Op dinsdag 31 oktober 2023 hebben de Belgian Red Flames in het King Power Stadion at Den Dreef van Leuven hun meest prestigieuze resultaat ooit behaald. Het team van bondscoach Ives Serneels won op de vierde speeldag van de UEFA Women’s Nations League thuis tegen regerend Europees kampioen Engeland en dit nadat het eerst centrale verdediger Laura De Neve, die het openingsdoelpunt lukte, verloor met een knieblessure en vervolgens zelfs van een achterstand terugkwam!

Laura De Neve trapt hier de vrije trap met links richting het Engelse doel! Scheidsrechter Esther Staubli volgt op de voet! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Op Halloween 2013 speelden de Belgian Red Flames op het Kiel in de kwalificatie op weg naar het WK 2015 in Canada tegen Portugal. Het kwam toen met Nicky Evrard in doel vroeg op achterstand na een knap genomen vrije trap van Carole Costa (0-1). Het team van bondscoach Ives Serneels sloeg toen echter terug en het kwam op gelijke hoogte na een strafschopdoelpunt van Aline Zeler (1-1) die later ook nog een tweede keer scoorde en een dubbel van Tessa Wullaert waardoor het uiteindelijk na een aangename avond 4-1 werd. Precies tien jaar later op Halloween 2023 kwam het openingsdoelpunt er opnieuw uit een vrije trap maar dit keer voor België. Laura De Neve zette zich achter de bal en nam Golden Glove Mary Earps, die op maandagavond 30 oktober 2023 als doelvrouw vijfde werd bij de Women’s Ballon d’Or, te grazen (1-0, 9de minuut).

Mary Earps is geklopt! Ze ziet de vrije trap van Laura De Neve in haar doel verdwijnen! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

De avond was dus mooi begonnen voor de Belgian Red Flames maar toen volgde er bij het aangaan van een kopduel een stevige botsing tussen Jassina Blom en Alex Greenwood (19de minuut). Beide speelsters moesten op het veld verzorgd worden. Bij Jassina Blom bleek de averij uiteindelijk mee te vallen want zij kon met een flink verband aan het hoofd verder. Voor Alex Greenwood was de situatie ernstiger. Zij werd meer dan tien minuten op het veld verzorgd door het medische personeel van het Engelse nationale team en het Belgische Rode Kruis. De speelster van Manchester City werd uiteindelijk onder applaus van het publiek met een beademingsmasker van het veld gedragen. Bij de rust kwam de melding dat ze bij bewustzijn was en dat ze ook terug kon stappen. Toch blijft er mogelijk nog een hersenschudding over voor het Engelse nummer 5 iets waar ze zeven maanden geleden na de Finalissima op Wembley tegen Brazilië ook al mee te maken kreeg. Na 14 minuten werd de wedstrijd uiteindelijk hervat met Jess Carter van Chelsea als wissel voor de onfortuinlijke Alex Greenwood.

Alex Greenwood en Jassina Blom voor hun botsing met het hoofd. De wedstrijd lag nadien 14 minuten stil maar gelukkig kwam na een lange verzorging alles goed! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

België, dat tot dan goed in de organisatie stond, had dan pech dat Laura De Neve uitviel met een knieblessure (36ste minuut) en dat had meteen ook gevolgen want bij de vrije trap van Chloe Kelly vanop rechts stonden ze met tien op het veld.

Laura De Neve moet met een knieblessure afhaken. Laura Deloose (links), Tine De Caigny en op de achtergrond Justine Vanhaevermaet en Kassie Missipo zien dat het ernstig is! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Lucy Bronze kon profiteren met een kopbal die over Nicky Evrard en via de onderkant van de lat in het Belgische doel viel (1-1, 38ste minuut).

Lucy Bronze krijgt de felicitaties van Chloe Kelly na de gelijkmaker tegen tien Belgian Red Flames! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Vier minuten later ontsnapte België aan een achterstand toen Kheira Walsh de mee opgerukte Lucy Bronze vond, haar kopbal nu gered werd door de Belgische doelvrouw die de laatste Gouden Schoen won en Alessia Russo de rebound in het zijnet trapte (42ste minuut). Het was slechts uitstel want nog eens twee minuten later ging Lauren Hemp, na alweer een mooie diepe bal van Kheira Walsh, op de linkerflank op snelheid voorbij Sarah Wijnants. De vleugelspits van Manchester City speelde de bal terug naar de goed meegevolgde Francesca Kirby en die trapte met rechts zuiver in de hoek (1-2, 44ste minuut). Engeland had zo voorlopig de 3 punten op zak waardoor het veel beter deed dan Nederland, dat op vrijdag 22 september 2023 op de openingsdag van de UEFA Women’s Nations League in Leuven op een onwaarschijnlijke manier met 2-1 verloor tegen de Belgian Red Flames.

Fran Kirby was vanwege een blessure niet op het voorbije WK maar in Leuven scoorde ze wel tegen de Belgian Red Flames! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Maar toen onderschepte Janice Cayman een breedtepass van Georgia Stanway richting Fran Kirby. De Belgische recordinternational stuurde vanuit de middencirkel vanop de eigen helft met de rechtervoet Tessa Wullaert de diepte in. De drievoudige Gouden Schoen was sneller dan het centrale duo Jess Carter en Millie Bright, tikte de bal nog even naar rechts vooraleer ze met rechts de uitgelopen Mary Earps met haar rechter versloeg (2-2, 45ste + 6′ minuut). Halfweg stond het dus 2-2, een resultaat waar België wellicht meteen wilde voor tekenen als dat ook de eindstand zou worden.

Tessa Wullaert zorgde in de toegevoegde tijd van de eerste helft voor de gelijkmaker na een assist van Janice Cayman! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

De tweede helft begon met veel druk van de Lionesses die ook kansen kregen. De mooiste kans was wellicht die waarbij Alessia Russo de bal in de zestien gaf naar Lucy Bronze, die besloot om toch nog terug te leggen naar Fran Kirby in plaats van zelf haar kans te gaan. De poging met rechts van de speelster van Chelsea die het voorbije WK miste werd eerst afgeweerd door Nicky Evrard en vervolgens ook nog eens op de lijn weggetrapt door Tine De Caigny (52ste minuut). Even over het uur stuurde Marie Detruyer de bal dan diep richting Tessa Wullaert. Jess Carter probeerde de bal eerst al glijdend te onderscheppen maar de drievoudige Gouden Schoen kon de actie verder zetten. Tessa wist ook nog captain Millie Bright te omzeilen om vervolgens met rechts uit te halen. Het schot was goed maar net iets te centraal gericht waardoor Mary Earps uiteindelijk toch nog redding kon brengen (61ste minuut).

Tessa Wullaert is sneller op de bal dan Jess Carter op weg naar een nieuwe kans voor de Belgian Red Flames! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

De 2-2 stond nog altijd op het bord bij het ingaan van het laatste kwartier toen Kheira Walsh op rechts Chloe Kelly lanceerde. De matchwinnares van de EK-finale van 2022 tegen Duitsland speelde terug maar Tine De Caigny kon wegtikken voor de bal bij de ingevallen Ella Toone terechtkwam. Lucy Bronze aarzelde vervolgens niet maar haar uithaal werd nu gekeerd door Janice Cayman (77ste minuut). Vier minuten later gaf Kheira Walsh de bal voor in de zestien en daar kon Rachel Daly vrij naar doel koppen. Nicky Evrard stond echter goed opgesteld en weerde af in hoekschop (81ste minuut). Was dat het dan geweest voor deze België – Engeland vroegen sommigen zich misschien wel af? Neen, want het moment van de avond moest nog komen. Yana Daniëls ingevallen voor Marie Detruyer kwam vanop rechts naar binnen en gaf de bal voor! Die ging tegen de hand van de instinctief opspringende Georgia Stanway! Strafschop riep iedereen meteen en die kwam er ook want de Zwitserse scheidsrechter Esther Staubli was alert en wees meteen naar de stip!

Esther Staubli stond er met haar neus op en aarzelde geen moment om de strafschop aan België toe te kennen! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Zo kreeg Tessa Wullaert dè kans om de Belgian Red Flames in deze wedstrijd opnieuw op voorsprong te trappen. Tessa trapte de bal met rechts gekruist op halve hoogte en zuiver in de hoek! Mary Earps koos de goeie kant maar zelfs zij kon niet bij de bal! De Belgian Red Flames stonden na 85 minuten 3-2 voor tegen de Europese kampioen en verliezende finalist van het voorbije WK! Onwaarschijnlijk! Dit was Flame Time op zijn best want alle Belgische fans gingen door het dak! De vraag was nu wel of de Belgian Red Flames deze tussenstand ook nog over de streep konden trekken.

Tessa Wullaert en Janice Cayman zetten in een uitbarsting van vreugde de kopjes tegen mekaar! De andere Belgian Red Flames kijken geamuseerd toe! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Tessa Wullaert, tien jaar na Halloween 2013 op het Kiel opnieuw goed voor een dubbel en inmiddels haar 76ste en 77ste doelpunt voor de Belgian Red Flames in haar 125ste interland, ging nog mee verdedigen bij het zoveelste oprukken van Lucy Bronze. Na de zevende Engelse hoekschop (België dwong er geen af) kreeg ze een terechte applausvervanging. Engeland gaf nog niet op en Kheira Walsh trapte nog een door Sari Kees weggekopte voorzet van Lucy Bronze over doel (90ste minuut) waarna de drie minuten toegevoegde tijd konden beginnen. Een vrije trap van Chloe Kelly aan de linkerkant van het veld en een vijftal meter van de middellijn verwijderd ging te ver en was makkelijk te pakken voor Nicky Evrard. De ingevallen Jill Janssens kreeg daarna na het vasthouden van Kheira Walsh in een duel nog een gele kaart (de derde Belgische na eerder al eentje voor Marie Detruyer en voor Kassie Missipo) waardoor Engeland nog een vrije trap mocht nemen op eigen helft. Het deed terugdenken aan het moment dat doelvrouw Lee Alexander op Hampden Park de laatste voorzet richting het Belgische doel mocht trappen met die gelijkmaker van Sophie Howard tot gevolg. Mary Earps trapte de bal wel naar voor maar niet zo zuiver en gevaarlijk richting de zestien als op die dinsdag 26 september 2023 in de toegevoegde tijd in Glasgow. Het was uiteindelijk Kassie Missipo, die aan de wedstrijd begon met een beschermend neusmasker, die als laatste de bal mocht wegtrappen. En dan floot Esther Staubli af en volgde de ontlading!

3-2 werd het na de strafschop van Tessa Wullaert en die score stond ook na het eindsignaal op het scorebord! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

De Belgian Red Flames hadden hun meest prestigieuze overwinning ooit beet, het mooiste moment ook tot op heden voor het Belgische vrouwenvoetbal dat nu plots al zeker een maand mag dromen van de Olympische Spelen 2024! Proficiat bondscoach Ives Serneels, technische staf en Belgian Red Flames voor deze topprestatie!

Bondscoach Ives Serneels groet de fans nadat hij zijn meest prestigieuze overwinning ooit met de Belgian Red Flames liet optekenen namelijk een overwinning tegen Europees titelverdediger en vice-wereldkampioen Engeland! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

DIGEST:

UEFA WOMEN’S NATIONS LEAGUE 2023 – Groep A1:

King Power Stadion At Den Dreef, Leuven – Dinsdag 31 oktober 2023:

België – Engeland 3-2 (rust: 2-2);

Doelpunten: 9′ Laura De Neve 1-0, 42′ Lucy Bronze 1-1, 44′ Francesca Kirby 1-2, 45′ + 6′ Tessa Wullaert 2-2, 85′ Tessa Wullaert 3-2.

De Belgian Red Flames voor hun duel in de UEFA Women’s Nations League in Leuven tegen Europees kampioen Engeland! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

BELGIË speelde met: Nicky Evrard; Janice Cayman, Sari Kees, Tine De Caigny, Laura De Neve (41′ Sarah Wijnants), Laura Delooste; Kassie Missipo, Marie Detruyer (74′ Yana Daniëls), Justine Vanhaevermaet; Tessa Wullaert (captain) (89′ Jill Janssens), Jassina Blom (74′ Feli Delacauw).

Bondscoach: Ives Serneels.

Kwamen niet in actie: Diede Lemey, Lisa Lichtfus, Davina Philtjens, Shari Van Belle, Amy Littel, Isabelle Iliano, Jody Vangheluwe, Welma Fon.

Europees kampioen en vice-wereldkampioen Engeland voor de aftrap van hun wedstrijd in Leuven tegen de Belgian Red Flames in het kader van de UEFA Women’s Nations League! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

ENGELAND speelde met: Mary Earps; Lucy Bronze, Millie Bright, Alex Greenwood (32′ Jessica Carter), Niamh Charles; Georgia Stanway, Kheira Walsh, Francesca Kirby (68′ Ella Toone); Chloe Kelly, Alessia Russo (68′ Rachel Daly), Lauren Hemp.

Bondscoach: Sarina Wiegman.

Kwamen niet in actie: Hannah Hampton, Ellie Roebuck, Khiara Keating, Esme Morgan, Katie Zelem, Lotte Wubben-Moy, Grace Clinton, Maya Le Tissier, Jessica Park.

Gele kaarten:  45′ + 3′ Marie Detruyer (België), 46′ Kassandra Missipo (België), 90′ + 3′ Jill Janssens (BelgIë).

Rode kaarten: geen.

Scheidsrechter: Esther Staubli (Zwitserland);

Assistent-scheidsrechters: Susann Küng (Zwitserland) en Linda Schmid (Zwitserland);

Vierde scheidsrechter: Leonora Ismaili (Zwitserland);

Toeschouwers: 7.235.

Bekijk een samenvatting van België – Engeland met dank aan RBFA / Play 5 / Tipik: