Share

Nicky Evrard is op woensdag 25 januari 2023 in de Antwerp Expo aan de Jan Van Rijswijcklaan in Antwerpen bij de zevende editie de eerste Belgsiche doelvrouw geworden die de Gouden Schoen won. Dat heeft de ex-doelvrouw van KAA Gent Ladies en FC Twente en huidige sluitpost van OHL Women te danken aan haar topprestatie op het voorbije EK 2022 in Engeland waar ze de Belgian Red Flames meer dan eens overeind hield op weg naar een allereerste kwartfinale ooit. In de eindstand gaat ze drievoudig winnares Tessa Wullaert en Sari Kees, een andere revelatie in de verdediging van de Belgian Red Flames op het voorbije UEFA Women’s Euro, vooraf.

Janice Cayman, tweevoudig winnares kwam van Lyon, om de zevende editie van de vrouwelijke Gouden Schoen mee te maken! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Verrassend was dat Janice Cayman, de winnares van vorig jaar die toen voor de tweede keer won, ondanks het veroveren van een tweede UEFA Women’s Champions League met Olympique Lyonnais in een finale waarbij ze zelfs mocht invallen, pas vierde werd. Zij was wel aanwezig in Antwerpen. Dat was niet het geval voor Tessa Wullaert die na de ontgoocheling van vorig jaar toen ze met 1 punt verschil de trofee aan de Belgische recordinternational uit Brasschaat moest laten, wellicht al op de hoogte was dat het ook dit jaar en voor het derde jaar op rij niet haar avond zou worden. Haar vermoeden werd ook bevestigd want ze moest ondanks haar vele doelpunten voor RSC Anderlecht en de Belgian Red Flames opnieuw en dat al voor de vierde keer nu met de tweede plaats tevreden zijn.

Nicky Evrard op zaterdag 11 november 2022 in het Dudenpark van Union tussen Tine De Caigny en Tessa Wullaert. Ook zij mag zich nu naast ook nog Janice Cayman een winnaar van de Gouden Schoen noemen! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Anne Noë, Isabelle Deflem, Gave Van Poucke, Taina Vandenhouwe, Bianca Minne, Romy Van Troy, Sofie Van Houtven, Kelly Ickmans, … Het zijn namen die U misschien niet veel zeggen maar het zijn allemaal doelvrouwen die in het verleden wel al eens als genomineerd hadden kunnen zijn mocht de Gouden Schoen vroeger in het leven zijn geroepen. Eind december 2022 was Nicky Evrard nog maar de tweede doelvrouw die in het lijstje van de genomineerden werd opgenomen nadat Justien Odeurs al bij de eerste editie bij de tien kandidaat-winnaars stond. 2022 werd het jaar van de Belgische keepers want in dat jaar werd ook Diede Lemey in Italië bij Sassuolo uitgeroepen tot beste doelvrouw in de Serie A Femminile. Toch werd de West-Vlaamse als Belgian Red Flame niet bij de finale selectie voor deze Gouden Schoen opgenomen. Nicky Evrard, die het grootste deel van haar carrière voor KAA Gent Ladies uitkwam maar ook in het buitenland speelde voor FC Twente, stond na haar glansprestatie op het EK 2022 in Engeland uiteraard wel op die lijst en kijk nu heeft de afgelopen zomer naar OHL Women verhuisde verhuurster van springkastelen (dat doet ze in het dagelijkse leven) uiteindellijk ook gewonnen met 87 punten voorsprong op Tessa Wullaert en 152 punten voorsprong op de verrassende derde Sari Kees.

Nicky Evrard krijgt hier felicitaties van Sari Kees na haar geredde strafschop tegen Frankrijk op het EK 2022 in Engeland. Rechts Laura Deloose! Foto – (c) Sportpix.be / Jill Delsaux

Het is uiteraard een veeg teken voor het Belgische voetbal dat een keep(st)er deze trofee wint want de laureaat van de Gouden Schoen dat moet toch altijd een voetballer zijn horen we vaak zeggen. Dat is een lange en geen onterechte discussie maar de doelman of doelvrouw is als sluitstuk van de verdediging natuurlijk ook één van de belangrijke pionnen in een voetbalploeg. Dat bleek bij de Belgian Red Flames op het EK 2022 in Engeland waar Nicky Evrard ervoor zorgde dat er toch over België werd gepraat. Maar goed dat betekent ook dat er voor de bondscoach Ives Serneels en de rest van het team veel werk aan de winkel is want aanvallend was het daar ondermaats, gewoon niet goed genoeg op dat niveau en ook dat is uiteraard een van de redenen waarom de trofee dit jaar terecht naar een doelvrouw ging.

Nicky Evrard, hier aan het werk bij KAA Gent Ladies, de club waar ze haar opmars naar boven maakte! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Dit was de eindstand dit jaar:

1. Nicky Evrard (KAA Gent Ladies / OHL Women) 331 punten; (*)

2. Tessa Wullaert (RSC Anderlecht / Fortuna Sittard) 244 punten;

3. Sari Kees (OHL Women) 179 punten;

4. Janice Cayman (Olympique Lyonnais) 134 punten;

5. Julie Biesmans (PSV Eindhoven) 115 punten;

6. Justine Vanhaevermaet (Reading) 82 punten;

7. Laura De Neve (RSC Anderlecht) 65 punten;

8. Tine De Caigny (TSG 1899 Hoffenheim) 60 punten;

9. Hannah Eurlings (OHL Women) 53 punten;

10.Jill Janssens (OHL Women) 42 punten;

Hannah Eurlings (links) en Jill Janssens (rechts) werden allebei voor het eerst genomineerd. Ze eindigden respectievelijk 9de en 10de. Foto – (c) Sportpix;be / Sevil Oktem

Bij de mannen was de verwachting dat de 69ste editie van de Gouden Schoen ook gewonnen zou worden door een keeper namelijk door Simon Mignolet en dat 33 jaar nadat Michel Preud’homme de laatste doelman was die deze trofee (toen al voor de tweede keer) in ontvangst mocht nemen. Ook daar geen verrassing want de doelman van Club Brugge won zowel de eerste (268 punten) als de tweede stemronde (416 punten) en kreeg in totaal 684 punten, het meeste punten ooit en had een voorsprong van 451 punten (de grootste voorsprong ooit) op de Deen Casper Nielsen (hij haalde 233 punten in totaal) die in 2021/22 nog voor ‘ploeg van het jaar’ Union speelde vooraleer hij in het seizoen 2022/23 ploegmaat werd van Simon Mignolet bij Club Brugge. Mike Trésor, de assistenkoning van KRC Genk, werd derde met 163 punten. Daarna volgden Teddy Teuma (Union) met 127 punten en Deniz Undav (in de zomer van Union naar Brighton verhuisd) met 112 punten. Tarik Tissoudali (KAA Gent) werd zesde met 110 punten en Paul Onuachu, de winnaar van vorig jaar en nog altijd bij KRC Genk, eindigde op een zevende plaats met 106 punten. Nog in de top 10 vinden we Bryan Heynen, die het doelpunt van het jaar lukte voor KRC Genk, op de achtste plaats met 91 punten. Charles De Ketelaere die van Club Brugge naar AC Milan verhuisde eindigde 9de met 63 punten en tweevoudig winnaar Hans Vanaken, ook al van landskampioen Club Brugge, werd dit keer 10de met 39 punten!

Simon Mignolet van Club Brugge en Nicky Evrard (OHL Women), het feest van de keepers was compleet op de 69ste editie van de Gouden Schoen! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

De Marokkaanse international Bilal El Khannous (KRC Genk, 355 punten) werd belofte van het jaar voor Charles De Ketelaere (Club Brugge, 354 punten) en Matisse Samoise (KAA Gent, 146 punten). Simon Mignolet (Club Brugge, 891 punten) werd voor het vierde jaar op rij ook doelman van het jaar voor Anthony Moris (Union, 358 punten) en Jean Butez (R. Antwerp FC, 343 punten). Wouter Vrancken (KV Mechelen / KRC Genk, 558 punten) werd Trainer van het jaar voor Felice Mazzu (Union / RSC Anderlecht, 439 punten) en Karel Geraerts (Union, 267 punten) en Kevin De Bruyne (Manchester City, 769 punten) werd Beste Belg in het buitenland voor Thibaut Courtois (Real Madrid, 675 punten) en Leandro Trossard (Brighton, 234 punten).

Bekijk de fotoreportage van David Catry rond de Gouden Schoen in Antwerp Expo via:

Sportpix.be

Voor meer over het gala van de Gouden Schoen kan U terecht op:

Website Het Laatste Nieuws

En via:

Website Het Laatste Nieuws

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

PS: (*) Nicky Evrard is pas de tweede winnares die op het ogenblik dat ze de trofee won ook in de Belgische competiite speelt. Vorig seizoen speelde ze voor KAA Gent Ladies, dit seizoen voor OHL Women. Twee jaar geleden was dat ook het geval voor Tine De Caigny die de trofee won als speelster van RSC Anderlecht!

 

Share