Share

RSC Anderlecht is op zaterdag 29 april 2023 voor de zesde keer op rij landskampioen geworden in het Belgische vrouwenvoetbal, Het deed dat voor de derde keer op rij tegen de enige overgebleven titelconcurrent OH Leuven.

Beide teams voor de aftrap in het King Power Stadion at Den Dreef in Leuven! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

In 2020/21 was het Koning Boudewijnstadion het decor voor de paars-witte eindwinst, vorig seizoen was de Banqup Academy aan de Korbeekdamstraat in Oud-Heverlee de plaats waar eveneens op de achtste speeldag van de play-offs de beslissing viel en dit keer gebeurde het dus in het King Power Stadion at Den Dreef opnieuw op drie speeldagen voor het einde van de poule richting landstitel.  Na de winst op woensdagavond 26 april 2023 in Zaventem tegen Standard (2-0) kwam die mogelijkheid er en op zaterdag 29 april 2023 heeft het team van Dave Mattheus die kans ook meteen gegrepen want het won met 1-2 op bezoek bij OHL Women.

Nicky Evrard krijgt haar Gouden Schoen uit handen van Dirk Deferme vlak voor de wedstrijd tussen OHL Women en RSC Anderlecht! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Nadat Nicky Evrard vlak voor de aftrap haar eigen Gouden Schoen in ontvangst mocht nemen van collega Dirk Deferme van DPG Media was het Sarah Wijnants die zich meteen liet opmerken door toen ze de bal op links kreeg van Esther Buabadi de zestien van OHL binnen te dringen, Shari Van Belle opzij te zetten en met rechts hard in doel te besluiten (0-1, 1ste minuut). Vijf minuten later behoedde Nicky Evrard OHL Women van een grotere achterstand toen ze Alexis Taylor Thornton van een doelpunt hield. Daarna was het kijken of OHL kon terugslaan maar voor de rust lukte dat niet terwijl kort voor het uur Marie Detruyer na mooi samenspel met Jill Janssens de beste kans kreeg op de gelijkmaker maar nog over trapte (58ste minuut). Vier minuten later sloegen de bezoekers genadeloos toe. Via Stefania Vatafu, Lore Jacobs, Charlotte Tison, Sarah Wijnants en Esther Buabadi belandde de bal na mooi combinatiespel opnieuw bij Sarah Wijnants op links, zij ging door, wachtte mooi het juiste moment af om Lore Jacobs aan te spelen waarna de jonge belofte met links haar zesde goal van deze play-offs tegen de netten trapte (0-2, 62ste minuut).

Lore Jacobs en Sarah Wijnants juichen want het staat 0-2 in het King Power Stadion van Leuven! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Een nieuwe landstitel was in zicht voor vrouwelijk paars-wit en Mariam Abdulai Toloba zette met een schot met links nog eens Nicky Evrard aan het werk (68ste minuut) maar dan kwam OHL Women pas echt opzetten. Jill Janssens zag haar poging via Justien Odeurs en een teruggesnelde Sarah Wijnants in hoekschop gaan (69ste minuut), Ella Van Kerkhoven zag eerst Kimberley Smit nog gepast tussenkomen bij een voorzet vanop links van Marie Detruyer (70ste minuut). Daarna kopte ze op aangeven van Jill Janssens in de handen van Justien Odeurs (71ste minuut) en na een vrije trap van Shari Van Belle mikte de ex-kampioene met RSC Anderlecht van dichtbij nipt naast (78ste minuut). In de 80ste minuut kon ze dan toch een voorzet van Marie Detruyer in het paars-witte doel tikken maar mogelijk ging die bal ook rechtstreeks in doel (1-2). Er was nog tijd voor OHL Women om langszij te komen maar Justien Odeurs hield RSC Anderlecht overeind. Ze pakte nog een kopbal van Ella Van Kerkhoven (86ste minuut) en ze ging goed plat bij een gevaarlijk grondscherend schot met rechts van de ingevallen Nikée van Dijk (88ste minuut). Scheidsrechter Caroline Lanssens liet nog wat meer dan de aangekondigde twee minuten overspelen maar de tijd was op voor OHL Women. Ook de landstitel van 2022/23 was voor RSC Anderlecht!

Dave Mattheus, die in zijn eerste jaar als hoofdtrainer van het eerste team meteen kampioen werd! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Na het vertrek van coach Johan Walem en van tal van speelsters waaronder topschutster Tessa Wullaert moest RSC Anderlecht een nieuwe ploeg vormen onder leiding van een nieuwe coach. Dave Mattheus begon aan de competitie met 3-0-winst tegen SC Eendracht Aalst maar terwijl de andere teams hun tweede wedstrijd speelden moest vrouwelijk paars-wit Europees aan de slag. Ondanks winst in de eerste wedstrijd tegen SMS UKS Lodz, de gastploeg uit Polen (een 2-0-achterstand werd in het slot van de reguliere speeltijd nog 2-3-winst) werd RSC Anderlecht bij dat mini-tornooi in Lodz uitgeschakeld in het finaleduel na strafschoppen tegen het Finse KuPS Kuopio  Het verloor daar toen ook meteen al Lola Wajnblum met een blessure. In de competitie bleef RSC Anderlecht winnen tot aan de eerste ontmoeting met OHL Women in november in het Lotto Park. OHL Women haalde het daar dankzij een late owngoal met 2-3 en was meteen ook herfstkampioen.

Het eerste puntenverlies van OHL Women na een 0-0-gelijkspel op bezoek bij SV Zulte Waregem was ook de eerste keer dat RSC Anderlecht alleen leider werd met 2 punten voorsprong maar een wedstrijd meer gespeeld! We schrijven zaterdag 10 december 2022. De week nadien was RSC Anderlecht vrij en won OHL Women voor een record aantal toeschouwers de warmste match tegen Club YLA met 5-1 waardoor het de jaarwisseling inging niet alleen als herfstkampioen maar ook als leider en titelfavoriet.

Bij het eerste competitieduel in het nieuwe jaar hielden OHL Women en RSC Anderlecht mekaar op een 0-0-gelijkspel. Het team van Jimmy Coenraets behield dus de voorsprong en zag vrouwelijk paars-wit op de 21ste speeldag de derby op bezoek bij FWS Woluwe verliezen met 2-1. Met 4 punten in het voordeel van OHL leek RSC Anderlecht op zondagavond 26 februari 2023 uitgeteld maar op de 22ste en laatste speeldag van de competitie kwam OHL Women niet verder dan 0-0 op bezoek bij KRC Genk Ladies terwijl RSC Anderlecht wel won thuis tegen KAA Gent Ladies (2-1).

Voor de start van de play-offs werden de punten gehalveerd en dus begon OHL Women maar met 1 punt voorsprong aan die eindronde. Beide teams begonnen zwak aan die play-offs. RSC Anderlecht met 2 nederlagen op rij, OHL Women met 1 punt op 6 (na nieuw verlies bij KRC Genk Ladies 2-1 en een gelijkspel thuis tegen KAA Gent Ladies 1-1). Het team van Jimmy Coenraets verloor daarna op de derde speeldag in Zaventem tegen RSC Anderlecht (1-0). Vervolgens behaalde RSC Anderlecht een 12 op 12 terwijl OHL Women ook alles won maar op de 6de speeldag van de play-offs nog eens verloor uit bij Standard (1-0). Daardoor werd de kloof voor het duel in het King Power Stadion at Den Dreef 4 punten wat RSC Anderlecht ondanks langdurige blessures voor Laura De Neve en Marie Minnaert de mogelijkheid gaf om opnieuw landskampioen te worden!

Bekijk de samenvatting van OHL Women – RSC Anderlecht dankzij Eleven Sports en RSCA TV:

 

Deze redactie wenst het bestuur van RSC Anderlecht, de technische staf onder leiding van Dave Mattheus en de speelsters te feliciteren met de behaalde landstitel.

Bekijk de feestvreugde na de wedstrijd dankzij Vrouwenteam TV:

Bekijk de fotoreportage van Stijn Audooren, Sevil Oktem en Adelina Cobos via:

Sportpix.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Share