Manchester United is langzaam maar zeker aan het opklimmen in het vrouwenvoetbal. Op zondagmiddag 12 februari 2023 wonnen ze in Londen op bezoek bij Tottenham Hotspur in het stadion waar normaal gezien Harry Kane & co spelen met een doelpunt verschil tegen de Spurs Women.

Een minuut stilte voor de wedstrijd als herdenking aan de vele slachtoffers van de aardbeving in Turkije! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Tottenham Hotspur – Manchester United was normaal gezien op zaterdag 10 september 2022 de openingswedstrijd van het seizoen 2022/23 in de Barclays Women’s Super League maar het overlijden van Queen Elisabeth II twee dagen eerder gooide roet in het eten en zorgde ervoor dat het Engels voetbal ook bij de vrouwen even een pauze ter nagedachtenis van hun Royal moest inlassen. Iets meer dan vijf maanden later was het dan toch tijd voor dit duel dat net als voor de openinsdag geprogrammeerd was in het Tottenham Hotspur Stadium in het noorden van Londen.

De Noorse Celin Bizet Ildhusoy rukt hier op met de bal aan de voet! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Na een ontgoochelende 0-0 van Manchester United vorige week op de Leigh Sports Village.thuis tegen Everton was Chelsea opnieuw leider gewonnen in de Barclays Women’s Super League na winst op bezoek bij Tottenham (2-3) in een wedstrijd die op Brisbane Road (in het stadion van vierdeklasser Leyton Orient) werd gespeeld. Manchester United kon zich dus geen tweede puntenverlies veroorloven als het verder en dat voor het eerst in de titelrace wou blijven op het hoogste niveau in Engeland. En alhoewel het team van coach Mark Skinner het duel grotendeels in balbezit was en domineerde ging dat winnen uiteindelijk iets moeilijker dan verwacht. Tottenham werkte zich in de eerste helft immers uit de naad en het groeide in de wedstrijd met de Noorse international Celin Bizet Ildhusoy (de toekomstige echtgenote van Aron Donnum van Standard) op de rechtsachter. Zij zorgde wel eens voor een leuke actie van de thuisploeg die ook een uitstekende kans om te scoren kreeg toen Bethany England knap vrijgespeeld werd door Ashleigh Neville maar haar schot met rechts nipt over het doel van Mary Earps mikte (23ste minuut). Aan de overkant had Leah Galton op het kwartier na een actie met Alessia Russo en een diepe bal van Ella Toone ook al met de linkervoet over het doel getrapt voor de bezoekers terwijl diezelfde Galton even later een kopbaldoelpunt afgekeurd zag wegens buitenspel (22ste minuut).

Ashleigh Neville zit hier op de huid van Alessia Russo (Manchester United). Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

In de tweede helft ging Manchester United vlotter spelen met enkele mogelijkheden als resultaat. Leah Galton baande zich een weg links in de zestien voorbij Amy Turner maar ze strandde op Tinja-Riikka Korpela, de Finse doelvrouw van de Spurs (49ste minuut). De Welshe middenvelder Hayley Ladd mikte met rechts overhoeks naast (50ste minuut), Alessia Russo werkte zich vervolgens naar een kans en schoot met links naast en na een fout van Amy Turner op Leah Galton trapte Katie Zelem een vrije trap ook maar net naast het kader (52ste minuut). Daarna had Manchester United pech toen Ella Toone met rechts de paal trof (55ste minuut).

Leah Galton gaat hier de zestien binnen voor Manchester United en geeft Amy Turner van Tottenham het nakijken! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Na die opeenstapeling van mogelijkheden kreeg Tottenham dan plots een mogelijkheid toen de Japanse Mana Iwabuchi in de zestien vrijgespeeld werd door Ashleigh Neville maar haar voorzet kwam niet bij Bethany England terecht (58ste minuut). Nog voor het uur probeerde Alessia Russo het nog eens op kracht maar haar schot met rechts werd gestopt door sluitstuk Korpela (59ste minuut). Ella Toone vond dan nog eens Amy Turner op haar weg (65ste minuut) vooraleer het openingsdoelpunt er wel kwam bijna halfweg de tweede helft. Ona Battle kwam opzetten op rechts, gaf de juiste voorzet die uiteindelijk voor de voeten van Leah Galton terechtkwam en zij kon van dichtbij de bal met rechts hoog over doelvrouw Korpela tegen de touwen trappen (0-1, 67ste minuut).

Ona Batlle komt nog maar eens opzetten langs de rechterflank voor Manchester United. Zij gaf de voorzet voor de openingsgoal! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Even leek het erop dat een duwende Eveliina Summanen een strafschopfout beging op Alessia Russo. De scheidsrechter Amy Fearn liet echter verder spelen en uit de counter die volgde trof de thuisploeg raak. Bethany England, tijdens de winterstop overgekomen van Chelsea, zette op weg naar doel Maya Le Tissier nog op het verkeerde been vooraleer ze onhoudbaar uithaalde met rechts. Tegen een dergelijk schot had zelfs Marie Earps geen verhaal (1-1, 75ste minuut). Goal!!! Het stadion van Spurs ontplofte en puntenverlies dreigde opnieuw voor Manchester United maar 1 minuut en 21 seconden later stonden de bezoekers toch weer op voorsprong. De ingevallen Lucia Garcia werd de diepte ingestuurd op rechts en haar voorzet werd door Molly Bartrip keihard met de linkervoet in eigen doel getrapt (1-2, 76ste minuut).

Bethany England (rechts) lukte de gelijkmaker voor Tottenham nadat ze Maya Le Tissier (links) uitspeelde! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Van euforie naar ontgoocheling, de gemoederen bij de fans van de thuisploeg werden op de proef gesteld en ook op het veld werd het plots brutaler. Ella Toone revancheerde zich op de Finse Eveliina Summanen, die het spel professioneel speelde, zo zei coach Mark Skinner achteraf. Een terechte rode kaart volgde voor de speelster die voor Engeland het openingsdoelpunt scoorde op Wembley tijdens de succesvolle finale van het EK 2022 tegen Duitsland (80ste minuut). Manchester United moest nu de slotfase met tien zien te overleven. Dat lukte want alleen in de derde van de vijf minuten toegevoegde tijd was er nog even groot gevaar van het team van coach Rebecca Skinner toen een voorzet van Mana Iwabuchi door Bethany England net naast werd gekopt. Tottenham had zich fel geweerd maar het kon toch geen puntje in de wacht slepen uit deze interessante affiche.

Ref Amy Fearn kan niet anders dan Ella Toone van Manchester United de rode kaart tonen. Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Met 32 punten uit 13 wedstrijden nam Manchester United voorlopig de leiding in de Barclays Women’s Super League. Het heeft een punt voorsprong op Chelsea, dat wel een wedstrijd minder heeft gespeeld. Stadsgenoot Manchester City is inmiddels derde geworden op 3 punten van United nadat het op zaterdagmiddag thuis met 2-1  won tegen Arsenal. Arsenal heeft inmiddels 6 punten achterstand met een wedstrijd te goed. Manchester City kwam al even vaak in actie als United. De volgende twee weken wordt in Engeland de Arnold Clark Cup gespeeld. Vanaf zondag 5 maart 2023 is het terug competitie met dan thuiswedstrijden voor Manchester United, dat Leicester City op bezoek krijgt en voor Manchester City, dat het voor eigen publiek mag opnemen tegen Tottenham. Chelsea en Arsenal strijden in het stadion van Crystal Palace (Selhurst Park) om de Engelse ligabeker (the FA Women’s Continental Tyres League Cup). Ook interessant die dag is de competitiewedstrijd tussen Reading met Justine Vanhaevermaet en West Ham United met dan mogelijk voor het eerst Amber Tysiak in actie bij haar nieuwe club.

Luister naar Bethany England (Tottenham Hotspur) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Shelina Zadorsky (Tottenham Hotspur) dankzij Vrouwenteam TV:

Nog meegeven dat Manchester United niet kwam opdagen om interviews te geven in de mixed zone na de wedstrijd.