Share

Terwijl op het WK Voetbal in Qatar Engeland tegen de Verenigde Staten speelde was er op vrijdagavond 25 november 2022 ook een aantrekkelijke affiche te in de Women’s Lotto Super League. Titelverdediger RSC Anderlecht, dat vorige week thuis tegen OHL Women de topaffiche in het Lotto Park met nipt verschil verloor, mocht het nu thuis in Zaventem opnemen tegen Club YLA.

Roosa Ariyo mocht aftrappen. Even later scoorde ze ook het openingsdoelpunt voor Club YLA! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

De Nigeriaanse centrumspits Roosa Funmilayo Aryio mocht aftrappen in Zaventem en ze was twee minuten later ook de eerste die voor gevaar zorgde met een schot met rechts richting het paars-witte doel maar de bal ging naast in hoekschop. Negen minuten later was het op aangeven van Sakina Ouzraoui Diki wel raak. Ze werd mooi diep gestuurd en rondde knap af met links voorbij Justien Odeurs (0-1, 11de minuut). RSC Anderlecht probeerde onmiddellijk terug te slaan en nadat een hoekschop van Sarah Wijnants door Lore Jacobs nog over het doel gekopt werd (14de minuut) kon Charlotte Tison even later op een nieuwe voorzet vanop rechts van Sarah Wijnants de bal aan de tweede paal wel tegen de netten koppen (1-1, 19de minuut).

Charlotte Tison, die de gelijkmaker lukte, hier in duel met Sakina Ouzraoui, goed voor twee assists in deze wedstrijd tegen haar ex-club! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Anderlecht leek terug op de goeie weg en nadat Marith Decabooter blij Club YLA geblesseerd uitviel stuurde Stefania Vatafu Sarah Wijnants de diepte in. Haar poging werd in eerste instantie gered door doelvrouw Jorijn Covent en vervolgens ook nog van de lijn gehaald door Liesa Capiau (28ste minuut). Davinia Vanmechelen zorgde daarna even voor gevaar met een goed getrapte hoekschop, weggetikt door Justien Odeurs (33ste minuut) en drie minuten later was het Sakina Ourzaoui Diki, die in de voorselectie zit van Marokko voor het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland, die opnieuw van zich liet spreken. Ze dribbelde zich tussen Charlotte Tison, Marie Minnaert en Laura Deloose naar een goeie positie op de rechterflank om daarna de voorzet te geven waaruit Davinia Vanmechelen na een goeie balcontrole Club YLA met de rechtervoet op voorsprong kon trappen (1-2, 36ste minuut).

Davinia Vanmechelen vierde haar eerste doelpunt met Sakina Ouzraoui! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Vrouwelijk paars-wit wilde nog voor de rust terugslaan maar pogingen van Esther Buabadi en Stefania Vatafu gingen over, een doelpunt werd terecht afgekeurd voor buitenspel en doelvrouw Covent was paraat bij een vrije trap van Stefania Vatafu en bij een kopbal van Michelle Colson. Zo stond het halfweg in RSC Anderlecht – Club YLA net als bij RSC Anderlecht – FWS Woluwe recent bij de rust 1-2!

Jorijn Covent, de doelvrouw van Club YLA nu Femke Schamp voor een tijd out is, pakte voor de rust uit met een knappe redding op de vrije trap van Stefania Vatafu! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Het team van Dave Mattheus mocht de tweede helft aftrappen en de bedoelingen waren meteen duidelijk. RSC Anderlecht zette druk en hoopte op die manier de bezoekers terug te dringen. Pogingen van Esther Buabadi en Stefania Vatafu gingen nog naast maar na een hoekschop vanop rechts van Sarah Wijnants was het wel raak. De kopbal van Lore Jacobs werd nog gekeerd door de ingevallen Melanie Gerrits maar tegen de rebound van dichtbij met links van Silke Vanwynsberghe had niemand verhaal (2-2, 53ste minuut), meteen de tweede competitiegoal van de ex-speelster van KAA Gent Ladies in evenveel wedstrijden.

Silke Vanwynsberghe, hier met Lore Jacobs en de aanstormende Michelle Colson, mocht in Zaventem haar tweede competitiegoal voor RSC Anderlecht vieren in evenveel wedstrijden! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Vooraleer de thuisploeg aan een pletwals begon kon Club YLA nog even dreigen. Na een weggewerkte voorzet van Sakina Ouzraoui trapte Melanie Gerrits de bal naast het doel van RSC Anderlecht (54ste minuut). Daarna was het al Anderlecht wat de klok sloeg. Buabadi kwam net te laat bij een voorzet van Minnaert, Covent kwam tussen toen Sarah Wijnants een terugspeelbal van Sakina Ouzaroui onderschepte, de Brugse doelvrouw hield dan een poging van Silke Speeckaert uit haar doel en ging ook goed plat bij een nieuw schot van Marie Minnaert, een raket van Lore Jacobs miste maar net het doelkader maar nadat ze een hoekschop van Sarah Wijnants had weggebokst en de bal door Roosa Ariyo ver werd weggetrapt zette vrouwelijk paars-wit opnieuw een mooie aanval op. Via Laura Deloose en Stefania Vatafu kwam de bal op links bij Esther Buabadi terecht. Zij kapte zich voorbij Melanie Gerrits mooi naar binnen en gaf vervolgens de perfecte voorzet naar de tweede paal waar Sarah Wijnants de bal in één tijd met rechts binnentrapte! Een bijzonder mooi doelpunt van de thuisploeg en eentje die je als voetbalster altijd wil maken! 3-2, 74ste minuut, de fans mochten juichen want Anderlecht stond voor het eerst deze avond op voorsprong! ‘Est-ce que j’ai raison? Oui tu as raison! Anderlecht, Anderlecht, Anderlecht champion! Olé olé olé olé …’ galmde het door de boxen! Ja, hier mag dat nog want Anderlecht is nog altijd de regerende landskampioen bij de vrouwen … 

De vreugde is groot nadat Sarah Wijnants RSC Anderlecht voor het eerst op voorsprong bracht! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

En dat Vrouwelijk Anderlecht ging op haar elan door en het scoorde nog twee keer. Eerst kopte Marie Minnaert een voorzet van Sarah Wijnants aan de tweede paal tegen de netten (4-2, 83ste minuut) en twee minuten voor het einde van de reguliere speeltijd zorgde de ingevallen Mariam Abdulai Toloba voor nummer vijf na een mooie diepe bal van Esther Buabadi die door de Amerikaanse Alexis ‘Allie’ Thornton perfect afgespeeld werd richting centrum (5-2, 88ste minuut). Club YLA liet zich ook nog even opmerken met een vrije trap van Davinia Vanmechelen. Haar schot met rechts verraste nog doelvrouw Justien Odeurs (90ste minuut) zodat de eindscore van deze leuke wedstrijd uiteindelijk 5-3 werd! Inderdaad dezelfde eindstand als bij RSC Anderlecht – FWS Woluwe, de vorige wedstrijd in Zaventem!

Bekijk een samenvatting met dank aan Christophe Evrard en RSCA TV:

DIGEST:

Women’s Lotto Super League – Twaalfde speeldag:

RSC Anderlecht – Club YLA 5-3 (rust: 1-2);

Doelpunten: 11′ Roosa Funmilayo Aryio 0-1, 19′ Charlotte Tison 1-1, 36′ Davinia Vanmechelen 1-2, 53′ Silke Vanwynsberghe 2-2, 74′ Sarah Wijnants 3-2, 83′ Marie Minnaert 4-2, 88′ Mariam Abdulai Toloba 5-2, 90′ Davinia Vanmechelen 5-3.

Bekijk de fotoreportage van David Catry rond RSC Anderlecht – Club YLA via:

Sportpix.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

PS: Werd er 8 keer gescoord in RSC Anderlecht – Club YLA dan was het veel minder bij Engeland – Verenigde Staten op het WK 2022 in Qatar. Dat duel eindigde in groep B op 0-0! Eerder op de dag verloor Wales in dezelfde groep tegen Iran met 0-2 terwijl in groep A het Nederland van bondscoach Louis Van Gaal en Ecuador de punten deelden na een 1-1-gelijkspel. Gastland Qatar is daardoor op de zesde dag van het 22ste WK ooit als eerste uitgeschakeld na 1-3-verlies tegen Senegal. Nooit eerder moest een gastland zo snel afdruipen! Het andere duel in de Women’s Lotte Super League op deze vrijdagavond werd gewonnen door Sporting de Charleroi. Thuis tegen SC Eendracht Aalst Ladies werd het 3-1!

Share