Op zaterdag 24 juni 2023 was het de beurt aan Duitsland, in het begin van deze eeuw (2003 en 2007) tweemaal wereldkampioen in het vrouwenvoetbal, om aan de oefencampagne richting het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland te beginnen. Het ontving in het Stadion am Bieberer Berg in Offenbach met Vietnam een tegenstander uit Azië die straks debuteert op een WK-eindronde in een groep met regerend wereldkampioen Verenigde Staten, vice-wereldkampioen Nederland en Portugal.

Het team van Martina Voss-Tecklenburg, met veel speelsters van VfL Wolfsburg (zoals o.a. Alexandra Popp en Lena Oberdorf) nog toekijkend vanop de bank, kwam al vroeg in de wedstrijd op voorsprong na een actie die begon bij Lena Lattwein. Nicole Anyomi drong vervolgens aan de rechterkant de zestien binnen en zij bediende in het centrum Pauline Krumbiegel die met een tikje met de rechterhak de score opende (1-0, 3de minuut). Het leek er dan ook meteen op dat Duitsland op weg zou gaan naar een ruime overwinning maar dat was zonder Vietnam gerekend. Duitsland kreeg voor de rust nog wel enkele kleine mogelijkheden. Lena Lattwein trapte van dichtbij op de doelvrouw (13de minuut), Chantal Hagel trapte over (27ste minuut) en de debuterende Melissa Kössler van Hoffenheim mikte ook op keeper Tran Thi Kim Thanh (39ste minuut) maar het was vooral Merle Frohms, de keeper van Duitsland, die in de eerste helft moest ingrijpen. Eerst met de voet bij een verrassend schot van de Vietnamese captain Pham Hai Yen (nummer 12) na 14 minuten wedstrijd en vervolgens kort voor de rust bij een knap schot met rechts van Duong Thi Van (16) op aangeven van Nguyen Thi Thuy Hang (29). Hier moest de Duitse doelvrouw de bal echt uit de linkerbovenhoek in hoekschop duwen (42ste minuut). Halfweg leidde Duitsland dus met 1-0.

Ook na de rust beet Vietnam fel van zich af. Laura Freigang mikte met rechts nog wel naast (55ste minuut) maar Duitsland ontsnapte in de 77ste minuut toen de net ingevallen Sophia Kleinherne te kort terugspeelde op Merle Frohms. De voor Vietnam ingevallen Nguyen Thi Tuyet Dung (7) zat ertussen maar mikte de bal in het zijnet (77ste minuut). Tien minuten voor tijd nam Duitsland alle twijfel weg over de winst en de ingevallen Janina Minge verdubbelde na mooi Duits samenspel de score (2-0). De verwachting was dat de de winstmarge in het slot nu toch verder zou oplopen. Maar ook dat klopte niet. Vietnam kreeg na een counter eerst nog een reuzekans waarop Merle Frohms alweer attent moest zijn, ze wist de poging van de alleen op haar afkomende Vu Thi Hoa (18), diep gestuurd door Thai Thi Thao (11), in hoekschop te duwen (85ste minuut). In de toegevoegde tijd werd haar clean sheet bij dit oefenduel dan toch ongedaan gemaakt. Ngan Thi Van Su (21) zette Nguyen Thi Thanh Nha (19) ook alleen op weg naar doel en zij rondde met links beheerst en zuiver in de hoek af (2-1, 90ste + 2′ minuut). Vietnam mocht juichen, het leek wel of het het winnende doelpunt had gemaakt. Dat was niet zo maar het had in elk geval de harten van de bezoekende fans en de neutrale waarnemers voor zich gewonnen. Duitsland – Vietnam eindigde zo op 2-1.

Duitsland oefent nu nog op vrijdag 7 juli 2023 thuis in Fürth tegen Zambia. Op het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland speelt het achtereenvolgens tegen Marokko (maandag 24 juli 2023), tegen Colombia (zondag 30 juli 2023) en tegen Zuid-Korea (donderdag 3 augustus 2023). Vietnam oefent onder leiding van bondscoach Mai Duc Chung op maandag 10 juli 2023 in Napier, dus in en tegen NIeuw-Zeeland vooraleer het op het WK zelf zal aantreden. Op zaterdag 22 juli 2023 is de Verenigde Staten de tegenstander, daarna volgen Portugal (donderdag 27 juli 2023) en tot slot van de groepsfase Nederland (dinsdag 1 augustus 2023).

***DIGEST:

Vriendschappelijke interland – Zaterdag 24 juni 2023 – Stadion am Bieberer Berg, Offenbach;

Duitsland – Vietnam 2-1 (rust: 1-0);

Doelpunten: 3′ Pauline Krumbiegel 1-0, 80′ Janina Minge 2-0, 90′ + 2′ Nguyen Thi Thanh Nha 2-1.