Share

Met vier wedstrijden op het WK 2022 in Qatar en vier op de derde speeldag in de groepsfase van de UEFA Women’s Champions League was woensdag 23 november 2022 een bijzonder drukke voetbaldag. Er waren overwinningen in groep A voor Chelsea in de topaffiche tegen Real Madrid en voor PSG tegen het Albanese Vllaznia. In groep B boekte het Oostenrijkse Sankt Pölten de eerste driepunter terwijl AS Roma en VfL Wolfsburg de punten deelden.

Maria Mikolajova, de Slovaakse speelster van het Oostenrijkse Sankt Pölten en Janice Cayman (Lyon). Een duel uit de UWCL tijdens de oefeninterland België – Slovakije in het Dudenpark! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Ondanks wedstrijden op het WK voetbal in Qatar waren er 1.643 toeschouwers afgezakt naar het Stade Jean Bouin in Parijs voor het duel tussen PSG en Vllaznia, de kampioen uit Albanië. Het was 39 minuten wachten vooraleer Grace Geyoro daar de score opende (1-0) en nog voor de rust werd het 2-0 nadat Matilda Gjergji een voorzetschot van de mee opgerukte Sakina Karchaoui in eigen doel devieerde (44ste minuut). Na een fout van doelvrouw Williams op Ramona Bachmann was het de Zwitserse international zelf die op het uur de derde goal voor PSG tegen de netten trapte (60ste minuut). De score liep nog verder op dankzij doelpunten van Sandy Baltimore met een schot vanuit een scherpe hoek vanop de linkerflank (4-0, 75ste minuut) en van de ingevallen Magnaba Folquet op aangeven van de Canadese Lawrence (5-0, 85ste minuut). Meteen de eerste overwinning in deze groepsfase voor PSG, dat nu 4 punten op 9 telt. Vllaznia blijft helemaal onderaan zonder punten in het voorlopige klassement.

Herbekijk PSG – Vllaznia dankzij DAZN:

In de tweede wedstrijd in groep A haalde Chelsea het later op de avond in de topaffiche thuis in het Kingsmeadow “Cherry Red Records Stadium in Kingston Upon Thames voor 3.336 toeschouwers tegen Real Madrid met 2-0. Hier was het wachten tot halfweg de tweede helft vooraleer het openingsdoelpunt viel. Een hoekschop vanop rechts van Erin Cuthbert werd met het hoofd verlengd door Millie Bright waarna Sophie Ingle de bal uiteindelijk aan de tweede paal tegen de netten kopte (1-0, 67ste minuut). Het tweede doelpunt was er eentje om nog eens te bekijken. Na een verre inworp van Niamh Charles was het de Schotse international Erin Cuthbert die met een verrassend voorzetschot met rechts vanop de rechterkant doelvrouw Misa Rodriguez voor de tweede keer te grazen nam (2-0, 76ste minuut). Chelsea is met een 9 op 9 flink op weg naar de kwartfinales. Real Madrid blijft voorlopig op 4 punten steken. 

Herbekijk Chelsea – Real Madrid dankzij DAZN:

In groep B bleef het in het duel tussen Slavia Praag en Sankt Pölten uit Oostenrijk voor 645 toeschouwers in Mlada Boleslav lange tijd 0-0 omdat beide teams in de eerste helft de paal troffen. Tereza Szewieczková deed dat voor de thuisploeg na 22 minuten, Twee minuten later was het de beurt aan Mateja Zver voor de bezoekers. Ook in de tweede helft hielden beide teams mekaar heel lang in evenwicht. Het enige doelpunt viel daar uiteindelijk in de toegevoegde tijd na een schot met links van de Slovaakse Mária Mikolajova (0-1, 90ste + 1′ minuut), die op zaterdag 12 november 2022 nog op het veld van R. Union Saint-Gilloise tegen de Belgian Red Flames in actie kwam. Sankt Pölten heeft halfweg de groepsfase 3 punten, Slavia Praag blijft voorlopig zonder punten in het klassement.

Herbekijk Slavia Praha – Sankt Pölten dankzij DAZN:

Bij de laatavondwedstrijd in groep B tussen AS Roma en VfL Wolfsburg voor 3.350 toeschouwers in het Stadio Comunale Domenico Francioni van Latina werd er bijna onmiddellijk gescoord. De Noorse Emilie Haavi zag haar schot afgeblokt worden maar Valentina Giacinti trof in de herneming raak met een schot met links in de benedenhoek (1-0, 3de minuut). Even over het halfuur lukte Ewa Pajor die Elena Bartoli uitspeelde dan de gelijkmaker (1-1, 33ste minuut). Daar bleef het bij zodat beide teams met een 7 op 9 goed op weg lijken naar de kwartfinales!

Herbekijk AS Roma – VfL Wolfsburg dankzij DAZN:

Op donderdag 24 november 2022 is er nog meer voetbal in de UWCL met dan opnieuw een duel in Camp Nou tussen de vrouwenteams van FC Barcelona en Bayern München (18u45 in groep D).  De Belgische Gouden Schoen Janice Cayman gaat op hetzelfde moment met Olympique Lyonnais op bezoek bij FC Zürich (18u45 in groep C). Later op de avond is er nog Juventus – Arsenal (21u in groep C) en Benfica – Rosengard (21u in groep D).

Alles is rechtstreeks te zien via het YouTube kanaal van DAZN:

Voor alle tussenstanden en resultaten kan U hieronder terecht:

UEFA.com – UWCL 2022-23

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
 

It wasn’t about making a political statement – human rights are non-negotiable. That should be taken for granted, but it still isn’t the case. That’s why this message is so important to us. Denying us the armband is the same as denying us a voice. We stand by our position. – Foto – (c) DFB

 
 
PS: Op de vierde dag van het WK in Qatar maakte Duitsland een duidelijk statement (alle spelers hielden bij de ploegfoto de hand voor de mond omdat ze de mond werden gesnoerd) richting FIFA en voorzitter Gianni Infantino in verband met mensenrechten. De One Love armband wordt ondertussen na Alex Scott (ex-voetbalster en presentatrice en analyste voor de BBC) ook door andere vrouwen aanwezig op het WK gedragen zoals bvb door de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser en door de Belgische minister van buitenlandse zaken Hadja Lahbib. Op het veld zelf won België tegen Canada met 1-0 dankzij een doelpunt kort voor de rust van Michy Batshuayi na een lange bal van Toby Alderweireld (44ste minuut). Vroeg in de wedstrijd had Thibaut Courtois een strafschop van Alphonso Davies gered nadat de VAR een handspel van Yannick Carrasco had gezien bij een schot van Tajon Buchanan van Club Brugge (10de minuut). Nog in groep F eindigde Marokko – Kroatië op 0-0. In groep E verloor Duitsland verrassend tegen Japan 1-2 terwijl Spanje fors uithaalde tegen Costa Rica! Het won met maar liefst 7-0! Het volgende duel van de Rode Duivels is op zondag 27 november 2022 om 14u tegen Marokko!
 
Lees nog meer over de Belgische minister van buitenlandse zaken Hadja Lahbib via:
 
 
Lees over België – Canada via:
 

 

 

Share