Share

De Belgian Cats zijn er na een fantastisch tornooi, dat begon met een groepsfase in Israël tegen het gastland Israël, Tsjechië en Italië en vervolg werd in Slovenië met een kwartfinale tegen Servië, een halve finale tegen Frankrijk en een finale tegen Spanje, in geslaagd om voor het eerst in de geschiedenis Europees kampioen basketbal te worden. Het is meteen het eerste Belgische vrouwenteam dat in een ploegsport het hoogst mogelijke wist te behalen.

In de kwartfinale maakten ze brandhout van Servië (93-53), in de halve finale hielden ze Frankrijk na een moeilijk slot nog net op afstand (67-63) maar in de finale tegen Spanje leek het fout te gaan lopen. Tegen het ervaren Spanje, dat al vier keer eerder Europees kampioen werd, liepen ze immers lang achter de feiten aan (17-13, 15-12 zorgde voor een 32-25 halfweg). Het was met ce cijfers in het derde kwart (16-18) maar eigenlijk pas op het einde van het vierde quarter (10-21) dus echt in het slot van de wedstrijd dat ze een achterstand wisten om te draaien in een definitieve overwinning (58-64) met als gevolg de Europese titel. Bondscoach Rachid Méziane, die eerder al vier keer tweede werd als assistent-bondscoach van Frankrijk, leidde deze groep Belgian Cats naar de eindoverwinning. Meteen de kroon op het werk van de Belgian Cats na twee derde plaatsen op het EK (2017 in Praag en 2021 in Valencia), een vierde plaats op het WK (in 2018 in Tenerife), een vijfde plaats op het WK (in 2022 in Sydney) en een zevende plaats op de Olympische Spelen (in 2021 in Japan)!

De Belgian Cats met hun fans! Foto – (c) Fb FIBA Women’s EuroBasket

 

Spanje – België werd dus 58-64. De Belgische punten kwamen van Emma Meesseman (24), Kyara Linskens (18), Julie Vanloo (13) en Julie Allemand (9). Frankrijk werd derde na winst in de troostfinale tegen Hongarije 68-82!

De winnende selectie Belgian Cats tijdens de FIBA Women’s EuroBasket 2023 bestond uit:

Guards:

Julie Alleman (Lyon ASVEL), Julie Vanloo (Montpellier), Elise Ramette (Cadi La Seu);

Forwards:

Antonia Delaere (Salamanca), Maxuella Lisowa-Mbaka (Lucca), Becky Massey (Euskotren), Laure Résimont (Kangoeroes Mechelen);

Centers:

Emma Meesseman (Fenerbahce), Kyara Linskens (Montpellier), Serena-Lynn Geldof (Zaragoza), Bethy Mununga (Sepsi) en Billie Massey (Estudiantes).

Bondscoach: Rachid Méziane.

Voor nog meer over het FIBA Women’s EuroBasket ga naar:

Website FIBA Women’s Eurobasket 2023

Voor nog meer over de Belgian Cats ga naar:

Basketballbelgium.be

En naar:

Fb Belgian Cats

Bekijk wedstrijdbeelden via Sporza:

Sporza – GoudeN Cats!

Lees ook nog via:

Website Het Nieuwsblad

En via:

Website Het Laatste Nieuws

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

 

 

 

 

Share