Share

Op maandag 1 mei 2023 heeft VfL Wolfsburg zich na een thriller in het uitverkochte Emirates Stadium van Arsenal als tweede team geplaatst voor de finale van de UEFA Women’s Champions League die op zaterdag 3 juni 2023 in Eindhoven tegen FC Barcelona zal gespeeld worden.

60.063 toeschouwers waren er op maandag 1 mei 2023 voor deze terugwedstrijd in de halve finale van de UWCL! Foto – (c) Vrouwenvoetbal.be / MaMPict

Na de 2-2 in de heenwedstrijd in Wolfsburg moest de beslissing over de tweede finalist in de UEFA Women’s Champions League 2022/23 in het Emirates Stadium van Arsenal vallen. Dat gebeurde voor een vol huis want maar liefst 60.063 toeschouwers, een record voor een Europese clubwedstrijd in Engeland, kwamen opdagen voor wat een thriller van formaat zou worden.

VfL Wolfsburg, hier tijdens de opwarming in het Emirates Stadium, mocht Alexandra Popp terug verwelkomen! Foto – (c) Vrouwenvoetbal.be / MaMPict

Arsenal moest het vooraf stellen zonder de langdurig geblesseerden Beth Mead, Vivianne Miedema, Kim Little en Leah Williamson. VfL Wolfsburg kon in tegenstelling tot de heenwedstrijd nu wel Alexandra Popp aan de aftrap brengen. Scheidsrechter met dienst was de Finse Lina Lehtovaara met als assistenten Chrysoula Kourompyfia uit Griekenland en Francesca Di Monte uit Italië. Daarnaast ook nog een vierde scheidsrechter Maria Sole Caputi uit Italië en ook een Video Assistant Referee Paolo Valeri uit Italië met als assistente Jelena Cvetkovic uit Servië. Het waren vooral deze laatsten waarvan het publiek het dit keer  behoorlijk op de heupen kreeg. Ze gingen vanaf het begin al zoeken achter een strafschop voor VfL Wolfsburg. Behoorlijk irritant voor wie gewoon naar de wedstrijd voor het plezier was komen kijken. Straks komen mensen met een depressie van het voetbal thuis door de bij momenten onbeschrijfelijke fratsen van de VAR … De neutralen hadden graag een strafschop gevonden, na goed en meermaals kijken zag je wel dat Lotte Wubben-Moy (Arsenal) de bal met de hand beroerde maar totaal onvrijwillig en onder druk van Sveindis Jonsdottir (VfL Wolfsburg) maar na overleg met de scheids vonden ze uiteindelijk ergens buitenspel. Veel belachelijker kan je jezelf echt niet maken. Het is echt de hoogste tijd dat de regels in het voetbal (en vooral wanneer het nu handspel is) helemaal duidelijk worden zodat dit soort onzin voor eens en voor altijd verdwijnt!

De toss voor de aftrap met Katie McCabe (Arsenal) en Alexandra Popp (VfL Wolfsburg). Foto – (c) Vrouwenvoetbal.be / MaMPict

De wedstrijd zelf barstte even later los met een diepe bal van op de middellijn van de Zwitserse Lia Wälti voor Stina Blackstenius die zich tussen Kathrin Hendrich en Merle Frohms wurmde om vervolgens met links de openingstreffer aan te tekenen (1-0, 11de minuut). Ook hier wel eerst nog even een check van de VAR maar uiteindelijk stond Arsenal wel op voorsprong! Kort voor het halfuur mocht Victoria Pelova, dat Nederlands toptalent, een hoekschop nemen vanop de linkerkant. Merle Frohms bokste de bal weg tot bij Ewa Pajor maar die zag haar ontzetten geblokt door Frida Maanum. Stina Blackstenius kwam na een goeie balcontrole in schietpositie maar haar poging werd gestopt door Merle Frohms (29ste minuut). Vier minuten voor de rust mocht Felicitas Rauch een vrije trap nemen voor de bezoekers aan de linkerkant, Alexandra Popp kopte de voorzet terug naar Jill Roord, die na een knappe balcontrole de bal meteen op de linkerslof nam. Manuela Zinsberger was geklopt. De bordjes waren terug in evenwicht Arsenal – VfL Wolfsburg stond 1-1. Dat was ook de ruststand alhoewel Sveindis Jane Jonsdottir uit Ijsland met een schot van in de zestien, na een mooie solo op de linkerflank waarbij ze Noelle Maritz en Lia Wälti in de wind zette, ook nog de doelvrouw van Arsenal aan het werk zette (45ste + 4′ minuut).

Bij de rust stond het 1-1 in het Emirates Stadium! Foto – (c) Vrouwenvoetbal.be / MaMPict

In de tweede helft sloeg het vuur meteen in de pan. Frida Maanum lanceerde Noelle Maritz op rechts. De Zwitserse gaf de perfecte voorzet richting Stina Blackstenius die het tweede doelpunt voor de thuisploeg aantekende. Althans dat was de hoop van de thuisfans die alweer zongen en feesten tot de Goal Check van de VAR eens te meer spelbreker was. Het was wel degelijk buitenspel maar het gemor van de thuisfans kan u zich wel voorstellen (47ste minuut).

De VAR keurde het doelpunt af. Foto – (c) Vrouwenvoetbal.be / MaMPict

VfL Wolfsburg kwam vervolgens beter in het spel voor en het trok naar voren. Een hoekschop van Felicitas Rauch belandde aan de tweede paal bij Sveindis Jonsdottir maar Katie McCabe kon nog redding brengen op de lijn (58ste minuut). Nog geen minuut later vond een hoekschop van diezelfde linksachter van de bezoekers wel het doel want Alexandra Popp kopte aan de eerste paal binnen (1-2, 58ste minuut). Vervolgens had VfL Wolfsburg de wedstrijd kunnen beslissen toen Sveindis Jonsdottir met een mooie pass met rechts Svenja Huth alleen op weg zette naar het doel van Manuela Zinsberger. De nummer 10 van de bezoekers mikte de bal met rechts echter naast (69ste minuut). Een kwartier voor tijd mocht Steph Catley dan vanop links een vrije trap nemen. Die werd in eerste instantie door Lena Oberdorf van Wolfsburg nog naar de zijlijn ontzet maar tegen de voorzet van Lotte Wubben-Moy met links op het hoofd van Jennifer Beattie hadden de bezoekers geen verhaal meer (2-2, 75ste minuut).

Jennifer Beattie kopte Arsenal terug op gelijke hoogte! Foto – (c) Vrouwenvoetbal.be / MaMPict

Het stadion ontplofte opnieuw. In deze onwaarschijnlijke wedstrijd was er nog altijd hoop voor Arsenal dat even later de ingevallen Laura Wienroither zag uitvallen nadat ze haar linkervoet verkeerd zette in een poging alles te geven in een duel met Sveindis Jonsdottir (78ste minuut). Ook zij is nu wellicht maanden out met een blessure aan de voorste kruisband. Beide teams wilden nog wel ook in de zeven minuten toegevoegde tijd maar dit duel ging nog minstens een half uur verder met verlengingen.

De beroemde klok van Highbury is ook nog aanwezig in het Emirates Stadium! Om 19u45 stonden de bordjes nog altijd in evenwicht en konden de verlengingen beginnen! Foto – (c) Vrouwenvoetbal.be / MaMPict

Na acht minuten in de eerste verlenging zette Frida Maanum zich door op de rechterflank, ze gaf de bal voor doel waar de ingevallen Lina Hurtig voor Lynn Wilms kwam en de bal in één tijd met links naar de goal trapte. Merle Frohms redde knap eveneens met de linkervoet! (98ste minuut). VfL Wolfsburg kreeg na zeven minuten in de tweede verlenging ook de kans om deze wedstrijd te beslissen. Pauline Bremer ging als een kamikaze het duel aan met Lia Wälti in de zestien bij een voorzet vanop links van Felicitas Rauch. Ze kreeg de bal mee, schakelde nog de ingevallen Kuhl uit waarna ze met links de bal in de verste hoek probeerde te trappen. Het stadion hield de adem in maar de poging ging nipt naast (112de minuut). En dan waren we kort voor het einde van de wedstrijd. Strafschoppen leken in zicht toen Arsenal in plaats van de bal ver naar voor te trappen alsnog probeerde uit te verdedigen. Lotte Wubben-Moy, de clubspeelster die al van kindsbeen af droomde om ooit in het Emirates Stadium te mogen aantreden, verspeelde op de rechterflank knullig de bal aan Jule Brand. De Duitse international drong de zestien binnen, behield het overzicht en speelde mooi richting de aan de tweede paal inlopende Pauline Bremer die de bal met rechts binnentikte (2-3, 119de minuut). De beslissing in deze thriller was gevallen. 

Herbekijk de volledige wedstrijd tussen Arsenal en VfL Wolfsburg via:

VfL Wolfsburg mocht dus naar de finale in Eindhoven om daar op zaterdag 3 juni 2023 om 16 uur lokale tijd FC Barcelona te bekampen in de finale van de UEFA Women’s Champions League! VfL Wolfsburg speelde voorlopig 5 finales en het won er daarvan 2 (in 2013 op Stamford Bridge tegen Lyon, in 2014 in Lissabon tegen het Zweedse Tyresö FF), FC Barcelona speelde tot op heden 3 finales en het won er daarvan 1 (in 2021 in Göteborg tegen Chelsea). 

 

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
 
Share