Share

Op iets minder dan een maand voor de aftrap van het WK Vrouwenvoetbal 2023 in Australië en NIeuw-Zeeland beginnen de deelnemende teams aan hun voorbereiding met enkele oefenwedstrijden op dit wereldevenement. In Europa werd de aftrap gegeven in het Tallaght Stadium van Dublin waar Ierland het op donderdag 22 juni 2023 onder leiding van Vera Pauw opnam tegen Zambia, dat recent voor het eerst aanwezig was op de Olympische Spelen en in juli vorig jaar in Marokko derde werd op de Women’s Africa Cup of Nations 2022.

Dit oefenduel tussen twee debutanten op het komende WK had bovendien een Belgisch tintje want het was niet alleen uitkijken naar Amber Barrett, de nieuwe spits van de vrouwelijke Rouches die op dinsdag 11 oktober vorig jaar het doelpunt van de Ierse WK-kwalificatie lukte op Hampden Park tegen Schotland, het duel stond bovendien onder leiding van een Belgisch viertal met Caroline Lanssens als hoofdscheidsrechter, geassisteerd door Irmgard Van Meirvenne en Mélissa Lejear en als vierde ref Jana Van Laere, die recent nog op Sclessin voor meer dan 9.000 toeschouwers de bekerfinale tussen Standard en KRC Genk Ladies floot.

Carolne Lanssens voor de opwarming met haar assistenten Irmgard Van Meirvenne (links) en Mélissa Lejear (rechts). Foto – (c) Football Association of Zambia / FAZ

Ierland, 22ste op de FIFA-wereldranglijst, speelde niet meteen met het basisteam voor het WK want internationals die in de Verenigde Staten uitkomen zoals o.a. Denise O’Sullivan waren nog niet allemaal aanwezig en ook captain Katie McCabe, de meest bekende van allemaal die voor Arsenal uitkomt, bleef nog langs de kant. Vera Pauw wou iedereen nog een laatste kans geven om de uiteindelijke WK-selectie te halen. In de eerste helft had Ierland het dan ook moeilijk tegen Zambia, als 77ste op de FIFA-wereldranglijst het team dat het laagst van alle WK-deelnemers gerangschikt staat. Zambia was fysiek beter en sterker en het speelde onder leiding van bondscoach Bruce Mwape bovendien met veel overtuiging. Het kwam met wat geluk zelfs op voorsprong in het stadion van Shamrock Rovers toen Barbra Banda vanop rechts in de zestien de bal via Isibeal Atkinson, de paal en doelvrouw Courtney Brosnan in het Ierse doel zag terechtkomen (0-1, 18de minuut). Die voorsprong stond tot tevredenheid van de aanwezige Zambiaanse fans ook aan de rust op het scorebord.

Foto – (c) Football Association of Zambia / FAZ

Ierland was beter in de tweede helft na het doorvoeren van een aantal wissels en het inbrengen van Amber Barrett diep in de spits in de plaats van Saoirse Noonan, die voor Durham WFC uitkomt. Kort na de start van het tweede bedrijf kwam een schot van Abbie Larkin van in de zestien tegen de hand van Evarine Katongo (12) terecht . Amber Barrett zette zich achter de bal en trapte met rechts de bal in de linkerbenedenhoek (1-1, 49ste minuut). Ierland werd beter en na een onnodige fout van Racheal Kundananji op de ook al ingevallen Chloe Mustaki  mocht Megan Connolly van Brighton & Hove Albion een vrije trap nemen vanop links. Claire O’Riordan de speelster die voor Celtic uitkomt, liep mooi in en kopte binnen, meteen haar eerste doelpunt ooit voor Ierland (2-1, 63ste minuut). Ierland zou nog verder uitlopen toen de Zambiaanse doelvrouw Hazel Nali een hoekschop van Megan Connolly vanop rechts wegbokste en de bal via het hoofd van Chiara Grant (Hearts) in de voeten van Amber Barrett belandde. De Ierse hield het hoofd koel en trapte met links over de bezoekende doelvrouw binnen (3-1, 71ste minuut). In het laatste kwartier zette Racheal Kundananji, die eerder nog met een afstandschot doelvrouw Courtney Brosnan tot een redding dwong, met een schijnbeweging op de linkerflank Heather Payne op het verkeerde been waarna ze de zestien binnendrong om vervolgens de bal mooi met links in de verste hoek binnen te trappen (3-2, 79ste minuut).

Racheal Kundananji is op weg naar haar doelpunt. Links ziet U met nummer 14 Heather Payne. Foto – (c) Football Association of Zambia / FAZ

The Copper Queens waren veel beter dan hun 77ste plaats op de FIFA-wereldranglijst deed vermoeden. Ze spelen voorafgaand aan hun eerste WK waar ze in Nieuw-Zeeland in de groepsfase Japan, Spanje en Costa Rica ontmoeten nog oefenduels op vrijdag 30 juni 2023 in Biel tegen Zwitserland en op vrijdag 7 juli 2023 in Fürth tegen Duitsland. Een dag eerder op donderdag 6 juli 2023 speelt Ierland de laatste voorbereidingswedstrijd voor afreis naar Australië opnieuw in het Tallaght Stadium van Dublin tegen Frankrijk.

***DIGEST:

Vriendschappelijke interland – Donderdag 22 juni 2023 – Tallaght Stadium, Dublin;

Ierland – Zambia 3-2 (rust: 0-1);

Doelpunten: 18′ Courtney Brosnan 0-1 owngoal, 49′ Amber Barrett 1-1 op strafschop, 63′ Claire O’Riordan 2-1, 71′ Amber Barrett 3-1, 79′ Racheal Kundananji 3-2.

Foto – (c) Football Association of Zambia / FAZ

Scheidsrechter: Caroline Lanssens.

Assistent-scheidsrechters: Irmgard Van Meirvenne en Melissa Lejear;

Vierde ref: Jana Van Laere.

Toeschouwers: 5.732

Bekijk een samenvatting met dank aan RTE / FAZ TV:

Bekijk deze video met dank aan FAZ TV:

Lees meer over het duel en bekijk ook de Ierse doelpunten via:

Website Irish Times

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

Amber Barrett werd recent voorgesteld bij Standard komende van het gedegradeerde Turbine Potsdam in Duitsland! Foto – (c) Standard

PS: Amber Barrett (27) had niet meer gescoord in een officiële wedstrijd sinds haar doelpunt op Hampden Park tegen Schotland. In haar 36ste interland voor Ierland (ze debuteerde op 20 augustus 2016 tegen Wales) lukte ze tegen Zambia haar 6de en 7de doelpunt voor haar land. Na het WK 2023 waarin ze het met Ierland in de groepsfase moet opnemen tegen gastland Australië (donderdag 20 juli 2023), Olympisch kampioen Canada (woensdag 26 juli 2023) en Nigeria (maandag 31 juli 2023) is ze het volgende seizoen te zien in de Women’s Lotto Super League bij bekerwinnaar Standard!

Share