Net voor de afreis naar het WK 2023 in Australië speelde de regerende Europees kampioen Engeland onder leiding van bondscoach Sarina Wiegman nog een send-off match tegen Portugal. Plaats van handeling was het MK Dons Stadium van Milton Keynes, geen onbekend terrein voor de Belgian Red Flames die er op dinsdag 16 februari 2023 nog wonnen tegen Italië bij de start van de tweede editie van de Arnold Clark Cup.

Foto – (c) Vrouwenvoetbal.be / MaMPict

Ook Engeland speelde toen later op de dag in dit stadion tegen Zuid-Korea. Een duel dat met 4-0 gewonnen werd en de verwachting bij de fans van de Lionesses bij deze uitzwaaiwedstrijd was toch ook wel dat Engeland vlot afstand zou nemen van Portugal dat zich ten koste van eerst België en vervolgens Ijsland voor de intercontinentale play-off plaatste en uiteindelijk in februari van dit jaar na een beslissingswedstrijd tegen Kameroen in Nieuw-Zeeland zich dankzij een strafschopdoelpunt van Carole Costa (1-0) ook voor het eerst voor een WK Vrouwenvoetbal plaatste! Dat wordt meteen het derde tornooi voor Portugal dat na een eerste deelname aan het EK 2017 in Nederland vorig jaar ten koste van het tegen Oekraïne oorlog voerende Rusland naar het EK 2022 in Engeland mocht en daar voor de tweede keer op rij ondanks enkele leuke duels niet verder dan de groepsfase kwam.

Voorafgaand aan deze wedstrijd werd er ook afscheid genomen van Isobel Christiansen en doelvrouw Telford beiden ex-internationals die inmiddels gestopt zijn met voetballen. Minder plezant was de minuut herdenking die volgde ter ere van de recent overleden Sue Harrison die gedurende jaren mee ondersteuning gaf aan de Lionesses.

Engeland voor de aftrap tegen Portugal in Milton Keynes! Foto – (c) Vrouwenvoetbal.be / MaMPict

Engeland was uiteraard het dominerende team in deze wedstrijd maar het kon voor 26.267 toeschouwers de weg naar het net niet vinden in Milton Keynes. Engeland had het meeste balbezit en pogingen waren er genoeg over beide helften maar zowel voor als na de rust werden de kansen niet benut of belandde de bal uiteindelijk tegen lat of paal.

In de eerste helft opteerde Sarina Wiegman als diepe spits voor Rachel Daly, de speelster van Aston Villa die het voorbije seizoen topschutster werd in de Barclays Women’s Super League met 22 goals. Op links stond Lauren Hemp en op rechts Lauren James. Rachel Daly trapte de wedstrijd niet alleen op gang, ze zorgde ook voor het eerste gevaar tot tweemaal toe in de vijfde minuut. Eerst op aangeven vanop links van Lauren Hemp, kort daarna na een voorzet vanop rechts van Georgie Stanway maar op beide kopballen reageerde doelvrouw Inês Pereira attent! Even over het kwartier was het dan Lauren James die Rachel Daly probeerde een doelpunt voor te schotelen maar de voorzet was net iets te hard (16de minuut).  Kort daarna probeerde Ella Toone het met een schot met links van net buiten de zestien, de bal ging een goeie twee meter naast (18de minuut). Op het halfuur speelde linksachter Alex Greenwood mooi diep richting Laura Hemp maar haar voorzet werd door de technisch sterke centrale verdediger Diana Gomes niet in eigen doel maar in hoekschop gewerkt (30ste minuut). Engeland bleef proberen maar het lukte telkens net niet voor de Lionesses. Op slag van rust had Engeland dan ook nog pech. Ella Toone speelde de bal naar links waar Lauren Hemp opnieuw een zuivere voorzet gaf maar nu trapte Georgia Stanway tussen twee Portugese verdedigers in de bal van dichtbij op de lat waarna die over het doel ging. Portugal zorgde voor de rust nu en dan wel eens voor een uitbraak met de snelle en dribbelvaardige spits Jéssica Silva maar tot echte doelpogingen kwam het niet. Halfweg stond het dus in Engeland – Portugal nog 0-0.

Het centrale verdedigingsduo met Diana Gomes (links) en Carole Costa (rechts) hebben samen met doelvrouw Inês Pereira (midden) de rust gehaald zonder tegendoelpunten! Foto – (c) Vrouwenvoetbal.be / MaMPict

Sarina Wiegman wou het zo niet laten en dus kwamen er drie nieuwe krachten op het veld na de rust. Vooral de inbreng van Alessia Russo (voor Rachel Daly) en Chloe Kelly (voor Ella Toone) hadden effect. Chloe Kelly probeerde het meteen met een schot met links maar iets te gemakkelijk voor de Portugese doelvrouw (47ste minuut) waarna Lauren Hemp een hoekschop vanop rechts van Georgia Stanway nipt over het Portugese doel kopte (53ste minuut). Op aangeven van Lauren James was het vervolgens opnieuw Chloe Kelly die Inês Pereira op de proef stelde waarna Carole Costa de bal wist te ontzetten (54ste minuut). Kort voor het uur stuurde Lauren James dan de van Manchester United afscheidnemende spits diep. Alessia Russo tikte de bal voorbij de uitgekomen Pereira en trapte vervolgens met rechts naar doel maar de bal werd nog op de lijn weggewerkt door de aanstormende Ana Borges, die ooit in Engeland voor Chelsea speelde (59ste minuut). Bij de hoekschop die volgde had Engeland opnieuw pech. Georgia Stanway trapte vanop rechts en dit keer was het Lucy Bronze die tegen de paal kopte (60ste minuut). Engeland bleef proberen en op aangeven van Chloe Kelly mikte Russo nu van dichtbij met links naast (61ste minuut). Onwaarschijnlijk, het wilde maar niet lukken voor Engeland.

Chloe Kelly (18) en Alessia Russo (23) kwamen na de rust m het veld bij Engeland wat voor nog meer gevaar zorgde! Foto – (c) Vrouwenvoetbal.be / MaMPict

En dan liet doelvrouw Marie Earps zich bijna verrassen. Ze miskeek zich op een terugspeelbal van Lauren Hemp en had geluk dat die naast in hoekschop ging (69ste minuut). Met een voorzet vanop rechts van Chloe Kelly trok Engeland dan toch weer op weg naar het juiste doel maar Alessia Russo trapte nu van dichtbij met rechts naast (77ste minuut). Even later probeerde ze het opnieuw van buiten de zestien maar haar schot met links ging naast (79ste minuut). Na een voorzet van de aan de rust voor Alex Greenwood ingevallen Niamh Charles waren opnieuw Chloe Kelly en Alessia Russo gevaarlijk maar ook nu verdween de bal niet in het doel (82ste minuut). Even later probeerde Chloe Kelly het nog eens met een voorzet vanop rechts richting centrum maar nu was het de ingevallen Laura Coombs die in twee tijden de weg naar het net niet vond (85ste minuut).

Portugal, dat zelf na de rust een keer naar doel schoot via Andreia Norton (67ste minuut) hield stand (0-0) waardoor het met flink wat vertrouwen richting het WK kan want gelijkspelen op bezoek bij de Europese kampioen zal niet voor elk land weggelegd zijn. Het speelt wel eerst nog op vrijdag 7 juli 2023 een oefenduel in Porto in het stadion van Boavista tegen Oekraïne. Engeland zelf kwam na de winst na strafschoppen in de Finalissima tegen Brazilië op donderdag 6 april 2023 op Wembley inmiddels al twee vriendschappelijke wedstrijden op rij niet tot scoren. Het verloor immers op dinsdag 11 april van dit jaar in Brentford thuis het oefenduel tegen Australië met 0-2. Toch gaat het als een van de favorieten naar het WK down under maar het kan daar niet rekenen op de geblesseerden Leah Williamson, Beth Mead en Fran Kirby. De verwachtingen zijn desondanks torenhoog gespannen in Engeland richting dit WK. De komende weken zullen uitwijzen of Engeland .