Op zaterdag 23 september 2023 stond er in het Ierse Dublin een historische wedstrijd op het programma want voor het eerst mocht het Ierse nationale vrouwenteam, vorige maand nog op het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland, aantreden in het Aviva Stadium, dat normaal gezien voorbehouden is voor de interlands van de mannenteams en de nationale rugbyploeg. De tegenstanders waren de buren uit Noord-Ierland, die vorig jaar in Engeland voor het eerst op een EK-eindronde aanwezig waren.

Een maand na het einde van het WK 2023 down under is Vera Pauw niet langer de bondscoach bij Ierland. Zij werd eind augustus van dit jaar op interim basis opgevolgd door Eileen Gleeson, die tussen 2019 en 2021 haar assistente was vooraleer ze naar het Schotse Glasgow City trok om vervolgens begin dit jaar hoofd van het vrouwenvoetbal te worden bij de Ierse Voetbalbond FAI. Ook bij Noord-Ierland is de man die hen naar een eerste groot tornooi bracht niet langer de bondscoach. Kenny Shields werd in augustus 2023 vervangen door de Australische Tanya Oxtoby, die tot voor kort assistent-coach was van Emma Hayes bij Chelsea. U leest het overal in Europa is er beweging wat de technische staf van de nationale vrouwenteams betreft alleen in België is men op dat vlak helemaal vastgeroest.

Het was op een zonnige zaterdagnamiddag in Dublin een aangename wedstrijd om volgen. Pas op het halfuur brak het duel open toen captain Katie McCabe van Arsenal een hoekschop mocht nemen vanop rechts. Rachel Furness ontzette de bal maar Lucy Quinn trapte met een volley met rechts vanop de rand van de zestien het eerste doelpunt voor de thuisploeg tegen de netten (1-0, 30ste minuut). Iets later hield Sarah McFadden de Ieren van een tweede doelpunt toen ze een nieuwe poging van Lucy Quinn (Birmingham City) voor de lijn wist te redden (44ste minuut). Halfweg stond het 1-0.

Ook in het begin van de tweede helft was er een redding net voor de lijn. Dit keer was het Demi Vance die de poging van Kyra Carusa, die de bal tussen de benen van Turner door naar doel trapte, wist weg te werken (49ste minuut). Iets over halfweg de tweede helft viel de beslissing toen Katie McCabe bij het uitverdedigen de bal ver naar voren trapte. Halfweg de eigen helft volgde er een misverstand tussen bezoekers Rebecca Holloway en Shan Turner, de doelvrouw van Wolves en Noord-Ierland, waarvan Kyra Carusa profiteerde en de bal uiteindelijk vanaf een goeie 35 meter in het lege doel trapte (2-0, 66ste minuut). Het werd uiteindelijk nog 3-0 voor Ierland toen de pas ingevallen Lily Agg een hoekschop vanop rechts van Katie McCabe’s via de paal binnenkopte (85ste minuut). Tot slot nog meegeven dat Noord-Ierland in de toegevoegde tijd een strafschop had moeten krijgen. Caragh Hamilton gaf de bal voor vanop rechts en Tylor Toland, de speelster die na 4 jaar afwezigheid wegens onmin met Vera Pauw werd verkozen tot speelster van de wedstrijd, weerde in de zestien duidelijk met beide handen af. Noch de Bulgaarse ref Hristiyana Guteva noch haar assistente langs de lijn hadden iets gezien en er was geen VAR om deze fout recht te zetten. Zo won Ierland dit historisch duel in het Aviva Stadium met 3-0.

Katie McCabe van Arsenal was in elk doelpunt van Ierland in de derby tegen Noord-Ierland betrokken! Foto – (c) Sportpix.be

Voor deze derby tussen twee buurlanden kwamen maar liefst 35.944 toeschouwers afgezakt naar het nationale stadion in Dublin wat meteen goed was voor een record want dit was het hoogste aantal toeschouwers ooit voor een thuiswedstrijd van het Ierse nationale vrouwenteam, dat normaal gezien in het Tallaght Stadium van Shamrock Rovers speelt. Amber Barrett van Standard mocht in de 83ste minuut invallen voor doelpuntenmaakster Lucy Quinn terwijl Claire O’Riordan, de tweede vrouwelijke Rouche uit Ierland, de volledige wedstrijd op de invallersbank bleef.

Bekijk een training van Ierland in het Aviva Stadium voorafgaand aan de derby tegen Noord-Ierland dankzij FAI TV:

Bekijk de samenvatting van deze derby in de UEFA Women’s Nations League met dank aan FAI TV:

Bekijk ook nog de samenvatting via de de voetbalbond van Noord-Ierland:

***DIGEST:

UEFA WOMEN’S NATIONS LEAGUE – GROEP B1:

Aviva Stadium, Dublin – Zaterdag 23 september 2023:

Ierland – Noord-Ierland 3-0 (rust: 1-0);

Doelpunten: 30′ Lucy Quinn 1-0, 70′ Kyra Carusa 2-0, 85′ Lily Agg 3-0.

Website UEFA.com – UEFA Women’s Nations League

PS: In het andere duel in deze groep speelden Albanië en Hongarije 1-1-gelijk na goals van Qendresa Krasniqi (1-0, 27ste minuut) en van Evelin Fenyvesi (1-1, 74ste minuut).