Share

De Française Stéphanie Frappart mag een nieuwe primeur op haar ondertussen bijzonder lange erelijst bijschrijven. Ze was al vaak de eerste op het vlak van vrouwelijke arbitrage in de Franse Ligue 1, in de UEFA Champions League en ze wordt dat nu ook op het WK mannenvoetbal waar ze op donderdag 1 december 2022 de derde wedstrijd in groep E mag fluiten tussen Costa Rica en Duitsland.

Stéphanie Frappart floot merkwaardig genoeg slechts één wedstrijd van de Belgian Red Flames! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Stéphanie Frappart is één van de drie vrouwelijke scheidsrechters samen met de Rwandese Salima Mukansanga en de Japanese Yoshimi Yamashita. die weerhouden werd bij de 36 refs die de wedstrijden zouden moeten leiden op het WK 2022 in Qatar. Daarnaast zijn er nog drie vrouwelijke assistent-scheidsrechters (de Braziliaanse Neuza Back en de Mexicaanse Karen Diaz Medina die Frappart zullen bijstaan in het duel tussen Costa Rica en Duitsland en de Amerikaanse Kathryn Nesbitt die in dat duel de Offside Video Assistant Referee zal zijn) weerhouden bij de 66 assistenten. In haar 38ste levensjaar is het WK in Qatar een logische voortzetting van haar steile opgang in haar carrière als scheidsrechter!

De Française, op 14 december 1983 geboren in Le Plessis-Bouchard, een gemeente in het Franse departement Val-d’Oise, mocht al tal van primeurs op haar erelijst als vrouwelijke scheidsrechter bij de mannen bijschrijven. Ze was in 2014 de eerste in de Franse Ligue 2, in 2019 in de Franse Ligue 1, in augustus 2019 in de Europese Supercup, in december 2020 in de UEFA Champions League en op zaterdag 7 mei van dit jaar nog in de Franse beker toen ze de finale in het Stade de France tussen Nantes en Nice mocht leiden. Ook op dit WK 2022 in Qatar zorgde ze al voor een primeur door als eerste vrouwelijke vierde scheidsrechter aan te treden in het duel tussen Mexico en Polen op dinsdag 22 november 2022 in groep C. Dat deed ze twee dagen later opnieuw bij het duel tussen Portugal en Ghana in groep H en nu donderdag 1 december 2022 bij de 43ste wedstrijd op dit WK zullen alle ogen op haar gericht zijn want dan mag zij Costa Rica-Duitsland fluiten.

Stéphanie Frappart was recent op donderdag 6 oktober 2022 ook de eerste vrouwelijke referee bij een Europabekerwedstrijd van een Belgische club namelijk de vierde wedstrijd van het Belgische R. Union Saint-Gilloise in de UEFA Europa League op bezoek bij Sporting Clube de Braga (1-2-winst). De week nadien op dinsdag 11 oktober 2022 floot ze het WK-barrageduel tussen Portugal en Ijsland (4-1 na verlengingen) bij de vrouwen. Haar laatste optreden in de UEFA Champions League bij de mannen dateert van woensdag 2 november 2022 het duel in Estadio Santiago Bernabeu tussen Real Madrid met Rode Duivel Thibaut Courtois in het doel en het Schotse Celtic (5-1). In de Franse Ligue 1 floot ze op zondag 30 oktober 2022 nog AS Monaco, de club van Philippe Clement, tegen Angers (2-0). Merkwaardig genoeg was Stéphanie Frappart, die de WK-vrouwenfinale op zondag 7 juli 2019 tussen de Verenigde Staten en Nederland floot, maar één keer scheidsrechter bij een duel van de Belgian Red Flames en dat dateert al van woensdag 23 november 2011 toen ze in Lovech het EK-kwalificatieduel tussen Bulgarije en België (0-1 na een doelpunt van Audrey Demoustier in de 13de minuut) in goede banen moest leiden.

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

 

Share