam Alexia Putellas het woord en zei : ‘Ik ben blij hier te zijn. Het is magisch! Met het winnen van de eerste ontdekte ik wat de Ballon d’Or is. Dat ik deze trofee vandaag opnieuw win maakt me uniek. Het doel is nu om opnieuw in vorm te geraken en terug op niveau te komen en wie weet zelfs nog beter te doen want ik wil echt geen afscheid nemen van dit alles.’ Tijdens de persconferentie achteraf sprak ze ook nog even over het conflict tussen de Spaanse internationals en coach Jorge Vida waardoor enkele internationals zich voorlopig niet meer beschikbaar stellen. ‘Ik wil er eigenlijk niet over praten want het is een verhaal dat me triest maakt. Ik denk dat we best eens samenzitten en van gedachten wisselen. Maar dat is niet voor vandaag want vandaag is een historische dag met deze dubbel voor mij!’
Bekijk de video van Barça TV met dank aan L’Equipe:
Frans international Karim Benzema van Real Madrid werd later op de avond op zijn 34ste (en 302 dagen) de op een na oudste winnaar van de trofee die hij uit handen kreeg van zijn idool Zinédine Zidane terwijl ook zijn andere idool de Braziliaan Ronaldo vooraan in de zaal zat. Alleen de Engelsman Stanley Matthews was met zijn 41 jaar nog ouder toen hij in 1956 de allereerste editie van de Ballon d’Or won. Karim Benzema, de vijfde Fransman die won na Raymond Kopa (1958), Michel Platini (1983, 1984, 1985), Jean-Pierre Papin (1991) en Zinédine Zidane (1998), schitterde met Real Madrid in de UEFA Champions League 2021-22 vooral door schitterende comebacks en fantastische goals tegen PSG, Chelsea en Manchester City, die de club uiteindelijk in het Stade de France van Saint-Denis (Parijs) dankzij een doelpunt van Vinicius Junior in de finale tegen Liverpool voor de 14de keer de beker met de grote oren opleverde. Karim Benzema excelleerde ook in de UEFA Nations League die gewonnen werd door Frankrijk en waar hij een schitterende gelijkmaker lukte tegen Spanje!
Karim Benzema won dit jaar dus voor Sadio Mané, de Senegalese international die in de zomer van Liverpool naar Bayern München verhuisde en de eerste Prijs Socrates won (hij kreeg die van Raï, de broer van Socrates) voor zijn inzet voor een maatschappelijk en liefdadigheidsproject in zijn gemeente Bambali, en voor Rode Duivel Kevin De Bruyne, die met Manchester City ook de trofee van club van het jaar uit handen van Luis Figo kreeg. Robert Lewandowski werd vierde en kreeg net als vorig jaar ook de Trofee Gerd Müller als beste doelpuntenmaker.
Daarna volgen Mohamed Salah (Egypte, Liverpool) op de vijfde plaats, Kylian Mbappé (Frankrijk, PSG) op zes, Rode Duivel Thibaut Courtois werd als doelman van Real Madrid zevende en kreeg ook de Trofee Lev Yashin uit handen van de van kanker herstellende Sébastien Haller. Vinicius Junior (Brazilië, Real Madrid) werd achtste, ex-winnaar Luka Modric (Kroatië, Real Madrid) 9de en de Noor Erling Haaland die in de zomer overstapte van Borussia Dortmund naar Manchester City eindigde op de tiende plaats!
Tenslotte nog meegeven dat de 18-jarige Gavi, het jonge talent van FC Barcelona en van de Spaanse nationale ploeg, de opvolger werd van Pedro op de nog jonge erelijst van de trofee Raymond Kopa.
***De volledige Erelijst van de Ballon d’Or 2022 is:
Women’s Ballon d’Or: Alexia Putellas (Spanje, FC Barcelona);
Ballon d’Or: Karim Benzema (Frankrijk, Real Madrid);
Trofee Lev Yachine: Thibaut Courtois (België, Real Madrid);
Trofee Raymond Kopa: Gavi (Spanje, FC Barcelona);
Trofee Gerd Müller: Robert Lewandowski (Polen, Bayern München, FC Barcelona);
Prijs Socrates: Sadio Mané (Senegal, Liverpool, Bayern München);
Club van het jaar: Manchester City;
Bekijk ook nog over Alexia Putellas via:
Lees nog meer over de Ballon d’Or van 2022 via:
U kan ook nog terecht in de speciale uitgave van France Football van komende zaterdag 22 oktober 2022:
Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Hieronder kan U de eindstand van de vierde editie van de Women’s Ballon d’Or bekijken:
1. Alexia Putellas (Spanje / FC Barcelona) 178 punten;
2. Beth Mead (Engeland / Arsenal) 152 punten;
3. Samantha Kerr (Australië / Chelsea) 74 punten;
4. Lena Oberdorf (Duitsland / VfL Wolfsburg) 44 punten;
5. Aitana Bonmati (Spanje / FC Barcelona) 43 punten;
6. Alexandra Popp (Duitsland / VfL Wolfsburg) 37 punten;;
7. Ada Hegerberg (Noorwegen / Olympique Lyonnais) 29 punten;;
8. Wendie Renard (Frankrijk / Olympique Lyonnais) 26 punten;;
9. Catarina Macario (Verenigde Staten / Olympique Lyonnais) 21 punten;;
10. Lucy Bronze (Engeland / Manchester City / FC Barcelona) 20 punten;;
11. Vivianne Miedema (Nederland / Arsenal) 14 punten;;
12. Christiane Endler (Chili / Olympique Lyonnais) 10 punten;;
13. Alex Morgan (Verenigde Staten / Orlando Pride / San Diego Wave) 10 punten;;
14. Selma Bacha (Frankrijk / Olympique Lyonnais) 9 punten;;
15. Millie Bright (Engeland / Chelsea) 6 punten;;
16. Asisat Oshoala (Nigeria / FC Barcelona) 4 punten;;
17. Marie-Antoinette Katoto (Frankrijk / Paris Saint-Germain) 4 punten;;
18. Trinity Rodman (Verenigde Staten / Washington Spirit) 3 punten;;
19. Fridolina Rolfö (Zweden / FC Barcelona) 3 punten;;
20. Kadidiatou Diani (Frankrijk / Paris Saint-Germain) 1 punt;
***Bekijk de erelijst van de Women’s Ballon d’Or:
2018: Ada Hegerberg (Noorwegen / Olympique Lyonnais);
2019: Megan Rapinoe (Verenigde Staten / Reign FC);
2020: Geen winnares vanwege coronapandemie;
2021: Alexia Putellas (Spanje / FC Barcelona);
2022: Alexia Putellas (Spanje / FC Barcelona);