Share

Op maandag 5 juni 2023 werden in de Event Lounge in Schaerbeek de Pro League Awards uitgereikt. Mike Trésor van KRC Genk won de trofee bij de mannen, Lore Jacobs was de winnares bij de vrouwen en de Nederlander Mark van Bommel van kersvers landskampioen Royal Antwerp FC werd gekozen tot trainer van het jaar!

Lore Jacobs, hier aan de bal voor RSC Anderlecht in Zaventem tegen KRC Genk Ladies, is met haar 18 jaar meteen de jongste profvoetbalster van het jaar! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Het was uitkijken wie bij de vrouwen in de voetsporen van Tessa Wullaert, de winnares van vorig jaar, en van Laura De Neve, de laureate van de eerste editie, zou treden. Voor het derde jaar op rij kwam de voetbalster van het jaar uit de rangen van RSC Anderlecht, de landskampioen, want Lore Jacobs werd door haar collega’s op het veld en door de coaches gekozen tot winnares.

Lore Jacobs scoorde in haar eerste seizoen bij RSC Anderlecht 18 doelpunten waardoor ze de topscorer van vrouwelijk paars-wit was in de competitie! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Lore Jacobs kreeg in de eindstand met 44 behaalde punten 1 punt meer dan ploeggenote Stefania Vatafu en 4 punten meer dan Marie Detruyer, die voor het tweede jaar op rij als speelster van OH Leuven, op de derde plaats eindigde. Tessa Wullaert, die het voorbije seizoen voor Fortuna Sittard uitkwam, staat uiteraard niet in de eindstand. Laura De Neve, lange tijd uitgeschakeld met een blessure, kwam ook niet in de top 10 terecht dit seizoen.

Bij de mannen werd gezocht naar de opvolger van Deniz Undav die na vorig seizoen de overstap maakte van R. Union SG naar Brighton in de Premier League waar hij 5 doelpunten lukte in 22 competitiewedstrijden Mike Trésor, de assistenkoning van KRC Genk (24 assists) die ook al de Ebbenhouten Schoen 2023 won, haalde het met 168 punten voor Teddy Teuma (129 punten) en Victor Boniface (90 punten), de twee sterkhouders van Union.

Arthur Vermeeren, de jonge uitblinker van landskampioen en bekerwinnaar Royal Antwerp FC, mocht de prijs van Talent van het Seizoen in ontvangst nemen. Hij is de opvolger van Charles De Ketelaere die na zijn titel van vorig seizoen naar AC Milan trok.

Mark van Bommel, die met Royal Antwerp FC de dubbel won, volgt Felice Mazzu op als coach van het jaar. Hij haalde het nipt want met 88 punten had hij maar 3 punten voorsprong op Karel Geraerts, de coach van Union. Wouter Vrancken van KRC Genk eindigde hier op de derde plaats!

Hieronder krijgt U een overzicht van alle uitgereikte prijzen op de Pro League Awards van het seizoen 2022/23:

Profvoetbalster van het Jaar: Lore Jacobs (RSC Anderlecht);

Lore Jacobs was al top bij KAA Gent Ladies. Bij RSC Anderlecht speelde ze zich nog meer in de kijker! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Profvoetballer van het Jaar: Mike Trésor (KRC Genk);

Coach van het Jaar: Mark van Bommel (Royal Antwerp FC);

Talent van het Jaar: Arthur Vermeeren (Royal Antwerp FC);

Doelpunt van het Jaar: Romeo Vermant (Club Brugge);

Scheidsrechter van het Jaar: Jonathan Lardot.

Profvoetballer van het Jaar in de Challenger Pro League: Thierry Barry (SK Beveren);

Sociaal project van het Jaar: BruZelle (Union);

Beste grasmat: Oud-Heverlee Leuven;

Ultimate Goal: Wesley Sonck (op zaterdag 18 december 2010 voor Lierse SK tegen KRC Genk);

Bekijk deze Ultimate goal via:

Website Pro League

Beste grasmat: Oud-Heverlee Leuven;

***Lees nog meer over de Pro League Awards via:

Website Pro League

En via:

Website Pro League

En via:

Website Pro League

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

Share