De tweede dag op het WK Vrouwenvoetbal 2023 begon in de zon van het Australische Melbourne en eindigde in koud weer en regen in Wellington in Nieuw-Zeeland waar Spanje makkelijk won tegen Costa Rica.

Nigeria, sinds het begin in 1991 altijd aanwezig op een WK-eindronde, en Olympisch kampioen Canada maakten er in Melbourne ondanks de 0-0 best een leuke partij van. Het moment van de wedstrijd noteerden we kort na de rust toen Francisca Ordega een door VAR Referee Pol Van Boekel vastgestelde fout op Christine Sinclair beging. De 40-jarige met 324 caps en 190 interlandgoals achter haar naam ging zelf achter de bal staan maar ze zag haar poging om als eerste ooit (man of vrouw) in een zesde opeenvolgende WK-eindronde te scoren gered door doelvrouw Chamiaka Nnadozi (50ste minuut). Het Nigeriaanse sluitstuk hield even later ook nog Evelyne Viens van een doelpunt. In de toegevoegde tijd viel opnieuw door toedoen van de Nederlanse VAR Ref Pol van Boekel de eerste rode kaart op dit tornooi. Deborah Abiodun van Nigeria ging iets te brutaal in op Ashley Lawrence waardoor de oorspronkelijke gele kaart gegeven door de Finse scheidsrechter Lina Lehtovaara werd omgezet in rood (90ste + 8′ minuut). Canada ontmoet in de volgende wedstrijd op woensdag 26 juli 2023 in Perth Ierland, Nigeria moet het op donderdag 27 juli 2023 in Brisbane opnemen tegen gastland Australië.

Met een succesvol omgezette strafschop kort voor de rust van Ramona Bachmann (Jessika Cowart had bij het wegtrappen van een bal volgens de VAR de enkels van Coumba Sow geraakt) en een goal even over het uur van Seraina Piubel (64ste minuut) nam Zwitserland onder leiding van bondscoach Inka Grings vervolgens in Dunedin (Nieuw-Zeeland) in groep A zoals verwacht afstand van de Filipijnen (0-2). De debutant op dit WK zag even over het kwartier een doelpunt van Katrina Guillou afgekeurd wegens buitenspel. Nu dinsdag 25 juli 2023 spelen de Filipijnen in Wellington tegen gastland Nieuw-Zeeland. Zwitserland treft even later op die dag in Hamilton Noorwegen.

Spanje tenslotte domineerde vanaf het begin van de wedstrijd tegen Costa Rica maar het moest tot in het tweede kwartier wachten vooraleer het in zes minuten tijd het verschil kon maken. Valeria del Campo opende de score met een eigen doelpunt nadat Aitana Bonmati met een hakje Esther Gonzalez vrjispeelde en haar voorzet door de verdediger van Costa Rica knullig in eigen doel werd gelopen (21ste minuut). Draaischijf Aitana Bonmati zorgde twee minuten later zelf voor de verdubbeling van de score toen ze op aangeven van Ona Battle met links van in de zestien binnentrapte (23ste minuut). Nog voor het halfuur stond het 3-0 nadat Jennifer Hermoso een voorzet van Teresa tegen de lat kopte en Esther Gonzalez de terugspringende bal in doel trapte (27ste minuut).

Daarna mocht doelvrouw Daniela Solera van Costa Rica zich onderscheiden. Eerst redde ze een strafschop van Jennifer Hermoso (33ste minuut) na een fout van Fabiola Villalobos op Olga Carmona (alhoewel men zich mocht afvragen of dat er wel een was).Nadat een schot van Olga Carmona de bovenkant van de lat trof (50ste minuut) leverde ze verder het betere keeperswerk bij pogingen van Salma Paralluelo (56ste minuut), van opnieuw Carmona 57ste minuut), bij een kopbal van Ivana Andres (57ste minuut) en bij een schot van van de ingevallen Alexia Putellas (83ste minuut). De tweevoudige winnares van de Women’s Ballon d’Or, inmiddels met roze haren voor het nakomen van een belofte nadat FC Barcelona voor de tweede keer de UWCL won, mocht na 77 minuten in de regen op het veld komen voor Salma Paralluelo. Spanje had enorm veel balbezit (80 procent), trapte heel vaak naar doel (46 keer), dwong 22 hoekschoppen af (tegen 1 voor Costa Rica net voor het uur) en won vlot tegen een team waartegen het op het WK 2015 in Canada niet verder kwam dan een gelijkspel (1-1) maar wil het echt in aanmerking komen voor een allereerste wereldtitel dan zal het naast het mooie voetbal dat het op de mat brengt toch wel een flink stuk efficiënter moeten worden.