Op papier was het openingsduel tussen Australië en Ierland in een uitverkocht Stadium Australia, het vroegere Olympische Stadion in Sydney, uiteraard de mooiste affiche van de dag zeker met ook de dolenthousiaste thuisfans van de Matildas die voor een geweldige sfeer zorgden. Het zou dus voor Ierland met de Nederlandse Vera Pauw als bondscoach geen makkelijke opdracht worden om als debutant op een WK-eindronde in een echte uitmatch iets in de wacht te slepen.

Voor de wedstrijd werd iedereen nog opgeschrikt door de late melding van de afwezigheid van Sam Kerr, de captain van het team van de Zweedse bondscoach Tony Gustavsson. De spits van Chelsea had zich blijkbaar op de laatste training nog geblesseerd aan de kuit en moest dus noodgedwongen vanaf de zijlijn toekijken. Ze zal overigens ook bij het tweede duel tegen Nigeria nog niet kunnen aantreden, zo werd al aangegeven. Amber Barrett en Claire O’Riordan, de nieuwe speelsters van Standard die voor Ierland op het WK down under in de selectie zitten, moesten als invalster op de bank beginnen en hopen dat ze misschien ergens tijdens het duel zouden in actie mogen komen.

Sam Kerr, normaal gezien de captain van de Matildas, moest met een kuitblessure op het laatste moment afzeggen voor de eerste twee duels op het WK in eigen land! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Dat was uiteindelijk niet het geval want Ierland beet fel van zich af en deed alles wat mogelijk was om het Australië moelijk te maken en stand te houden. Kort na de rust bleek het vergeefse moeite geweest toen Marissa Sheva een duw gaf aan Hayley Raso, die in de eerste helft bij een hoekschop nog naast kopte, bij een voorzet van Kyra Cooney-Cross en de Braziliaanse scheidsrechter Edina Alves naar de strafschopstip wees. Stephanie Catley van Arsenal en op deze donderdag 20 juli 2023 captain van de Matildas zette zich achter de bal en trapte die met links zuiver en onhoudbaar in de hoek rechts van de naar de andere kant duikende Courtney Brosnan (1-0, 52ste minuut). Go Matildas Go! Ja, want Marie Fowler had even later de score zelfs meteen kunnen verdubbelen. Ruesha Littlejohn verloor de bal maar de speelster van Manchester City die in het oefenduel tegen Frankrijk het doelpunt lukte trapte nu met links over doel (53ste minuut).

Katie McCabe, de captain van Ierland, kwam in het slot nog het dichtst bij de gelijkmaker in Sydney! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Australië zorgde niet voor de beslissing en dus ging Ierland in de laatste twintig minuten van een vooral spannende wedstrijd nog op zoek naar de gelijkmaker. Het was telkens gevaarlijk bij stilstaande fases. De Australische doelvrouw Mackenzie Arnold moest twee keer attent zijn bij een hoekschop. Bij het begin van de toegevoegde tijd ging een vrije trap van Megan Connolly dan via de muur in corner (90ste + 1′ minuut). Katie McCabe, de Ierse captain die ook voor Arsenal uitkomt, kwam uiteindelijk helemaal in het slot nog het dichtst bij de gelijkmaker maar op aangeven van Abbie Larkin hield de Australische doelvrouw de bal opnieuw uit haar goal (90ste + 7′ minuut). Net als Nieuw-Zeeland begon dus ook co-organisator Australië met een driepunter. Beide gastlanden zijn bijgevolg na de openingsdag al goed op weg om bij de laatste zestien te geraken. Het WK gaat deze nacht bij ons en morgen in Australië verder met allereerst een duel tussen Nigeria en Olympisch kampioen Canada. Daarna zijn er nog 59 wedstrijden nodig vooraleer bekend wordt welke twee landen op zondag 20 augustus 2023 de 9de WK-finale ooit in het vrouwenvoetbal zal spelen.