Share

Het WK 2022 in Qatar blijft er eentje dat voor de eeuwigheid een groot litteken zal dragen. Het was oorspronkelijk controversieel omdat het er veel te warm is om te voetballen en omdat er geen vorm van voetbalcultuur was. Later kwamen alle wantoestanden met de uitbuiting en het misbruik van gastarbeiders die de stadions moesten bouwen aan het licht. Alleen Lise Klaveness, ex-speelster en tegenwoordig voorzitter van de Noorse Voetbalbond (NFF), durfde het aan op de dag voor de loting van het WK 2022 de FIFA tijdens haar congres van donderdag 31 maart 2022 op haar plichten te wijzen.

“Mensenrechten, gelijkheid en democratie, de basiswaarden van het voetbal, stonden lange tijd niet in de basisploeg”, zo liet Lise Klaverness daar optekenen onder meer omdat al lange tijd bekend was dat er duizenden gastarbeiders bij de bouw van de voetbalstadions in Qatar het leven lieten. Deze wereldbeker is voor iedereen die een geweten heeft ‘not done’ zoals ook het WK van 2018 in Rusland na het neerhalen van Malaysia Airlines-Vlucht 17 op donderdag 17 juli 2014 en waarvan de uitspraak pas op donderdag 17 november 2022 viel nooit had mogen plaatsvinden! Ja, de Rode Duivels werden daar derde maar inmiddels weten we tot wat Rusland ondanks tal van akkoorden met de inval in Oekraïne in staat is.

De uitspattingen van het voetbal en van zijn leiders gaat gewoon verder. Qatar 2022 wordt meer dan ooit het tornooi van de multimiljonairs waarbij de kloof tussen rijk en arm nog schrijnender wordt. In tijden van klimaatproblematiek en hoge energiekosten zal er bovendien gevoetbald worden in stadions met airconditioning die er uitzien als paleizen die gebouwd werden door veel mensen die er ondertussen door uitbuiting en misbruik niet meer zijn en dus zelfs het WK waaraan ze meegewerkt hebben niet zullen meemaken. De spelers op het veld liggen er niet wakker van. Bekijk gewoon nog maar de premies per Rode Duivel als ze de groepsfase overleven of mochten ze het WK winnen (*). Gaan ze die storten in een fonds voor de nabestaanden van al die slachtoffers van de groteske waanzin van een aantal voetbalbobo’s die onder meer via corruptie dit land hebben aangeduid als gastheer? Neen, U en ik weten dat dit niet zal gebeuren.

Het is een beetje zoals ‘Equal Pay’ in het Belgische voetbal. Ook eind 2022 is dat ondanks veel beloften nog altijd niet van toepassing. De Belgian Red Flames staan voorlopig wel meer in the picture en ze krijgen per wedstrijd voorlopig een habbekrats meer dan vroeger maar ze hebben nog altijd geen contracten om bijvoorbeeld ook maar één seizoen te kunnen voetballen zonder een andere job te moeten doen. Deelname aan het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland had mogelijk ook daar een beetje verbetering in kunnen brengen maar als je niet geplaatst bent voor het grootste evenement van je sport dan weet je dat dit alweer op de lange baan zal worden geschoven. Nochtans heeft de RBFA (de Koninklijke Belgische Voetbalbond) voldoende geld om bijvoorbeeld voor alle speelsters van de Women’s Lotto Super League een jaarcontract te geven. Ook hier is het een kwestie van willen en de daad bij het woord te voegen in plaats van telkens weer iets anders te verzinnen om het af te schuiven …

Gaan we dan het voetbal niet langer volgen en meedoen aan het WK wegkijken zoals men het in Nederland zo mooi weet te verwoorden? Centrale verdediger Lotte Wubben-Moy van Arsenal heeft alvast laten weten dat zij dat zal doen omdat dit WK gewoon haaks staat op tal van waarden. Hoe dan ook vanaf zondag 20 november 2022 om 17 uur rolt de bal met als openingswedstrijd Qatar tegen Ecuador in het Al Bayt Stadium van Al Khor. De Rode Duivels beginnen er in groep F aan op woensdag 23 november 2022 om 20 uur in het Ahmed bin Ali Stadium van Al Rayyan met als tegenstander Canada dat geleid wordt door een oude bekende uit het vrouwenvoetbal. De Engelsman John Herdman die in 2007 en 2011 op het WK Vrouwenvoetbal stond met Nieuw-Zeeland en ook met het vrouwenteam van Canada (naast de Olympische Spelen 2012 en 2016) een WK speelde namelijk dat in eigen land van 2015. Hij is niet de enige vertegenwoordiger van het vrouwenvoetbal want voor het eerst zullen er ook 6 vrouwelijke scheidsrechters op het veld staan bij een WK mannenvoetbal.

Lees over Lise Klaveness via:

The Guardian

En ook nog via:

RTL Nieuws 

Lees over Lotte Wubben-Moy van Arsenal:

Website The Guardian

Lees meer over het WK wegkijken via:

Website Human.nl

Lees Amnesty International via:

Website Amnesty International

Wie de opvolger van titelverdediger Frankrijk wordt kan U volgen via websites die het WK 2022 uitvoerig coveren:

BBC Sport

Via:

Website L’Equipe

Via:

Sporza.be

En via:

Website FIFA – World Cup Qatar 2022

Lees over de 6 vrouwelijke scheidsrechters op het WK 2022:

Website L’Equipe

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

(*) Het premiestelsel van de Rode Duivels ziet er als volgt uit: 42.000 euro voor het spelen van de groepsfase, 80.000 euro als ze de achtste finale halen, 180.000 euro bij plaatsing voor de kwartfinale, 281.000 euro voor een vierde plaats, 313.000 euro voor een derde plaats, 330.000 euro als verliezend finalist en 445.000 euro mochten ze voor het eerst in de geschiedenis wereldkampioen worden! Dit premiestelsel is van kracht sinds het WK 2018 en is wel minder dan wat voor het WK 2014 onder toenmalig CEO Steven Martens kon verdiend worden!

Share