Share

De start van het WK in Nieuw-Zeeland kende de voorbije dagen nog niet het enthousiasme van dezelfde gebeurtenis in Australië, dat andere gastland bij deze negende editie van de FIFA Women’s World Cup. Maar mogelijk komt daar toch een beetje verandering in na de allereerste winst ooit op een WK-eindronde tijdens de openingsmatch in Auckland tegen Noorwegen.

Terwijl de ticketverkoop voor het WK in Australië heel goed liep waren de berichten uit Nieuw-Zeeland rond het eerste WK Vrouwenvoetbal down under veel minder. Maar kijk voor de openingswedstrijd in Auckland werd er met 42.137 aanwezigen (ondanks de schietpartij in de stad eerder op de dag met twee doden tot gevolg) toch meteen een toeschouwersrecord gevestigd en wonnen de Football Ferns bij hun 16de poging ook hun allereerste WK-eindrondewedstrijd. Dat gebeurde dankzij een bijzonder knappe (misschien wel ingestudeerde) fase kort na de rust en in feite een les voor al dat foute uitverdedigen van tegenwoordig bij veel te veel ploegen. Voetbal is eenvoudig dus hou het eenvoudig en speel de bal naar voren. Katie Bowen trapte uit richting de middellijn waar Catherine Bott de bal meteen doortikte naar Indiah-Page Riley. Zij speelde op haar beurt de bal diep op rechts naar Jacqui Hand. De speelster van het Finse Aland United, die het allereerste WK-duel op gang trapte onder leiding van de Japanse ref Yoshimi Yamashita, gaf de bal uiteindelijk voor en in het centrum kon Hannah Wilkinson van dichtbij met de rechtervoet raak schieten (1-0, 48ste minuut).

Hannah Wilkinson lukte haar derde WK-goal ooit! Een historisch doelpunt zo bleek achteraf! Foto – (c) FIFA / FIFA Women’s World Cup 2023

Daarna had Noorwegen kunnen gelijkmaken via Frida Maanum (naast), met een knap met rechts geplaatst schot van Tuva Hansen (op de lat in de 81ste minuut) en zelfs nog met een late poging van Guro Reiten (van dichtbij ook naast). Nieuw-Zeeland kreeg de mogelijkheid op een dubbele voorsprong eerst via een schot van Indiah-Page Riley maar knap gered door de Noorse doelvrouw Cecilie Fiskerstrand (63ste minuut) en na handspel van Tuva Hansen (vastgesteld door de VAR) bij een voorzet van Malia Steinmetz (86ste minuut) maar de ervaren Ria Percival mikte haar schot tegen de lat (90ste minuut). Er volgden nog 10 minuten en 8 spannende sekonden toegevoegde tijd maar de overwinning was voor Nieuw-Zeeland dat onder leiding van de Tsjechische coach Jitka Klimkova dus voor een primeur zorgde. Noorwegen, de winnaar van de kwalificatiegroep van de Belgian Red Flames (!) richting dit WK, stelde ondanks het vele individuele talent eens te meer teleur.

Tuva Hansen in Leuven nog de winnares in het duel tegen de Belgian Red Flames (hier met Amber Tysiak) was met een schot tegen de lat en een handspel die tot een strafschop leidde misschien wel de pechvogel van de openingswedstrijd! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

DIGEST:

***Openingswedstrijd 9de WK Vrouwenvoetbal 2023:

Donderdag 20 juli 2023 – Eden Park Auckland;

Nieuw-Zeeland – Noorwegen 1-0 (rust: 0-0);

Doelpunt: 48′ Hannah Wilkinson 1-0.

Bijzonderheid: 90′ Ria Percival (Nieuw-Zeeland) trapte strafschop tegen de lat!

Scheidsrechter: Yoshimi Yamashita (Japan);

Toeschouwers: 42.137

Volg alles rond het WK Vrouwenvoetbal 2023 via:

Website FIFA.com – World Cup Australia / New Zealand 2023

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

Share