De Belgian Red Flames hebben tegen alle verwachtingen in een uitstekende start genomen bij het begin van de UEFA Women’s Nations League. In het King Power Stadion at Den Dreef wonnen ze verrassend tegen een ondermaats en ongeïnspireerd Nederland, de kwartfinalist van het voorbije WK down under en van het EK 2022 in Engeland.

De fanfare was opnieuw aanwezig in Leuven om de Belgian Red Flames naar de winst te blazen tegen de Oranje Leeuwinnen! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Op vrijdag 22 september 2023 had het flink geregend wat ervoor zorgde dat het ‘s avonds eigenlijk ideaal voetbalweer was en ook wel het juiste weer om heel veel te lopen. En dat was ook hetgeen wat er in de eerste helft van deze allereerste derby der Lage Landen in de UEFA Women’s Nations League gebeurde: de Belgian Red Flames begonnen aan een loopavond, van links naar rechts, van achter naar voor, heen en terug … Veel voetbal zagen we niet, wel Nederland dat balbezit had en Belgian Red Flames die onder leiding van hun coach Ives Serneels met vijf speelsters achterin stonden en daarvoor nog een dubbele verdedigingsgordel optrokken met Justine Vanhaevermaet en Kassie Missipo en uitbraken wanneer het kon. Ze hadden ook nog eens pech want Hannah Eurlings blesseerde zich al vroeg in de wedstrijd in een duel met Sherida Spitse waardoor ze even over het halfuur naar de kant moest en vervangen werd door Jassina Blom. Het was al bijna rust toen Tine De Caigny, nu weer helemaal achterin, zich verkeek op een lange bal van de Nederlandse captain Sherida Spitse maar Sari Kees nog in hoekschop wist te tikken vooraleer de treuzelende Lineth Beerensteyn gevaarlijk kon worden. Bij de hoekschop die volgde zette Lieke Martens (inmiddels met de naam van haar echtgenoot Van Leer op de trui) met een bal die ze in één tijd op de slof nam Nicky Evrard aan het werk wat resulteerde in een nieuwe hoekschop, de zesde al voor Nederland, maar die was zonder gevaar. Halfweg stonden de bordjes in een voor de neutrale kijker saaie bedoening nog op 0-0.

Sari Kees komt tussen vooraleer Lineth Beerensteyn kort voor de rust kon afwerkens! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

België begon sterk aan de tweede helft en het zorgde na een hoekschop van Tessa Wullaert voor een beetje dreiging via Sari Kees (47ste minuut). Maar dan nam Nederland toch even het heft in handen. Ze wisten dat ze technisch beter waren en dat ze als ze voluit zouden gaan België zomaar op een hoopje konden spelen maar het ontbrak bij de speelsters van bondscoach Andries Jonker aan beweging, snelheid van uitvoering, inspiratie, passie en vuur. Een schot van Jill Roord ging over (48ste minuut) en ook een kopbal van Lineth Beerensteyn na voorzet van Lieke Martens ging over het doel van Nicky Evrard. Kort voor het uur mochten de Oranje Leeuwinnen dan toch juichen. Danielle van de Donk ging op links voorbij Tine De Caigny, ze speelde naar Esmee Brugts die op haar beurt centraal in de zestien Lineth Beerensteyn bereikte. De speelster van Juventus had het eigenlijk al zelf moeten afmaken maar ze gaf de verantwoordelijkheid af en speelde terug naar Jill Roord, die met rechts laag en hard in de hoek binnentrapte (0-1, 60ste minuut).

Nederlandse vreugde nadat Jill Roord op het uur de Oranje Leeuwinnen op voorsprong trapte! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Was Nederland wakker geworden? Neen, het lette niet op want nog geen minuut later stonden de bordjes terug in evenwicht. Laura Deloose gooide op links richting Jassina Blom. De speelster van Tenerife gaf de bal voor met links en Marie Detruyer kon in een duel met Caitlin Dijkstra met de schouder de bal in doel deviëren. Jacintha Weimar, die in afwezigheid van de geblesseerde doelvrouwen Daphne van Domselaar en Lize Kop debuteerde als sluitstuk bij Oranje, was tegen de capriool van deze bal helemaal kansloos (1-1, 61ste minuut).

Jacintha Weimar is geklopt nadat Marie Detruyer de voorzet van Jassina Blom met de schouder devieerde! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

De Belgian Red Flames voelden dat er iets mogelijk was in dit duel terwijl de motor van Nederland sputterde. Een schot van Esmee Brugts was te zwak om Nicky Evrard te verontrusten (67ste minuut), Dominique Janssen zag haar poging van dichtbij in hoekschop gekeerd door Sari Kees (71ste minuut), Jill Roord mikte bij terugleggen van Danielle van de Donk naast (75ste minuut) en een kopbal van diezelfde Van de Donk op aangeven van Jackie Groenen werd gepakt door de Belgische doelvrouw (81ste minuut)!  Tussen het Nederlandse gevaar door zette Jassina Blom in de 74ste minuut Tessa Wullaert bijna alleen voor de Nederlandse doelvrouw maar de debutante reageerde alert en wist het gevaar te voorkomen. De keepster van Feyenoord zou uiteindelijk de schlemiel van de wedstrijd worden door in de toegevoegde tijd bij een schot van Kassie Missipo, dat naast ging, onnodig een hoekschop weg te geven (90ste + 2′ minuut). Daarna miskeek ze zich op de vanop links door Tessa Wullaert getrapte corner en sloeg ze onder druk van Jassina Blom de bal in eigen doel  (2-1, 90ste + 3′ minuut). De Belgian Red Flames werden euforisch want ze mochten een overwinning tegen Nederland vieren! De Oranje Leeuwinnen dropen teleurgesteld af!

Jacintha Weimar slaat onder druk van Jassina Blom de hoekschop van Tessa Wullaert in eigen doel! foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

DIGEST:

UEFA WOMEN’S NATIONS LEAGUE 2023 – Groep A1:

King Power Stadion At Den Dreef, Leuven – Vrijdag 22 september 2023:

België – Nederland 2-1 (rust: 0-0);

Doelpunten: 60′ Jill Roord 0-1, 61′ Marie Detruyer 1-1, 90′ + 3′ Jacintha Weimar 2-1 owngoal.

De technische staf van de Belgian Red Flames stonden tegen Nederland blijkbaar voor een groot examen want technisch directeur Frank Vercauteren (op de tweede rij helemaal rechts) zat mee op de bank! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

BELGIË speelde met: Nicky Evrard; Féli Delacauw (76′ Janice Cayman), Sari Kees, Tine De Caigny, Laura De Neve (87′ Sarah Wijnants), Laura Delooste; Kassie Missipo, Justine Vanhaevermaet; Marie Detruyer (76′ Welma Fon), Tessa Wullaert (captain), Hannah Eurlings (35′ Jassina Blom).

Bondscoach: Ives Serneels.

Kwamen niet in actie: Diede Lemey, Lisa Lichtfus, Davina Philtjens, Shari Van Belle, Jarne Teulings, Valesca Ampoorter, Jill Janssens.

NEDERLAND speelde met: Jacintha Weimer; Sheria Spitse (captain) (85′ Kerstin Casparij), Dominique Janssen, Caitlin Dijkstra; Victoria Pelova, Jill Roord (85′ Damaris Egurrola), Jackie Groenen, Danielle van de Donk, Esmee Brugts; Lineth Beerensteyn (76′ Katia Snoeijs), Lieke Martens (85′ Fenna Kalma);

Bondscoach: Andries Jonker.

Kwamen niet in actie: Barbara Lorsheyd, Danielle de Jong, Lynn Wilms, Marit Auée, Marisa Olislagers, Jill Baijings, Renate Jansen, Wieke Kaptein.

Gele kaart: 68′ Sherida Spite (fout op Jassina Blom).

De enige gele kaart van de wedstrijd is in de maak nadat Sherida Spitse Jassina Blom foutief onderuit haalde! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Rode kaarten: geen.

Scheidsrechter: Mia Klarlund (Denemarken);

Assistent-scheidsrechters: Sidsel Rasmussen (Denemarken) en Katrine Stensholm Wulff (Denemarken);

Vierde scheidsrechter: Frederikke Lydia Søkjær (Denemarken);

Toeschouwers: 3.694.

Bekijk een samenvatting van België – Nederland met dank aan RBFA / VRT / RTBF:

Bekijk de fotoreportage van Sevil Oktem rond België – Nederland via:

Bekijk alle wedstrijden in deze nieuwe competitie via:

Website UEFA.com – UEFA Women’s Nations League

PS: In de andere wedstrijd in groep A1 van de UEFA Women’s Nations League won Engeland thuis in het Stadium of Light in Sunderland met 2-1 tegen Schotland. Alle doelpunten vielen voor de rust. Lucy Bronze (39ste minuut) en Lauren Hemp (45ste minuut) kopten raak voor de Lionesses, Kirsty Hanson (45ste + 2′ minuut) lukte het doelpunt voor Schotland!