Share

Op donderdag 20 juli 2023 begint de negende editie van het WK Vrouwenvoetbal down under in Australië en Nieuw-Zeeland. Bij de 32 deelnemende landen is men druk bezig met het treffen van de laatste voorbereidingen en het definitief samenstellen van de selecties. Aangezien de Belgian Red Flames er niet bij zijn zal de aandacht voor dat evenement op de Belgische televisiezenders niet bijzonder groot zijn. Toch gaan de VRT via Sporza en de RTBf via Tipik er wel wat zendtijd aan besteden.

De niet aanweizigheid van een Belgisch team en de ongunstige tijdszone met veel wedstrijden in de vroege ochtend zorgen daar voor. Toch gaat Sporza elke dag een wedstrijd rechtstreeks uitzenden en ook een magazine met samenvattingen maken. Vanaf de kwartfinales komt er bij de wedstrijden ook een omkadering. Langs franstalige kant zal U alle wedstrijden kunnen zien via het streamingplatform Auvio van de RTBF. 41 duels zullen ook op de zender Tipik te zien zijn met commentaar erbij. Elke avond is er ook een programma met samenvattingen en reportages. Rond de finale op zondag 20 augustus 2023 komt er een uitgebreide uitzending.

Ondertussen kunnen we al meegeven dat er voorlopig twee speelsters die al in de Women’s Lotto Super League hebben gespeeld in de voorselectie van het WK zitten en dat bij het natonale vrouwenvoetbalteam van Marokko, dat voor het eerst gaat deelnemen en in groep H zal spelen tegen achtereenvolgens Duitsland (maandag 24 juli 2023), Zuid-Korea (zondag 30 juli 2023) en Colombia (donderdag 3 augustus 2023). Het zijn Rkia Mazrouai die nog altijd een contract heeft bij Sporting de Charleroi en Sakina Ouzraoui Diki, de speelster die via RWDM Girls bij RSC Anderlecht terechtkwam daar landstitel en Belgische beker won maar inmiddels einde contract is bij Club YLA. Beide speelsters hebben nog oefenwedstrijden voor de boeg in Ferrara tegen Italië op zaterdag 1 juli 2023 en in Winterthur tegen Zwitserland op woensdag 5 juli 2023.

Luister naar Rkia Mazrouai (ex-KAA Gent Ladies, Sporting de Charleroi) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Sakina Ouzraou Diki (Club YLA) dankzij Vrouwenteam TV:

Bekerhouder Standard heeft met Amber Barrett inmiddels ook een speelster aangeworven die straks normaal gezien in actie komt op dat WK, De Ierse die de overstap maakt van het dit seizoen uit de vrouwelijke Bundesliga gedegradeerde Turbine Potsdam, maakte naam in haar eigen land want ze lukte het doelpunt dat Ierland naar het WK 2023 bracht. Dat was in de barragewedstrijd op bezoek bij Schotland op Hampden Park op dinsdag 11 oktober 2022 na 72 minuten wedstrijd. Zij speelt met Ierland, dat onder leiding staat van de Nederlandse bondscoach Vera Pauw, in groep A tegen het gastland Australië (donderdag 20 juli 2023), tegen Olympisch kampioen Canada (woensdag 26 juli 2023) en tegen Nigeria (maandag 31 juli 2023). Voor Ierland staan er eerst nog twee oefenduels op het programma en dat op donderdag 22 juni 2023 thuis tegen Zambia en op donderdag 6 juli 2023 thuis tegen Frankrijk. Die beide oefenduels gaan door in het Tallaght Stadium van Dublin.

Bekijk het doelpunt van Amber Barrett voor Ierland tegen Schotland dankzij FAI TV:

Lees meer over de sportzomer 2023 bij de VRT en Sporza via:

Website VRT

Lees over Ierland en Amber Barrett via:

The Independent Ierland

Lees over de transfer van Amber Barrett naar Standard via:

Website Standard

U kan het WK 2023 In Australië en Nieuw Zeeland op de voet volgen via:

Website FIFA – World Cup Australia New Zealand 2023

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

 

Share