Niet alleen in België stond er met RSC Anderlecht – OH Leuven Women in het voorbije weekend een topduel op het programma in de nationale competitie. Dat was ook het geval in enkele andere Europese landen zoals Nederland, Engeland, Frankrijk, Duitsland en Zweden.

Op het Sportpark Schreurserve in Enschede had Hildur Antonsdottir al bij de eerste hoekschop kunnen scoren voor Fortuna Sittard op bezoek bij FC Twente maar de Ijslandse kopte op aangeven van Tessa Wullaert naast. De Tukse meiden, die aan de wedstrijd begonnen met 12 op 12, trokken vervolgens nog voor de rust het laken naar zich toe met een zuiver schot van linksachter Marisa Olislagers (1-0, 22ste minuut) en een kopbal van de Amerikaanse Taylor Ziemer (2-0, 40ste minuut). Even over het uur was Diede Lemey bij echt herfstweer opnieuw kansloos bij een trap met rechts over de grond van Leonie Vliek (3-0, 61ste minuut). Aan de overkant trapte Tessa Wullaert even later met links het doelpunt van Fortuna Sittard tegen de netten (3-1, 62ste minuut). FC Twente behaalde zo 15 op 15, het team van coach Roger Reijners zakte na nederlagen thuis tegen Ajax (1-4) en nu uit bij FC Twente (3-1) terug naar plaats 4 met 12 punten uit 6 wedstrijden.

Bekijk een samenvatting met dank aan ESPN / FC Twente:

Op hetzelfde moment speelde Ajax, de eerste Nederlandse club die zich wist te plaatsen voor de groepsfase van de UEFA Women’s Champions League, ook een topper thuis tegen het sterk aan het seizoen begonnen FC Utrecht, dat vooraf met 13 punten uit 6 duels de competitieleider was in de Azerion Vrouwen Eredivisie. Doelpunten van Lily Yohannes (21ste minuut) en Chasity Grant (30ste minuut) bezorgden Ajax een 2-0-voorsprong maar een dubbel van Ashley Bakker (34ste en 38ste minuut) bracht de bordjes op 2-2, meteen de ruststand. Na de rust was het toch Ajax die de drie punten in de wacht sleepte dankzij goals van Tiny Hoekstra (3-2, 53ste minuut), Romée Leuchter (4-2, 67ste minuut) en Chasity Grant (5-2, 90ste + 2′ minuut).Door de winst klom Ajax naar de tweede plaats met nu 13 punten uit 5 duels, FC Utrecht is voorlopig derde met 13 punten uit 7 wedstrijden.

U kan een samenvatting bekijken dankzij ESPN / Ajax:

In Engeland was Arsenal – Manchester City op zondag 5 november 2023 de topaffiche in de Barclays Women’s Super League. Manchester City was na 4 speeldagen nog ongeslagen, Arsenal verloor op de eerste twee speeldagen al 5 punten. Toch was het Arsenal dat dit duel won in een bijzonder scenario. Steph Catley opende nog voor het kwartier de score op aangeven van haar landgenote Caitlin Foord (1-0, 14de minuut) maar dan redde Khaira Keating, die een strafschopfout maakte op Chloe Lacasse, de poging van Kim Little ( ). Op aangeven van Khadija Shaw, die net als Lauren Hemp in de eerste helft, het doelhout trof, zorgde Chloe Kelly iets over halfweg de tweede helft voor de gelijkmaker (1-1, 72ste minuut). Het was uiteindelijk de ingevallen Stina Blackstenius die de matchwinnares zou worden toen Khiara Keating zich miskeek op de bots bij een diepe bal van Katie McCabe. De Zweedse spits van Arsenal kon eenvoudig binnentrappen en zo de zege voor de vrouwelijke Gunners bewerkstelligen (2-1, 87ste minuut). Na afloop van de 5de speeldag in Engeland heeft Arsenal net als Manchester City, Tottenham en Liverpool 10 punten. Dat zijn er drie minder dan titelverdediger Chelsea dat op zaterdagnamiddag al met 0-6 won op bezoek bij Aston Villa dat zonder punten nu alleen laatste is in het klassement. Het gepromoveerde Bristol City won immers voor het eerst dit seizoen en dat op bezoek bij West Ham United (2-3)!

U kan een samenvatting bekijken van Arsenal – Manchester City dankzij Arsenal / BBC Sport:

In Frankrijk stonden met Paris FC en Olympique Lyonnais de co-leiders uit de D1 Arkema tegenover mekaar. Beide teams hadden met 15 op 15 voorlopig een perfect parkoers afgelegd. In de eerste minuut zette Eugénie Le Sommer de bezoekers echter al met een technisch briljant doelpunt op voorsprong (0-1) vooraleer Julie Dufour net voor het halfuur de bordjes in evenwicht bracht (1-1, 29ste minuut). Doelpunten van Ada Hegerberg (38ste) en Eugénie Le Sommer (40ste) zorgden voor een 1-3-ruststand. Ook in de tweede helft was Lyon bijzonder efficiënt met goals van Ada Hegerberg (1-4, 48ste minuut) en Sara Däbritz (1-5, 68ste minuut). De ingevallen Louna Ribadeira, topschutster van het EK U19 in België, kopte twee minuten later nog op de dwarsligger voor de thuisploeg. Maar Lyon won uiteindelijk met 1-6 na een kopbaldoelpunt van Kadidiatou Diani (90ste minuut). Olympique Lyonnais gaat dus met 18 op 18 voorlopig alleen aan de leiding in Frankrijk. Paris FC volgt op 3 punten, Montpellier, Fleury en Stade Reims op 8. PSG is voorlopig 6de met 9 punten op 12. Het heeft nog twee inhaalwedstrijden te goed.

U kan een samenvatting bekijken dankzij:

In Duitsland ontving titelverdediger Bayern München op de 6de speeldag de voorlopige leider VfL Wolfsburg. Bayern München nam voor de rust een dubbele voorsprong dankzij doelpunten van Linda Dallmann (1-0, 29ste minuut) en Klara Bühl (2-0, 37ste minuut). In de tweede helft lukte Lena Oberdorf nog wel de aansluitingstreffer (2-1, 63ste minuut) maar tot een gelijkspel kwam het niet meer. Aangezien TSG Hoffenheim thuis verrassend met 2-3 verloor tegen SC Freiburg (Jill Janssens mocht na 68 minuten invallen in deze wedstrijd) wordt Bayern München voorlopig alleen leider met 14 punten uit 6 duels. VfL Wolfsburg is tweede op 1 punt van de leider, Hoffenheim en Bayer 04 Leverkusen hebben op de derde plaats allebei 11 punten.

U kan een samenvatting van Bayern München – VfL Wolfsburg bekijken dankzij FC Bayern TV:

In Zweden tenslotte stond in de Tele 2 Arena in Stockholm op de voorlaatste speeldag het duel tussen Hammarby IF, tweede in de stand met 53 punten, en leider BK Häcken op het programma. BK Häcken, dat recent nog FC Twente uitschakelde in de UEFA Women’s Champions League telde vooraf 56 punten. De wedstrijd kende een boeiende start want Madelen Janogi werd volgens de scheidsrechter in de zestien foutief onderuit gehaald en Eva Nystrom bracht de thuisploeg al vroeg op voorsprong (1-0, 2de minuut). Janogi zorgde vervolgens zelf voor de 2-0-voorsprong (18de minuut). Nog eens vijf minuten later stond het zelfs al 3-0 na een doelpunt van Jonna Andersson (23ste minuut). De bezoekers scoorden nog voor de rust tegen via Hanna Wijk (3-1) terwijl Rosa Kafaji met een schot in de toegevoegde tijd de paal trof (45ste + 4′ minuut). Häcken BK zette in de tweede helft alles op alles maar het kon slechts drie minuten voor het einde van de reguliere speeltijd dankzij een kopbal van Aisha Masaka uit Tanzania de aansluitingstreffer scoren (3-2). Ze kwamen vervolgens nog dicht bij de gelijkmaker maar het was uiteindelijk Hammarby dat de drie punten mocht bijschrijven! Op de laatste speeldag moet Hammarby IF op bezoek bij IFK Norrköping terwijl BK Häcken het thuis mag opnemen tegen Pitea. Linköping, dat slechts een puntje minder heeft dan deze twee ploegen komt ook nog in aanmerking voor de titel. Het ontvangt zelf thuis Kristianstad en moet dan zelf winnen en hopen dat Hammarby IF en BK Häcken op de slotdag geen driepunter scoren.

U kan een samenvatting van Hammarby IF – BK Häcken bekijken dankzij Hammarby IF: