Op de elfde speeldag in de eerste provinciale Brabant ACFF kreeg het vrouwenteam van R. Union Saint-Gilloise op het Sportcomplex Charles Picqué aan de Joseph Bensstraat in Ukkel het bezoek van RFC Saint-Michel, dat op de 8ste plaats stond met 13 punten uit 10 wedstrijden. Union stond met 27 punten op 30 comfortabel aan de leiding!

RFC Saint-Michel was dan wel niet compleet voor het duel tegen de leider (het miste vijf basisspeelsters), het hield in de eerste helft wel goed stand op bezoek bjj Union, dat al in het begin dreigde met twee hoekschoppen van Ryana Meylemans die telkens net naast gekopt werden door de mee opgerukte centrale verdediger Jordan Henrotin (2de en 3de minuut). Union bleef proberen met een schot van Ryana Meylemans in de handen van de bezoekende doelvrouw (14de minuut) en een poging van Marika Winska op de kruising (16de minuut). Daarna kwam FC Saint-Michel even opzetten. Een vrije trap van Marion Samyn werd door Juliette Verhulst nog in hoekschop getikt (19de minuut) waarna diezelfde Samyn even later een nieuwe vrije trap maar nipt naast de paal mikte (21ste minuut). Op het half uur noteerden we opnieuw een poging van de thuisploeg maar het schot met de linkervoet van Nawal Touzani miste de juiste richting en ging naast (30ste minuut). Acht minuten voor de rust viel er dan toch een doelpunt. Een mooie combinatie belandde uiteindelijk via Nawal Touzani in het centrum van de zestien bij Lucie Schirio die de bal over doelvrouw Perrine Borremans in doel trapte (1-0, 37ste minuut). Voor de rust probeerden de bezoekers nog langszij te komen maar een vrije trap van Alba Hecht werd gered door Juliette Verhulst (38ste minuut), een schot van Tessa Wedekind ging naast (40ste minuut) en een nieuwe poging van Alba Hecht eindigde naast het doel van vrouwelijk Union. Halfweg stond het op een koude zaterdag slechts 1-0.

In het begin van de tweede helft probeerde Doriane Pewa Sipe het voor de bezoekers met een schot vanop afstand. De bal ging naast (51ste minuut) vooraleer Union met een mooie aanval uitpakte. Het hakje rechts op het middenveld kwam van Rossana Moreira De Abreu, ze cominbeerde met Lucie Schirio maar uiteindelijk leverde dat niet meer op dan een hoekschop (56ste minuut). Ook in het vervolg van het eerste kwartier bleef het bij pogingen van de thuisploeg zonder succes tot Yasmine Mazouzi dan de bal voorgaf vanop rechts richting Charline Deswaelf. De verdediging van FC Saint-Michel kon eerst nog gepast tussenkomen maar toen de bal in de voeten van Nawal Touzani belandde besloot de centrale middenvelder met links in de rechterbenedenhoek (2-0, 64ste minuut). De verdubbeling van de score gaf de thuisploeg vleugels want vier minuten later lag nummer drie al tegen de netten. De assist kwam nu van Ryana Meylemans, de goal van de bedrijvige Lucie Schirio (3-0, 68ste minuut). En de score werd nog verder opgedreven eerst toen een actie via Ryana Meylemans en een voorzet vanop rechts van Yasmine Mazouzi bij Charline Deswaelf belandde en zij met rechts binnentrapte (4-0, 77ste minuut) en daarna toen Rosanna Moreira De Abreu attent was toen de bezoekende doelvrouw een eenvoudige bal helemaal rechts in de zestien uit de handen liet glippen, ze terugspeelde op Charline Deswaelf die in twee keer kon afwerken (5-0, 84ste minuut). Helemaal in het slot mikte Charline Deswaelf op aangeven van Lucie Schirio nog via de bovenkant van de lat over doel (90ste minuut) en in de toegevoegde tijd trapte Ryana Meylemans, na een actie op rechts waarbij Rossana Moreira De Abreu enkele speelsters in de wind zette en nog wist voor te zetten, de bal in de handen van de bezoekende doelvrouw! (90ste + 3′ minuut).

De volgende opdracht van vrouwelijk Union is op donderdagavond 24 november 2022 thuis tegen het beloftenteam van FC Irlande Auderghem met aftrap om 20 uur en in concurrentie met Brazilië – Servië op het WK 2022 in Qatar!

PS: Nog meegeven dat er in ‘The Official Book’ – 125 years’ uitgegeven door Kennes er ook een kort hoofdstuk gewijd is aan ‘Le football féminin à l’Union Saint-Gilloise’ of ‘Het vrouwenvoetbal bij Union Saint-Gilloise’. Daar kan U van pagina 124 tot en met pagina 127 lezen over verleden en heden van deze tak van sport bij de club die 11 keer kampioen van België was!