De achtste speeldag in de Women’s Lotto Super League begon al op vrijdagavond 21 oktober 2022 met als blikvanger het Brusselse derby tussen RSC Anderlecht en FWS Woluwe in Zaventem. Co-leider OHL Women kwam pas zaterdagavond in actie.

Anaelle Wiard zorgde tegen haar ex-club voor twee doelpunten voor FWS Woluwe! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

RSC Anderlecht en FWS Woluwe maakten er in Zaventem een spektakelstuk van. Beide ploegen lieten zich aanvallend onderscheiden met allereerst een dubbel van Anaëlle Wiard voor de bezoekers. Ze kopte eerst een voorzet van Lotte Michiels tegen de netten (0-1) en vervolgens een vrije trap van Céline Verdonck (0-2). Tegenwoordig maakt ze naam in het beach soccer maar ooit was ze de spits van de Belgian Red Flames in het begin dat Ives Serneels bondscoach was. Titelverdediger RSC Anderlecht lukte voor de rust de aansluitingstreffer via Lore Jacobs op aangeven van Sarah Wijnants en dat nadat Marie Minnaert kort daarvoor de onderkant van de lat had getroffen (1-2). Vrouwelijk paars-wit kwam met de ingevallen Mariam Abdulai Toloba in de ploeg furieus uit de startblokken van de tweede helft. Lore Jacobs zorgde voor een beauty als gelijkmaker (2-2) en Alexis Thornton zorgde na een diepe bal van Esther Buabadi op snelheid en in twee tijden voor de paars-witte voorsprong (3-2). Marie Minnaert lukte bijna zonder het zelf te weten de 4-2 vooraleer Selina Gijsbrechts met links ook een fantastisch doelpunt scoorde voor Fémina White Star (4-3). Marie Minnaert legde uiteindelijk de 5-3-eindcijfers vast in een Brussels derby dat gekruid met acht doelpunten en toch wel enkele goeie combinaties en acties meer dan de moeite waard was om te bekijken!

Marie Minnaert en Anderlecht moeten doelpunten toestaan maar scoren zelf ook vlot. Ze blijven met het maximum van de punten mee aan de leiding! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Ook in het duel tussen Sporting de Charleroi en KAA Gent Ladies noteerden we op vrijdagavond veel doelpunten. De bezoekers liepen tot 0-3 uit dankzij goals van Amber Maximus op aangeven van Jasmien Mathys (0-1, 23ste minuut, een schot van Nena Retsin (0-2, 30ste minuut) en een rechtstreekse hoekschop (misschien nog even aangeraakt door Iman Saki) vanop links van Alixe Bosteels (0-3, 35ste minuut). Na een weggewerkte vrije trap kon Deli Dilara Soley tegenscoren voor de vrouwelijke Zebra’s op aangeven van Camille Seret (1-3, 38ste minuut). Onmiddellijk na de rust dreef Jasmien Mathys de score verder op met haar tweede doelpunt voor de bezoekers (1-4, 46ste minuut) maar Charleroi kon kort daarna nog milderen na een strafschopdoelpunt van Perrine Balant (2-4, 48ste minuut). De drie punten gingen wel mee naar Gent!

KAA Gent Ladies won voor de tweede week op rij en komt naast Standard in het klassement! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Standard speelde in de televisiewedstrijd op Eleven Sports een goed eerste kwartier op bezoek bij KRC Genk Ladies maar het zakte vervolgens weg en het had geluk net na het halfuur dat Constance Brackman een poging van Lorène Martin voor de lijn wist weg te trappen (32ste minuut)! Kort daarna was het wel raak toen Luna Vanhoudt aan de tweede paal een voorzet van Gwyneth Vanaenrode in doel wist te verlengen (1-0, 38ste minuut). Nog voor het uur werd het 2-0 nadat Sien Vandersanden een voorzet van Lisa Petry op de knie nam en de bal via de onderkant van de lat volgens de scheidsrechter en haar assistent over de lijn ging (2-0, 55ste minuut). In het slot werd het nog 3-0 toen Lisa Petry een assist van Gwen Duijsters succesvol wist af te werken! KRC Genk Ladies klom door de winst en een 6 op 6 omhoog naar de vierde plaats!

Lorène Martin van KRC Genk Ladies probeert hier Laura Miller van Standard uit te spelen! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

SC Eendracht Aalst Ladies hield later op de zaterdagnamiddag meer dan een half uur stand thuis tegen Club YLA maar dan zette Sakina Ouzraoui Diki, die recent op internationaal vlak met Marokko debuteerde, op rechts twee speelsters van Aalst in de wind waarna ze mooi afspeelde aan de Slovaakse Ludmila Matavkova die met rechts het openingsdoelpunt lukte (0-1, 34ste minuut). Het was het begin van enkele dolle minuten met nog drie Brugse doelpunten. Eerst kopte Davinia Vanmechelen een voorzet van Rania Boutiebi tegen de netten (0-2, 36ste minuut), vervolgens nam Emily Schapdryver een voorzet van Jody Vangheluwe in één tijd op de slof voor een van de beauties van het seizoen (0-3, 38ste minuut) en ook Jody Vangheluwe zelf stond nog aan het kanon met een schot van buiten de zestien in het dak van het doel na een voorzet vanop links van Celien Guns (0-4, 42ste minuut). Zes minuten na de rust kon Aalst tegenscoren. Sheila Broos nam de hoekschop vanop rechts, Yente Van Den Bossche kopte naar doel en de bal ging via de voet van Liesa Capiau en de rug van Femke Schamp in het Brugse doel (1-4). Dan lukte Davinia Vanmechelen op aangeven van de ingevallen Roosa Funmilayo Ariyo, een andere nieuwkomer bij Club YLA, een vijfde Brugse goal (1-5, 74ste minuut). En het was nog niet gedaan want vervolgens onderschepte Roosa Funmilayo Ariyo een uittrap van doelvrouw Anke Stroobandt om het half dozijn vol te maken (1-6, 82ste minuut). Tenslotte kon ook de ingevallen Angel Kerkhove nog scoren op aangeven van Lyndsey Van Belle (1-7, 86ste minuut).

Emily Schapdryver maakte een schitterende goal voor Club YLA op bezoek bij SC Eendracht Aalst Ladies! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

In OHL Women – SV Zulte Waregem, de laatste wedstrijd van de achtste speeldag, troffen eerst Linde Veefkind (met een kopbal) en Nikée van Dijk met een schot de lat. Bij de rebound van het schot van Van Dijk kwam de bal tegen de hand van Pauline Windels terecht waarna een strafschop volgde omgezet door Nikée van Dijk die even later ook de goeie plaats stond om de assist van Valesca Ampoorter af te werken Op aangeven van Marie Detruyer zorgde Ella Van Kerkhoven drie minuten later voor een derde Leuvens doelpunt voor de rust! In het begin van de tweede helft zorgde Marie Detruyer opnieuw voor de assist en Ella Van Kerkhoven voor de afwerking (4-0). Zo vielen er op deze speeldag maar liefst 29 doelpunten en wipte OHL Women opnieuw over RSC Anderlecht in de stand met het maximum van de punten maar met een beter doelsaldo en nog altijd zonder tegendoelpunt!

Nikee Van Dijk was tweemaal succesvol voor OHL Women tegen SV Zulte Waregem! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

***Hieronder kan U alle doelpuntenmakers van de achtste speeldag bekijken:

RSC Anderlecht – FWS Woluwe 5-3 (rust: 1-2);

Doelpunten: 9′ Anaëlle Wiard 0-1, 25′ Anaëlle Wiard 0-2, 42′ Lore Jacobs 1-2, 47′ Lore Jacobs 2-2, 48′ Alexis Thornton 3-2, 69′ Marie Minnaert 4-2, 70′ Selina Gijsbrechts 4-3, 79′ Marie Minnaert 5-3.

Bekijk de video van Christophe Evrard en RSCA TV:

Sporting de Charleroi – KAA Gent Ladies 2-4 (rust: 1-3);

Doelpunten: 23′ Jasmien Mathys 0-1, 30′ Nena Retsin 0-2, 35′ Alixe Bosteels 0-3, 38′ Deli Dilara Soley 1-3, 46′ Jasmien Mathys 1-4, 48′ Perrine Balant 2-4 op strafschop.

Op zaterdag 22 oktober 2022:

KRC Genk Ladies – Standard 3-0 (rust: 1-0);

Doelpunten: 38′ Luna Vanhoudt 1-0, 55′ Sien Vandersanden 2-0, 84′ Lisa Petry 3-0.

SC Eendracht Aalst – Club YLA 1-7 (rust: 0-4);

Doelpunten: 34′ Ludmila Matavkova 0-1, 36′ Davinia Vanmechelen 0-2, 38′ Emily Schapdryver 0-3, 42′ Jody Vangheluwe 0-4, 51′ Yente Van Den Bossche via Femke Schamp 1-4 owngoal, 74′ Davinia Vanmechelen 1-5, 82′ Roosa Funmilayo Ariyo 1-6, 86′ Angel Kerkhove 1-7.

OHL Women – SV Zulte Waregem 4-0 (rust: 3-0);

Doelpunten: 10′ Nikée Van Dijk 1-0 op strafschop, 18′ Nikée Van Dijk 2-0, 21′ Ella Van Kerkhoven 3-0, 52′ Ella Van Kerkhoven 4-0.

KV Mechelen bye;

U kan nog eens een alle wedstrijden in samenvatting bekijken met dank aan RBFA / Eleven Sports:

Davinia Vanmechelen (Club YLA),

Davinia Vanmechelen van Club YLA mocht ondertussen al 10 keer de bal uit het net halen! Zij is voorlopig de topschutster in de Women’s Lotto Super League 2022/23! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke