Share

Op maandagavond 27 februari 2023 stond in Parijs het gala van de FIFA op het programma waarbij The Best FIFA Football Awards werden uitgereikt. Net als bij de Gouden Bal gingen de hoofdprijzen naar voetbalster Alexia Putellas en Lionel Messi!

De Braziliaan Ronaldo overhandigt hier The FIFA Special Best Award aan de echtgenote van wijlen Pelé! Foto – (c) FIFA.com

Het gala begon met een schitterend eerbetoon aan de kort voor de jaarwisseling overleden Pelé. Het was zijn echtgenote Marcia Aoki die uit handen van de Braziliaanse Ronaldo de FIFA Special Best Award in ontvangst mocht nemen voor zijn betekenis voor en zijn enorme bijdrage aan het voetbal.

Alexia Putellas in het shirt van FC Barcelona destijds in het kader van de UEFA Women’s Champions League op bezoek bij PSV Eindhoven! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Daarna was het tijd voor de uitreiking van de voetbalprijzen van het voorbije seizoen. Alexia Putellas mocht als eerste voetbalster voor de tweede keer op rij The Best FIFA Women’s Player Award in ontvangst nemen. Zij verloor dan wel de finale van de UEFA Women’s Champions League maar ze werd wel topschutster van die competitie. Ze moest ook vanwege een zware blessure in laatste instantie afzeggen voor het UEFA Women’s Euro 2022. Toch bleef ze in de eindstand de Amerikaanse Alex Morgan en de Engelse Lioness Beth Mead (Arsenal) voor.

Sarina Wiegman applaudiseert tijdens Engeland – België op woensdag 22 februari 2023 in Bristol. Zij is voor de derde keer The Best FIFA Women’s Coach! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Sarina Wiegman mocht na 2017 en 2020 al voor de derde keer de trofee van The Best FIFA Women’s Coach in ontvangst nemen. Door Engeland naar de Europese titel te leiden op het voorbije EK bleef ze iedereen ver voor. Sonia Bompastor (Olympique Lyonnais) werd tweede, Pia Sundhage, de Zweedse bondscoach van Brazilië derde.

Mary Earps won met Engeland het EK 2022 en werd verkozen tot The Best FIFA Women’s Goalkeeper! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Mary Earps werd verkozen tot The Best FIFA Women’s Goalkeeper van het jaar. De doelvrouw van de Lionesses en van Manchester United volgde zo Christiane Endler, de doelvrouw van Chili en Olympique Lyonnais, op. In haar dankwoord betrok ze ook bondscoach Sarina Wiegman. ‘Dankzij jou beleef ik dingen waar ik nooit over had durven dromen!”, liet ze optekenen.

Er kwam ook nog een FIFA FIFPRO Women’s World 11 uit de bus waarin er vier Europese kampioenen een plaatsje kregen. Dat wereldteam ziet er als volgt uit: Christiane Endler is hier de doelvrouw en de veldspeelsters zijn Lucy Bronze, María León, Wendie Renard, Leah Williamson, Lena Oberdorf, Alèxia Putellas, Keira Walsh, Sam Kerr, Beth Mead en Alex Morgan.

Voor de volledigheid geven we U hieronder ook nog de winnaars uit het mannenvoetbal. Lionel Messi werd als wereldkampioen met Argentinië verkozen tot The Best FIFA Men’s Player voor de Fransen Kylian Mbappé (tweede) en Karim Benzema (derde). Lionel Scaloni, de bondscoach van wereldkampioen Argentinië, haalde het als The Best FIFA Men’s Coach voor Carlo Ancelotti die met Real Madrid de UEFA Champions League won. Pep Guardiola van Manchester City eindigde hier als derde.

De Argentijn Emilino Martinez van Aston Villa werd mede door de vele stemmen van de fans verkozen tot The Best FIFA Men’s Goalkeeper voor Rode Duivel Thibaut Courtois, die dan door zijn collega’s wel bij de beste elf van 2022 verkozen werd en dus in de  FIFA FIFPRO Men’s World 11 terechtkwam met als veldspelers Achraf Hakimi, Virgil van Dijk, Cancelo Kevin De Bruyne, Casemiro, Luka Modric, Lionel Messi, Karim Benzema, Erling Haaland en Kylian Mbappé.

De FIFA Fan Award ging met 42 procent van de stemmen naar de fans van Argentinië, die het WK in Qatar kleur gaven. Zij haalden het voor de nette fans van Japan en Abdullah Alsulmi, die maar liefst 1600 kilometer te voet aflegde om het WK 2022 in Qatar bij te wonen.

En dan was er nog de FIFA Fair Play Award die bij de Georgiër Luka Lochoshvili terechtkwam. Als speler van Wolfsberger AC voorkwam hij dat Georg Teigl van Austria Wien tijdens een competitieduel op het hoogste niveau in Oostenrijk dreigde te stikken toen hij bewusteloos naar de grond ging.

De mindervalide Pool Marcin Oleksy tenslotte veroverde de FIFA Puskás Award voor het mooiste doelpunt van 2022. Zijn doelpunt leek op dat van de Braziliaan Richarlison tijdens het WK 2022 voor Brazilië tegen Servië maar Oleksy deed dat wel op krukken. Hij kreeg veel stemmen van de FIFA-leden. Richarlison was de winnaar voor de fans.

Lees nog meer over The Best FIFA Football Awards via:

FIFA.com – The Best FIFA Football Awards

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

 

 

 

Share