Share

Het Schotse vrouwenvoetbal beleefde op het einde van het seizoen op zondag 21 mei 2023 nog een hoogdag. Niet alleen viel de beslissing in de Scottish Women’s Premier League over de Schotse landstitel en welke teams er zich plaatsten voor de UEFA Women’s Champions League. Daarnaast werd het toeschouwersrecord van donderdag 11 mei 2023, dat gevestigd werd op Celtic Park voor het duel tussen de vrouwenteams van Celtic en leider Glasgow City en op 9.553 toeschouwers stond, tien dagen later al tweemaal verbeterd.

Meer dan 11.000 toeschouwers in het stadion van Rangers! Foto – (c) Twitter Rangers FC Women

Allereerst waren er meer dan 11.000 toeschouwers aanwezig op Ibrox in het westen van Glasgow voor het duel tussen het vrouwenteam van regerend landskampioen Rangers FC en leider Glasgow City FC. Maar dat aantal werd nog flink verbeterd door het aantal aanwezigen op Celtic Park in het oosten van Glasgow voor het duel tussen vrouwelijk Celtic en Hearts. Daar kwamen immers 15.822 toeschouwers kijken.

Tien dagen later en dan staat het record op 15.822 toeschouwers! Foto – (c) Webstie Celtic FC

In beide wedstrijden kon dan ook de beslissing vallen over wie Schots landskampioen werd en zowel Glasgow City FC, Rangers FC als Celtic kwamen daarvoor nog in aanmerking. Voor deze laatste speeldag was Glasgow City FC immers leider met 80 punten en een doelsaldo van + 93. Rangers FC was tweede met 78 punten en een doelsaldo van +101, Celtic tenslotte was derde met evenveens 78 punten en een doelsaldo van +102.

Glasgow City FC werd op Ibrox voor de 16de keer landskampioen in Schotland! Foto – (c) Fb Glasgow City FC

Glasgow City FC was als het won als enige meteen zeker van de titel. Rangers FC en Celtic zouden bij een eventuele overwinning mogelijk nog naar hun doelsaldo moeten kijken om uit te maken wie de titel veroverde. Het werd een nagelbijter want op Ibrox bleef het ondanks de dominantie van de thuisploeg bijzonder lang 0-0 terwijl Celtic net voor de rust op voorsprong was geklommen dankzij een schot van Caitlin Hayes met rechts in de benedenhoek (1-0, 43ste minuut). Halfweg de tweede helft verdubbelde Tash Flint, die uitgeleend werd door Leicester City, zelfs de score toen ze na een voorzet vanop rechts van Chloe Craig met het hoofd het tweede doelpunt voor Celtic binnenkopte (2-0, 68ste minuut). Celtic leek dus onder leiding van coach Fran Alonso op weg naar een allereerste landstitel in het Schotse vrouwenvoetbal maar dat was zonder Glasgow City gerekend. In de toegevoegde tijd lukten zij dan toch een laat doelpunt op bezoek bij Rangers FC.

Bekijk een samenvatting van Celtic – Hearts met dank aan Celtic TV:

Linda Motlhalo, die eind juli 2022 nog Afrikaans kampioen werd met Zuid-Afrika in Rabat ten koste van Marokko, stuurde in de 92ste minuut van de wedstrijd de bal in de zestien vanop links richting Lauren Davidson en de topschutster kon van dichtbij Jenna Fife, de doelvrouw van Rangers FC, verschalken en zo haar 28ste goal van het seizoen scoren (0-1, 90ste + 2′ minuut). Rangers FC gaf zich nog niet gewonnen maar de ultieme pogingen van o.a. Sam Kerr waren niet succesvol. Zo werd uiteindelijk Glasgow City FC voor de 16de keer landskampioen in Schotland dat het ook mag vertegenwoordigen op het vrouwelijke kampioenenbal, Celtic mag als troost volgend seizoen voor het eerst deelnemen aan de UEFA Women’s Champions League. Rangers FC, dat dit jaar in strijd voor de groepsfase van de UWCL uitgeschakeld werd door Benfica, blijft voorlopig met de Schotse ligabeker achter dat het begin december 2022 won ten koste van Hibernian (2-0).

Bekijk een samenvatting van Rangers FC – Glasgow City dankzij Rangers TV:

Op zondag 28 mei 2023 komen de beide verliezers van deze slotdag in de SWPL nog tegen mekaar uit in de Schotse bekerfinale op Hampden Park, dat in het zuiden van Glasgow ligt. Celtic en Rangers FC spelen dan een finale met voor het eerst ook de VAR bij een wedstrijd in het Schotse vrouwenclubvoetbal.

Lees nog meer over Rangers – Glasgow City via:

Website Rangers FC

en via:

Website Glasgow City FC

Lees nog meer over Celtic – Hearts via:

Website Celtic FC

Lees ook nog over de ontknoping in de Schotse titelrace via:

Website BBC Sport

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

Share