Share

27 dagen nadat FC Barcelona in het Philips Stadion van Eindhoven de UEFA Women’s Champions League 2023 won tegen VfL Wolfsburg werd op vrijdag 30 juni 2023 in de gebouwen van de UEFA in het Zwitserse Nyon al geloot voor de eerste ronde van de editie 2023/24 met als eindstation het voetbalstadion San Mamés in Bilbao! 

Het scenario van de loting voor deze eerste ronde had voor RSC Anderlecht, het team van coach Dave Mattheus, veel weg van dezelfde loting vorig jaar. Als een van de 22 reekshoofden had het in die eerste ronde de mogelijkheid om eventueel een eerste duel te ontlopen maar dan mocht het pas als 17de club uit de trommel tevoorschijn komen. Drie van de laatste zes teams die reekshoofd waren kwamen immers in aanmerking om meteen voor de finale van die eerste ronde te kunnen spelen. De gelukkigen waren uiteindelijk SKN St Pölen uit Oostenrijk, Ajax uit Nederland en FC Zürich uit Zwitserland. ZIj zijn dus al op woensdag 6 september 2023 vrij en mogen zich meteen opmaken voor een finalewedstrijd op zaterdag 9 september 2023. Voor Ajax is dat overigens tegen de winnaar van het duel FC Dinamo-BSUPC uit Wit-Rusland tegen CSF Agarista Anenii Noi uit Moldavië.

RSC Anderlecht kwam bij de loting als negende uit de trommel waardoor het in groep 5 terechtkwam samen met het Noorse SK Brann dat als tweede reekshoofd op het mini-tornooi mogelijk op zaterdag 9 september 2023 een tegenstander wordt in de finale. Het was dan nog wachten op de loting van de teams die niet tot de reekshoofden behoorden om de tegenstander van vrouwelijk paars-wit te kennen. Vorig jaar kwam die uit Polen en kijk ook in het seizoen 2023/24 moet de Belgische kampioen het in de halve finale van de eerste ronde op woensdag 6 september 2023 opnemen tegen het beste team uit Polen en dat was het voorbije seizoen GKS Katowice dat 55 punten haalde in 22 duels (18 keer won, 1 keer de punten deelde en 3 keer verloor met een doelsaldo van 48-17). GKS Katowice werd kampioen op de laatste speeldag en het had uiteindelijk 3 punten voorsprong op twee teams die RSC Anderlecht al eerder ontmoette op het Europese toneel namelijk Gornik Leczna (0-1-verlies in het Schotse Edinburgh op vrijdag 10 augustus 2018) en UKS SMS Lodz (2-3-winst vorig seizoen op donderdag 18 augustus 2022 in Lodz). Inmiddels is ook bekend dat het mini-tornooi net als vorig jaar in Polen (dus in Katowice) zal gespeeld worden. GKS Katowice hervat de trainingen met het oog op het nieuwe seizoen op maandag 10 juli 2023 waarna het enkele oefenduels zal spelen o.a. op bezoek bij het Tsjechische Slavia Praag (zaterdag 12 augustus 2023). De week nadien in het weekend van zaterdag 19 augustus 2023 hervat de Poolse competitie. Ook nog meegeven dat SK Brann even later te horen kreeg tegen wie zij hun halve finale in de eerste ronde moeten spelen. Het werd FC Lokomotiv Stara Zagora, de kampioen van Bulgarije.

Nog in het kampioenentraject moeten enkele teams die vorig seizoen in de groepsfase van de UEFA Women’s Champions League speelden nu proberen de eerste ronde te overleven. Het zijn het Portugese Benfica dat voorbij Cliftonville Ladies uit Noord-Ierland en BIIK-Shymkent (Kazachstan) en/of SFK Riga (Letland) moet zien te geraken en het Albanese Vllaznia dat het nu eerst moet opnemen tegen Hajvalia (Kosovo) en vervolgens voorbij Valur Reykjavik (Ijsland) of Ankara Büyükşehir Belediyesi Fomget SK (Turkije) moet wil het in de tweede ronde geraken. Het Oostenrijkse SK Sankt Pölten is meteen geplaatst voor de finale van de eerste ronde waarin het dan moet spelen tegen de winnaar van het duel tussen het Griekse PAOK en Racing FC Union uit Luxemburg. Het Zwitserse FC Züirch mocht ook meteen naar de finale van de eerste ronde waarin het dan mag spelen tegen de winnaar van het duel tussen FK Breznica uit Montenegro en Birkirkara FC uit Malta.

 

In het competitietraject kwamen er enkele interessante affiches uit de bus. Met Juventus en Arsenal  beginnen daar ook al 2 deelnemers die vorig jaar in de groepfase uitkwamen (Arsenal haalde zelfs de halve finale). Zij krijgen in de eerste ronde in elk geval geen makkelijke aanloop naar een nieuwe deelname! Arsenal begint tegen het Zweedse Linköping en speelt daarna mogelijk tegen Paris FC dat het Oekraïense FC Kryvbas lootte. Juventus moet het eerst opnemen tegen WFC Okzhetpes uit Kazachstan en bij eventuele winst volgt dan een duel tegen de winnaar van Eintracht Frankfurt tegen 1. FC Slovácko uit Tsjechië. Nog meegeven dat Elena Dhont met FC Twente in de halve finale begint tegen het Oostenrijkse SK Stürm Graz en dan eventueel een finale speelt tegen het Spaanse Levante UD of Stjarnan uit Ijsland. Het Schotse Celtic debuteert Europees tegen het Deense Brøndby IF. De winnaar van dat duel speelt een finale tegen FC Minsk uit Wit-Rusland of Vålerenga Football uit Noorwegen.

 

Bekijk de volledige loting van de eerste ronde van de UWCL via:

Website UEFA – UEFA Women’s Champions League 2023/24

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

Share