Share

Na de sensationale terugkeer van FC Barcelona in het Philips Stadion van Eindhoven op zaterdagnamiddag in de finale van de UEFA Women’s Champions League tegen VfL Wolfsburg kende ook de Belgische competitie bij de mannen op zondag een onwaarschijnlijke finale. Voor het begin van de laatste speeldag in de play-offs voor de titel waren er nog drie kandidaten voor de titel en ze maakten er zowaar een voor het Belgische voetbal nooit eerder gezien scenario van.

Op zondag 4 juni 2023 waren zowel Royal Antwerp FC, Royale Union Saint-Gilloise als KRC Genk even kampioen. De oudste club van het land was dat als leider voor het ingaan van de laatste speeldag bijna tot aan de rust maar toen bracht Toluwalase Emmanuel Arokodare KRC Genk in de toegevoegde tijd van de eerste helft op voorprong (1-0, 45ste + 1′ minuut). De Limburgse fusieclub was onder leiding van coach Wouter Vrancken tot het begin van de tweede helft virtueel kampioen maar toen scoorde Simon Adingra na samenspel met Victor Boniface voor Union waardoor het ensemble van Karel Geraerts plots virtueel het kampioenschap op zak had (1-0, 46ste minuut). De titel leek in Brussel terecht te komen maar dat was zonder de Japanse invaller Shion Homma van Club Brugge gerekend. Na een voorzet vanop links van Noa Lang en een terugkoppen aan de tweede paal van Jack Hendry bracht hij Club Brugge plots langzij waardoor KRC Genk (waar het na doelpunten van Gyrano Kerk in de 58ste minuut voor Antwerp en van Bryan Heynen in de 75ste minuut voor de thuisploeg 2-1 geworden was) weer even virtueel kampioen was (1-1, 89ste minuut). De Limburgse vreugde was eveneens van korte duur want in de Cegeka Arena vuurde Toby Alderweireld in de 4de minuut van de toegevoegde tijd op aangeven van Jelle Bataille een raket af met zijn rechtervoet die in de winkelhaak belandde en waardoor uiteindelijk Royal Antwerp FC onder leiding van coach Mark van Bommel voor de vijfde keer in de clubgeschiedenis (na 1929, 1931, 1944 en 1957) de landstitel veroverde (90ste + 4de minuut) en dat dus 66 jaar na de vorige landstitel! 

Toby Alderweireld behaalde in het seizoen 2022/23 zowel de Beker van België als de Belgische landstitel met Royal Antwerp FC! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Royal Antwerp FC won eerder op zondag 30 april 2023 al voor de vierde keer de Beker van België (na 1955, 1992 en 2020) toen ze dankzij doelpunten van Vincent Janssen op strafschop (35ste minuut) en Michel-Ange Balikwisha (81ste minuut) met 2-0 wonnen tegen KV Mechelen in het Koning Boudewijnstadion. Het betekent dat de oudste club van het land voor het eerst de dubbel (en ook als eerste club in deze eeuw) veroverde iets wat slechts 7 keer eerder gebeurde en voor het laatst in 1996 toen het Club Brugge onder leiding van Hugo Broos lukte. Union was in 1913 het eerste team dat zoiets deed en het kreeg navolging van Cercle Brugge (1927), RSC Anderlecht (1965, 1972 en 1994) en nog eens Club Brugge (1977). Wat bij de club wel ontbreekt is een vrouwenteam. In 2013/14 kwam dat er even op de Bosuil dankzij Kontich maar na één seizoen was die poging door allerlei mistoestanden al voorbij … Er is geen uitzicht op een nieuwe poging tenzij het misschien door de UEFA of de KBVB zal verplicht worden.

***Bekijk de erelijst van het Belgische voetbal voor het seizoen 2022/23:

Landskampioen bij de vrouwen: RSC Anderlecht;

Bekerwinnaar bij de vrouwen: Standard;

Standard won de Beker van België in het vrouwenvoetbal maar daar is jammer genoeg nog altijd geen Europees ticket aan verbonden! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Topschutster in de Women’s Lotto Super League: Ella Van Kerkhoven (OH Leuven);

Ella Van Kerkhoven werd nu ook als speelster van OH Leuven topschutter in de Belgische competitie! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Landskampioen bij de mannen: R. Antwerp FC;

Bekerwinnaar bij de mannen: R. Antwerp FC;

Topschutter in de Pro League: Hugo Cuypers (KAA Gent);

***Volgende Belgische clubs spelen volgend seizoen Europees voetbal:

Vrouwen:

RSC Anderlecht: in de eerste ronde van de UEFA Women’s Champions League op woensdag 6 september 2023 (halve finale) en op zaterdag 9 september 2023 (bij winst finale, bij verlies wedstrijd voor de derde plaats); Plaats vrouwelijk RSC Anderlecht zich voor de tweede ronde dan speelt het op dinsdag 10 of woensdag 11 oktober 2023 de heenwedstrijd en op woensdag 18 of donderdag 19 oktober de terugwedstrijd. Kan het team van Dave Mattheus zich ook hier plaatsen dan mag het uitkomen in de groepsfase van de UEFA Women’s Champions League met de eerste groepswedstrijd op dinsdag 14 of woensdag 15 november 2023. Geven we nog mee dat de finale van de UWCL 2023/24 in het stadion San Mamés van Bilbao zal plaatsvinden in het weekend van vrijdag 24 tot en met zondag 26 mei 2024.

Geraken de vrouwen van RSC Anderlecht voor het eerst in de groepsfase van de UEFA Women’s Champions League? Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Mannen:

R. Antwerp FC in de laatste voorronde van de UEFA Champions League op dinsdag 22 of woensdag 23 augustus 2023 (heen) en op dinsdag 29 of woensdag 30 augustus 2023 (terug);

Mike Trésor, de winnaar van de Ebbenhouten Schoen en de man van de 24 assists in de Pro League, mag met KRC Genk naar de tweede voorronde van de UEFA Champions League! Foto – (c) RTBF / KRC Genk

KRC Genk in de tweede voorronde van de UEFA Champions League op dinsdag 25 of woensdag 26 juli 2023 (heen) en op dinsdag 1 of woensdag 2 augustus 2023 (terug);

Teddy Teuma (R. Union SG), Mike Trésor (KRC Genk) en Victor Boniface (R. Union SG) zijn genomineerd om profvoetballer van het jaar te worden. Geen enkele van de drie werd Belgsich kampioen! Foto – (c) RTBF

R. Union SG in de laatste voorronde van de UEFA Europa League op donderdag 24 augustus 2023 (heen) en op donderdag 31 augustus 2023 (terug);

De supporters van R. Union SG zijn volgend seizoen opnieuw te zien in de UEFA Europa League en/of de UEFA Conference League! Foto – (c) FB R. Union SG

Club Brugge in de tweede voorronde van de UEFA Conference League op donderdag 27 juli 2023 (heen) en op donderdag 3 augustus 2023 (terug);

Na drie landstitels op rij en voetbal in de UEFA Champions League is Club Brugge volgend sezioen te zien in de UEFA Conference League!

KAA Gent in de tweede voorronde van de UEFA Conference League (net als Club Brugge dus) op donderdag 27 juli 2023 (heen) en op donderdag 3 augustus 2023 (terug);

Sensatie Gift Orban, topschutter Hugo Cuypers en Sven Kums komen volgend seizoen opnieuw uit in de UEFA Conference League! Foto – (c) KAA Gent

Lees nog meer over het vervolg van de parkoers voor de mannenteams via:

Website Het Laatste Nieuws

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

 

 

 

 

Share