Op donderdag 27 oktober 2022 werd het vervolg van de tweede speeldag in de groepsfase van de UEFA Women’s Champions League afgewerkt. Er waren opnieuw enkele opmerkelijke momenten te noteren en het duel tussen Benfica en Bayern München was een duel dat de geschiedenisboeken van de UWCL zal ingaan.

Malmö kreeg op dezelfde avond twee Europese affiches voorgeschoteld. Bij de mannen mocht Malmö FF om 18u45 in het nieuwe stadion op de 5de speeldag in de UEFA Europa League (groep D) het Belgische R. Union Saint-Gilloise ontvangen. Aan de andere kant van het Pildammsparken even verderop speelde Rösengard op de Idrottsplats , het oude stadion van de mannen, in groep D van de UEFA Women’s Champions League tegen FC Barcelona. In beide gevallen ging het uitteam met de winst lopen. Het Union van Karel Geraerts deed dat dankzij doelpunten van Teddy Teuma (0-1, 10de minuut) en Lazare Amani (0-2, 42ste minuut) waardoor het zich als groepswinnaar met een 15 op 15 van een rechtstreekse kwalificatie voor de achtste finale verzekerde.

FC Barcelona won eveneens met dubbels van Aitana Bonmati voor de rust (30ste en 41ste minuut) en van Mariona Caldentey in de tweede helft (65ste en 90ste + 2′ minuut) met een doelpunt tussenin net voor de rust van Olivia Holdt (45ste + 2′ minuut). Het mooiste doelpunt in de 1-4-winst van het team van coach Jonatan Giráldez kwam even over het uur van Mariona Caldentey die  van net over de middellijn doelvrouw Teagan Micah te grazen nam!

Herbekijk de volledige wedstrijd met dank aan DAZN:

Belgisch Gouden Schoen en recordinternational Janice Cayman, de volledige wedstrijd in de basis, keerde met Olympique Lyonnais terug naar het stadion waar vorig seizoen de finale tegen FC Barcelona gewonnen werd. Olympique Lyonnais had iets recht te zetten na het 1-5-thuisverlies tegen Arsenal maar op bezoek bij Juventus kwam het nog wel op voorsprong dankzij een kopbaldoelpunt van Lyndsey Horan op aangeven van Wendie Renard (0-1) maar winnen lukte niet want Melvine Malard devieerde een voorzet van Barbara Bonansea in eigen doel (1-1, minuut). De Oranje Leeuwin Damaris Egurrola liep kort voor de rust een zware knieblessure op. Juventus heeft voorlopig 4 punten op 6, Olympique Lyonnais 1 op 6.

Na de knappe winst op bezoek bij Olympique Lyonnais won Arsenal nu ook in het Emirates Stadium tegen FC Zürich, dat onder leiding staat van ex-Duits international Inka Grings en met Vanessa Bernauer ook een speelster heeft die in 2016 al een UWCL-finale speelde met VfL Wolfsburg. In het derde kwartier besliste de thuisploeg de wedstrijd dankzij een volley van Jordan Nobbs die via de onderkant van de lat in doel ging na een mooie voorzet vanop links van Steph Catley (1-0, 38ste minuut) en een tweede goal van nieuwkomer Lina Hurtig met het hoofd na een voorzet nu vanop rechts van Mana Iwabuchi (2-0, 45ste + 1′ minuut). Diep in de tweede helft lukte Seraina Piubel, die net na de rust een mooie kans naast trapte, de aansluitingstreffer voor de bezoekers. Ze controleerde een voorzet van Eleni Markou en trapte de bal over de Europees debuterende Kaylan Marckese tegen de netten (2-1, 76ste minuut) maar twee minuten later zette Lina Hurtig de eindstand op het bord toen ze een schot van Stina Blackstenius dat gered werd door doelvrouw Lourdes Romero in de rebound met rechts binnentikte (3-1, 78ste minuut). Arsenal begon aan deze campagne met 6 op 6, FC Zürich heeft nog geen punten uit 2 duels.

Benfica zorgde na het 9-0-verlies op de openingsspeeldag op bezoek bij FC Barcelona bijna voor een stunt. Na een uur wedstrijd stond het op de Benfica Campus in Seixal immers met 2-0 voor na goals van de Braziliaanse Nicole Raysla (1-0, 42ste minuut) en van de Canadese Chloé Lacasse die ook al de assist voor het openingsdoelpunt gaf (2-0, 59ste minuut). Bij dat tweede doelpunt liet Maria-Luisa Grohs, de doelvrouw van Bayern, de bal pijnlijk door de handen glippen! Maar net na de goal voerde Benfica, onbegrijpelijk want het team speelde sterk, twee wissels door. Doelpuntenmaakster Nicole Raysla en de balvaste Francisca ‘Kika’ Nazareth gingen naar de kant voor Jéssica Silva en Andreia Norton. Bayern, dat vroeg in de wedstrijd met een schot van Klara Bühl de paal trof (9de minuut), wisselde daarna ook twee keer en in de 68ste minuut lukte het via Maximiliane Rall de aansluitingstreffer. Zij kopte een hoekschop van Carolin Simon voorbij Katelin Talbert (2-1, 67ste minuut). Benfica had vervolgens verder kunnen uitlopen via Andreia Faria (schot gered door Grohs) maar het was Georgia Stanway die in de 83ste minuut met haar eerste goal voor haar nieuwe club de gelijkmaker lukte (2-2). Dan beging Saki Kumagai in de zestien een fout op de altijd gevaarlijke Jéssica Silva (87ste minuut). De Griekse scheidsrechter Eleni Antoniou wees naar de stip en gaf Benfica de gelegenheid opnieuw op voorsprong te komen. Maria-Luisa Grohs maakte haar blunder van eerder in de wedstrijd goed door de strafschop van de Braziliaanse Ana Vitoria met haar linkerhand bijzonder knap uit de hoek te houden (89ste minuut). Benfica leek het te moeten stellen met een gelijkspel tot Georgia Stanway in de laatste minuut van de toegevoegde tijd ook dat punt en de Portugese stunt definitief aan flarden trapte met een knap gekruist schot met de rechtervoet in de benedenhoek (2-3, 90ste + 8′ minuut). Na Sankt Pölten – AS Roma van dinsdag mag nu ook deze Benfica – Bayern München in de videotheek bij de klassiekers van de UEFA Women’s Champions League geplaatst worden.

De deelnemers van de UEFA Women’s Champions League krijgen nu enkele weken ‘Europese’ rust want de derde speeldag staat pas op woensdag 23 en donderdag 24 november 2022 op het programma. De vierde, vijfde en zesde speeldag worden in december van dit jaar nog afgewerkt. De finale is in begin juni volgend jaar in Eindhoven.

U kan alle resultaten nog eens nakijken via:

Website UEFA.com – UWCL 2022/23

PS: Nog meegeven dat in de UEFA Conference League de twee Belgische clubs op de vijfde speeldag van de groepsfase niet verder kwamen dan een gelijkspel. RSC Anderlecht voor het eerst onder leiding van Robin Veldman, de tijdelijke opvolger van Felice Mazzu. speelde thuis 2-2-gelijk tegen FCSB uit Roemenië. KAA Gent speelde in Dublin 1-1-gelijk op bezoek bij Shamrock Rovers. Beide teams zijn nog niet uitgeschakeld maar moeten nu wel op de laatste speeldag hun wedstrijd winnen willen ze Europees nog verder spelen dit seizoen! RSC Anderlecht op bezoek bij Silkeborg in Denemarken. KAA Gent thuis tegen het Noorse Mölde. R. Union SG heeft in de UEFA Europa League op donderdag 3 november 2022 nog een thuiswedstrijd tegen Union Berlin te goed.