Een week nadat Tessa Wullaert het winnende doelpunt had gemaakt vanop de strafschopstip tegen PSV Eindhoven mocht ze met haar team Fortuna Sittard, dat na vier speeldagen nog het maximum van de punten had, het thuis opnemen tegen Ajax, dat zich afgelopen woensdagavond 18 oktober als eerste Nederlandse vrouwenteam wist te plaatsen voor de groepsfase van de UEFA Women’s Champions League.

Ook Feli Delacauw stond meteen aan de aftrap tegen Ajax! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Romée Leuchter trapte de wedstrijd die onder leiding van de Belgische Jana Van Laere stond af en zij zorgde binnen de 25 sekonden bijna meteen ook voor een openingsdoelpunt voor de bezoekers maar de bal werd alsnog door Anna Knol in hoekschop gekeerd. Toch was het Fortuna Sittard dat in het begin sterker was en eigenlijk ook op voorsprong had moeten komen  maar een volley van Hildur Antonsdottir op aangeven van Myrthe Moorrees werd gered door Regina van Eijk en Féli Delacauw kon net niet bij de bal bij een voorzet van Alieke Tuin. De bezoekers, die een schot van Nadine Noordam naast zagen gaan, kwamen kort voor het halfuur op voorsprong nadat diezelfde Noordam een uittrap van doelvrouw Claire Dinkla terugkopte, Chasity Grant vervolgens doorkopte richting Romée Leuchter die in één tijd met rechts uithaalde en raak trof (0-1, 28ste minuut). Negen minuten later duwde Dinkla, die de voorkeur kreeg op Diede Lemey, een vrije trap van de centrumspits in hoekschop en daaruit volgde eigenlijk een doelpunt. Een goal voor Ajax maar assistent-scheidsrechter Mélissa Lejaer had niet gezien dat de hoekschop van Sherida Spitse door Dinkla over haar eigen doellijn werd gewerkt vooraleer Féli Delacauw nog met de rechterhiel wist te ontzetten (38ste minuut). Korte tijd later zorgde Tessa Wullaert aan de overkant voor een schitterend schot met rechts richting doel maar Regina van Eijk zweefde de bal knap uit haar doel en nog voor de rust besloot Charlotte Hulst alleen op weg naar doel zelf voor haar kans te gaan toen de betere oplossing afgeven aan Tessa Wullaert was. Het schot van Hulst ging ruim over het doel van Ajax (42ste minuut)! Halfweg stond het 0-1!

Hildur Antonsdottir zette Regina van Eijk van Ajax een paar keer aan het werk! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Ook in het begin van de tweede helft bleef Fortuna Sittard goed voetballen en de Ijslandse Hildur Antonsdottir zag haar poging met rechts op aangeven van Féli Delacauw opnieuw gered door Regina Van Eijk (48ste minuut). Vier minuten later beging het Ijslandse nummer 7 een fout op Quinty Sabajo. Romée Leuchter zette zich achter de bal en ze trapte met rechts haar vijfde competitietreffer van het seizoen tegen de netten (0-2, 53ste minuut). Voor het uur vond Antonsdottir nog eens Regina van Eijk op haar weg (58ste minuut). Vervolgens wou coach Roger Reijners met de inbreng van Jarne Teulings en van de Canadese Chandra Davidson het tij alsnog keren maar bijna meteen daarna lukte Tiny Hoekstra na een diepe bal van Lili Yohannes het derde doelpunt voor de bezoekers nadat Claire Dinkla onnodig ver uit haar doel gelopen was (0-3, 61ste minuut). De wedstrijd was beslist en het werd uiteindelijk nog 0-4 opnieuw via Tiny Hoekstra (68ste minuut).  Nog meegeven dat Regina Van Eijk ook bij pogingen van Davidson (64ste minuut) en Féli Delacauw (78ste minuut) haar doel schoon hield. Het eerste verlies voor Fortuna Sittard in deze competitie was een feit terwijl Ajax een prachtige week achter de rug had.

U kan een ruime samenvatting van de wedstrijd bekijken dankzij Ajax TV:

Na dit weekend is FC Utrecht, dat ook voor het eerst verloor met 4-0 op PSV, nog altijd leider met 13 punten uit 6 wedstrijden. FC Twente, midweeks uitgeschakeld in Europa door het Zweedse Häcken BK, is als tweede nog de enige ploeg met het maximum van de punten namelijk 12 op 12 na 2-3-winst op bezoek bij ADO Den Haag. Fortuna Sittard is nu derde met 12 punten uit 5 wedstrijden, Ajax is vierde met 10 punten uit 4 duels en PSV staat vijfde met 10 punten uit 6 duels. De volgende wedstrijd voor Fortuna Sittard staat op zondag 5 november 2023 op het programma uit bij FC Twente. Op diezelfde dag ontvangt Ajax op De Toekomst FC Utrecht.